Naslovna Novosti Na rumunskoj obali isplivao američki čamac pretvoren u kamikazu sa moćnom sovjetskom...

Na rumunskoj obali isplivao američki čamac pretvoren u kamikazu sa moćnom sovjetskom bojevom glavom

0
na rumunskoj obali pronađen američki čamac pretvoren u kamikazu sa moćnom sovjetskom bojevom glavom
na rumunskoj obali pronađen američki čamac pretvoren u kamikazu sa moćnom sovjetskom bojevom glavom
google news

Nedavno su Rumuni otkrili i uhvatili zanimljivu pomorsku kamikaza napravu u Crnom moru. Događaj u početku nije objavljen u javnosti, a neki detalji su otkriveni kasnije kada su procurili u lokalne medije.

Navedeni uređaj bio je američki spasilački čamac na naduvavanje AM-800 pretvoren u bezposadni jurišni čamac sa aluminijumskim trupom, sa ugrađenom bojevom glavom od sovjetske protivbrodske rakete P-15M Termit (SS-N-2 Styx prema NATO klasifikaciji) težine 500 kg.

Čamac je proizveden od strane Silver Ships-a u Alabami (SAD) i dizajniran je za vatrogasne i spasilačke misije, o čemu svedoči njegova originalna crvena obloga vidljiva na donjem delu trupa i kragna na naduvavanje. Bojeva glava je bila postavljena na grubi drveni okvir na pramčanoj palubi čamca.

Ovo naoružano i opasno malo plovilo kontrolisano je pomoću Starlink satelitskog terminala za prenos podataka. Rumuni su brzo shvatili da je u pitanju jedan od kreativnih proizvoda Ukrajinaca koji pokušavaju da love brodove Crnomorske flote ruske mornarice.

Rumuni su pažljivo pregledali pomenuto pomorsko vozilo kamikaze, a zatim ga odneli na vojni poligon u Kapu Midiji, gde su ga u kontrolisanoj eksploziji uništili.

Očigledno, proizvod, koji je sam zakazao, zahvatila je oluja i izgubio je kontrolu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version