Naslovna Novosti Tenzije rastu na Bliskom istoku dok zapadne zemlje pozivaju svoje građane da...

Tenzije rastu na Bliskom istoku dok zapadne zemlje pozivaju svoje građane da napuste region

1
iranska zolfaghar raketa
iranska zolfaghar raketa
google news

Nakon nedavnih izraelskih udara na iranski konzulat u Siriji, Teheran bi mogao da napadne objekte Tel Aviva u narednih par dana. S tim u vezi, zapadne zemlje smatraju da nije bezbedno da njihovi građani budu na teritoriji Izraela od 12. aprila.

Tako diplomatska odeljenja SAD, Velike Britanije i Francuske pozivaju građane svojih zemalja da napuste Izrael iz bezbednosnih razloga. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je takođe zatražilo da ne posećuje Liban i Iran. Nekoliko sati kasnije, Indija je uputila sličan apel svojim građanima.

Prethodno je američki Stejt department preporučio Amerikancima u Izraelu da ne napuštaju velike gradove, pošto su takva naseljena područja bolje zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane.

Američki CBS Njuz, pozivajući se na brojne američke zvaničnike, izvestio je da bi Iran mogao da napadne izraelske vojne ciljeve sa desetinama projektila i stotinama dronova.

Istovremeno, šef iranskog ministarstva spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan napomenuo je da će mere odgovora Teherana biti ograničene kako bi se sprečila eskalacija velikih razmera.

U međuvremenu, 10. aprila, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je da će, ako IRGC pokrene napade na Izrael, njegove oružane snage napasti iransku teritoriju. Osim toga, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Tel Aviv neće ostaviti bez odgovora akcije iranske strane.

Bajden očekuje da će Iran napasti Izrael, preti Iranu: „Ne radite to“

„Podržaćemo Izrael – pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti“, rekao je američki predsednik.

Predsednik SAD Džo Bajden ponovo je istakao podršku zemlje Izraelu , navodeći da je njegova administracija “posvećena” njegovoj odbrani , istovremeno upozoravajući Teheran .

Ne napadajte Izrael. Nemojte to činiti, poruka je američkog predsednika Džoa Bajdena koju je poslao Iranu u petak, u još jednom pokušaju da upozori na posledice Teheran ukoliko odgovore na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji.

“Ne želim da dajem poverljive informacije, ali očekujem da će to biti uskoro”, rekao je predsednik Bajden, koji je takođe odgovorio na pitanje o poruci koju bi želeo da pošalje Teheranu: “Nemojte to da radite!”.

Bliski istok je u „crvenom”

Njegovi komentari dolaze nakon što je zvaničnik američke odbrane potvrdio za Skaj njuz da se “dodatna sredstva” premeštaju na Bliski istok kako bi se “pojačali regionalni napori za odvraćanje”, što je zabrinjavajući razvoj događaja koji potvrđuje zabrinutost zbog rizika od eskalacije nakon njegovih pretnji Iranu.

Iran je zapretio da će napasti Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na njegovu ambasadu u Siriji prošle nedelje. Izrael je naširoko optužen za napad, ali ga nije javno komentarisao.

SAD šalju dodatnu pomoć Izraelu

„Raspoređujemo dodatke u regionu kako bismo poboljšali regionalne napore za odvraćanje i poboljšali zaštitu američkih snaga“, rekao je zvaničnik američke odbrane, želeći da ostane anoniman. Zvaničnik nije precizirao o kakvoj se pomoći radi.

americke trupe na bliskom istoku
americke trupe na bliskom istoku

Ranije je portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao da su „pretnje Irana napadom na Izrael verodostojne i stvarne“, ali nije precizirao vreme ili ciljeve takvog napada. Kako je rekao, Džoa Bajdena je „više puta obaveštavao tim za nacionalnu bezbednost i SAD nameravaju da učine sve što mogu da osiguraju da Izrael može da se brani“.

Podsećamo se da se u izveštaju Volstrit džurnala navodi da se Izrael sprema za mogući napad na svoj južni ili severni deo, dok šef američke diplomatije Entoni Blinken poziva Kinu, Tursku i Saudijsku Arabiju da izvrše pritisak na Iran da ne izvrši napad na Izrael.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo bi da se sastane sa članovima izraelskog ratnog kabineta, uključujući ministra odbrane Joava Galada i opozicionog lidera Benija Ganca, navodi Bi-Bi-Si.

Hezbolah preuzeo odgovornost za raketne napade na severu Izraela

Kako prenosi Tajms of Izrael, Hezbolah je izjavio da su ispalili desetine raketa Katjuša sa ciljem da pogode izraelske vojne položaje.

Situacija između Hezbolaha i Izraela i dalje je veoma loša, a libanska šiitska organizacija preuzima odgovornost za salve napada na severu Izraela.

Kako prenosi Tajms of Izrael, Hezbolah je rekao da je ispalio desetine raketa Kaćuša sa ciljem da pogode izraelske vojne položaje.

Nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko presretača PVO sistema Gvozdena Kupola koji se upuštaju u očigledni raketni baraž.

Ranije su se oglasile sirene za infiltraciju dronova u drugim obližnjim gradovima.

1 KOMENTAR

  1. ala Putin i SI napravise igranku….prvo Rat u Ukrajini sva paznja Amera na to, pa onda zakuvase sa Izraelom pa USA se okrete izraelu zapostavi Ukrajinu…otrilike na jesen ce se otvoriti zariste oko Tajvana a Ameri i zapad razvuceni na tri strane…Afrika se polako okrenula Kinezima i Rusima…a Rusi su male mace za Kineze kakvu oni tek hiper produkciju naoruzanja mogu da naprave plus bukvano ne ograniceni ljudski resusrsi…ako stvarno krene nesto pa oni ce dnevno proizvoditi dronova koliko ceo zapad za godinu dana, a artiljeriskoj municiji i ostalim potrebama da ne pricamo…a Kinezi i Rusi imaju zajedno sve potrebno za obe drzave da im ne treba nista sa strane…opasno se zapad zaigrao tesko ce se iscupati…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version