Naslovna Novosti NAJNOVIJA VEST: Iran počeo sa napadima na Izrael, prvi na redu rojevi...

NAJNOVIJA VEST: Iran počeo sa napadima na Izrael, prvi na redu rojevi dronova

1
shahed
shahed
google news

Napad je usledio nakon što je Izrael prošle nedelje ubio visokog oficira u iranskoj ambasadi u Damasku.

Iran je pokrenuo veliki vazdušni napad na Izrael, saopštili su američki i izraelski zvaničnici.

Napad u subotu popodne uključivao je desetine dronova i možda je uključivao rakete, rekli su oba zvaničnika.

Napad koji očekuje većina analitičara dolazi nakon što je Izrael prošle nedelje ubio višeg oficira u iranskoj ambasadi u Damasku. Američki i izraelski zvaničnici spremali su se za uzvratni udar Teherana.

Prema najnovijim vestima lovci američkog ratnog vazduhoplovstva lete iznad Iraka u pokušaju da presretnu iranske bespilotne letelice koje lete ka Izraelu.

Izveštava se da su bespilotne letelice takođe lansirane u Izrael iz Jemena i Iraka.

Nakon nedavnih izraelskih udara na iranski konzulat u Siriji, da bi Teheran mogao da napadne objekte Tel Aviva u narednih par dana pisali smo juče.

S tim u vezi, zapadne zemlje smatraju da nije bezbedno da njihovi građani budu na teritoriji Izraela od 12. aprila.

Tako diplomatska odeljenja SAD, Velike Britanije i Francuske pozivaju građane svojih zemalja da napuste Izrael iz bezbednosnih razloga. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je takođe zatražilo da ne posećuje Liban i Iran. Nekoliko sati kasnije, juče, Indija je uputila sličan apel svojim građanima.

Prethodno je američki Stejt department preporučio Amerikancima u Izraelu da ne napuštaju velike gradove, pošto su takva naseljena područja bolje zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane.

„Podržaćemo Izrael – pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti“, rekao je juče u svom obraćanju medijima američki predsednik Bajden.

“Ne napadajte Izrael. Nemojte to činiti”, poruka je američkog predsednika Džoa Bajdena koju je poslao Iranu u petak, u još jednom pokušaju da upozori na posledice Teheran ukoliko odgovore na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji.

„Raspoređujemo dodatke u regionu kako bismo poboljšali regionalne napore za odvraćanje i poboljšali zaštitu američkih snaga“, rekao je zvaničnik američke odbrane, želeći da ostane anoniman. Zvaničnik nije precizirao o kakvoj se pomoći radi.

Israel gasi GPS

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da izraelske snage nadgledaju pretnju njihovom vazdušnom prostoru i dodao da će pretnji biti potrebno nekoliko sati da stigne do Izraela. GPS neće biti dostupan u određenim oblastima u sklopu priprema, rekao je Hagari.

„Ako otkrijemo konkretne pretnje koje imaju kraće vreme dolaska, odmah ćemo vas obavestiti“, rekla je Hagari. „Molimo vas da budete na oprezu i da se pridržavate uputstava Komande odbrane. Razumemo ove pretnje i rešavali smo ih u prošlosti.”

Prema glasilu Axios, na desetine dronova lansirano je prema Izraelu. Ovaj aspekt potvrđuju i oni iz Tajmsa Izraela, precizirajući da je potrebno nekoliko sati da dronovi stignu u Izrael.

Izvesno je da je ID potvrdio da je Iran lansirao desetine bespilotnih letelica prema Izraelu i izraelski sateliti pomno prate svaki pokret.

U isto vreme desetine borbenih aviona ID patroliraju nebom Izraela. Moguće je da su lansiranja samo provokacija ili da pokrivaju širu vojnu akciju, u kontekstu kada je razdaljina između Izraela i Irana veća od 1.700 kilometara i da će dronovi stići tek za nekoliko sati.

IDF je identifikovao bespilotne letelice.

Izrael je trenutno u stanju pripravnosti, očekujući napad Irana

Kontraadmiral Danijel Hagari, portparol ID, rekao je da će Izrael „sprečiti dronove da stignu do njegove teritorije“ ako zadrže svoju putanju. Treba napomenuti da je reč o bespilotnim letelicama, a ne o balističkim raketama, kako se očekivalo.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Situacija se pogoršala nakon što je ID eliminisao nekoliko vođa Iranske revolucionarne garde, uključujući generale, nakon što je udario na aneks zgradu iranske ambasade u Siriji.

Američki predsednik Džo Bajden je tokom jučerašnjeg dana rekao da će do iranskog napada doći pre ili kasnije, ali veruje da je Izrael sposoban da se odbrani i da će mu SAD pomoći. U tom kontekstu, treba istaći da je Bajden otkazao planirani odmor tokom vikenda, informišući se u realnom vremenu o situaciji na Bliskom istoku.

Procenjeni američki napad odnosi se na 100 balističkih projektila. Ono što je ID potvrdila su desetine dronova koji će stići u Izrael za nekoliko sati ako održe svoju putanju.

1 KOMENTAR

  1. Ima neka, jbm li ga šta, koja kaže:
    Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
    Ali hajde da vidimo i drugu stranu.
    Prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj.
    Što znači, Izrael je moj neprijatelj.

    4
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version