Naslovna Novosti Pre napada stotinama dronova, iranski komandosi oteli su i izraelski brod

Pre napada stotinama dronova, iranski komandosi oteli su i izraelski brod [VIDEO]

1
aries
aries
google news

Nakon udara o iranskom konzulatu u Siriji, Teheran je pretio da će uzvratiti za ovaj napad a američki obaveštajni izvori su potvrđivali da sledi vazdušni napad na Izrael. Iranska Revolucionarna garda i pre napada izvela jednu akciju u cilju odmazde.

Komandosi iranske Revolucionarne garde su se u 13 aprila, 50 nautičkih millja severoistočno od Fujairaha, u blizini Ormuskog moreuza, spustili niz užad iz helikoptera na kontejnerski brod koji je povezan sa Izraelom i zaplenili ga. Brod je otplovio u iranske teritorijalne vode.

Iran Captures MV MSC Aries off the Straits of Hormuz | Shipping Under Attack

Iranska državna agencija IRNA saopštila je da je specijalna jedinica mornarice Garde izvršila napad na brod. 

Drugi mediji naveli su kao da je u pitanju kontejnerski brod italijansko-švajcarske grupe Mediterranean Shipping Company S.A (MSC) Aries (IMO broj 9857169) koji plovi pod portugalskom zastavom a povezan je sa londonskom kompanijom Zodiac Maritime.

Zodiac Maritime je deo Zodiac Group izraelskog milijardera Eyal Ofera. Zodiac je odbio da komentariše događaj i uputio je pitanja grupi MSC, koja nije odmah odgovorila.

Zvaničnik odbrane jedne bliskoistočne zemlje je pod plaštom anonimnosti govorio o napadu i ustupio Asoised. Press-u video-zapis same akcije. Na njemu se vide iranski komandosi kako se spuštaju na kontejnere raspoređene po palubi broda.

Tonski je zabeleženo kako član posade na brodu govori: „Ne izlazite“. Zatim kolegamanaređuje da odu do komandnog mosta pre nego što se komandosi spuste na samu palubu. Jedan komandos se može videti kako kleči iznad ostalih kako bi im pružio potencijalnu vatrenu zaštitu.

Video je korespondirao sa poznatim detaljima o MSC Aries. Po svemu sudeći, akcija je izvedena sa helikoptera Mil Mi-17, koji su i Iranska garda i jemenski Huti ranije već koristili za napad na brodove.

Britanska vojska opisala je brod kao “zaplenjen od strane regionalnih vlasti” u Omanskom zalivu lučkog grada Fujairah, bez detaljnijeg objašnjenja.

Sve agencije sa nestrpljenjem očekuju jato iranskih dronova koje bi do Izraela trebalo da stigne oko 11 časova 14. aprila po našem vremenu, očekuje se oko 100 dronova. Četvrti talas bespilotnih letelica lansiran je iz Iraka koji je u trenutku pisanja ovog članka primećen iznad grada Karbala.

Pojedini američki izvori procenjuju da između 400 i 500 dronova lansira Iran prema Izraelu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version