Naslovna Novosti Rusko Ministarstvo odbrane: Helikopter Mi-24 srušio se u blizini zapadne obale Krima

Rusko Ministarstvo odbrane: Helikopter Mi-24 srušio se u blizini zapadne obale Krima

0
mi 24 hind
mi 24
google news

U ranim jutarnjim satima srede, oko 06.00 časova po moskovskom vremenu, vojni helikopter Mi-24, koji je obavljao redovni let, srušio se iznad Crnog mora u oblasti zapadne obale poluostrva Krim.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, preliminarni uzrok pada letelice je kvar teničke prirode.

U vezi sa incidentom, na mesto pada helikoptera upućene su jedinice traganja i spasavanja radi sprovođenja neophodnih operacija. Trenutno, specijalisti nastavljaju sa radom u cilju rasvetljavanja svih okolnosti incidenta. Izveštava se da su svi članovi posade izgubili živote.

U zvaničnom saopštenju resora takođe se pobijaju ranije objavljene informacije o mogućem obaranju helikoptera sistemima PVO. Takvi podaci su se pojavili na društvenim mrežama i instant mesindžerima, ali su brzo opovrgnuti.

Ukrajinski izvori spekulišu da je incident bio incident „prijateljske vatre“, a letelicu je oborila ruska protivvazdušna odbrana. Prema nekim izvorima, jurišni helikopter Mi-24 se srušio dok je patrolirao i lovio ukrajinske pomorske bespilotne letelice zapadno od rta Tarhankut.

U izjavi za medije ruski vojni analitičar penzionisani pukovnik Jurij Knutov ocenio je efikasnost helikoptera Mi-24.

„Posebnost helikoptera je u tome što može da obavlja obe misije sletanja, imajući kapacitet za prevoz osam vojnika, kao i podršku pešadije. Međutim, glavni nedostatak ovih helikoptera predstavlja to što imaju slabe rezultate u borbi protiv PVO raketnih sistema. Potrebna je visoka kvalifikacija pilota kako bi mogli direktno da deluju na ekstremno malim visinama, kako helikopter ne bi bio otkriven i uništen“, rekao je tada Knutov.

Borbeno-transportni helikopter Mi-24 Krokodil namenjen je povećanju vatrene moći i pokretljivosti jedinica Kopnene vojske. Masovno se proizvodio od 1971. godine. Mi-24 se izvozio u više od 30 zemalja, kao jedan od naviše korišćenih jurišnih helikoptera na svetu.

Mi-24 ukratko

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

ceski mi 24 eskadrila tigrova
ceski mi 24 eskadrila tigrova

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apache, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version