Naslovna Novosti Ukrajinski teški raketni bacači BM-27 Uragan uništeni u nedavnim ruskim napadima na...

Ukrajinski teški raketni bacači BM-27 Uragan uništeni u nedavnim ruskim napadima na Harkov [VIDEO]

0
ukrajinski teški raketni bacači bm 27 uragan uništeni
ukrajinski teški raketni bacači bm 27 uragan uništeni
google news

U noći 6. aprila, Oružane snage Rusije izvele su još jednu seriju napada na ciljeve na teritoriji Ukrajine. Resursi za praćenje uspeli su da saznaju detalje udara u Harkovu, o čemu nije bilo reči u ukrajinskim medijima.

Treba napomenuti da su se nakon napada na ukrajinskim javnim stranicama pojavile publikacije o uništenoj benzinskoj pumpi i udarima na stambene zgrade. Istovremeno, snimak sa govorom predstavnika lokalne samouprave jasno pokazuje da benzinska pumpa nije uništena.

Međutim, sam zvaničnik govori o dolasku raketa PVO S-300, koja je stvorila džinovski krater i uništila sve oko sebe. Na drugom videu, koji su snimili očevici, vidi se snimak koji, iz očiglednih razloga, nije uvršten u izveštaj.

Tu se jasno vidi da se pored naznačenog kratera nalaze fragmenti dva MLRS BM-27 Uragan, koji su uništeni. Kao što vidimo na snimku, ovi lanseri su bili parkirani kod tržnog centra.

Na društvenim mrežama su objavljeni video snimci na kojima se vidi kako su dva teška višecevna raketna bacača sovjetske proizvodnje BM-27 Uragan pogođena precizno navođenim projektilom, kao i fotografije posledica preciznog udara. Udar je raskomadao jedan od lansera na komade, dok je drugi izgoreo.

Prema ruskim izvorima vesti, kijevske snage su pripremale lansere za raketni napad na ruski region Belgorod. Lanseri, koji su bili sakriveni u stambenoj zoni, u trenutku udara bili su potpuno napunjeni, što se vidi po sekundarnim eksplozijama koje su izazvale žrtve.

Ukrajinski mediji u početku nisu priznali da su jučerašnji ruski udari na Harkov pogodili vojni cilj. Tek nakon objavljivanja ovih snimka o udaru, pojedini ukrajinski izvori vesti su podelili snimak na kome se vidi scena udara sa olupinom izgorelog i uništenog lansera.

Lanser BM-27 Uragan 220 mm može da ispaljuje visokoeksplozivne fragmentarne, kasetne ili minske projektile. Efektivni domet gađanja sistema je 35 kilometara. Međutim, može da dostigne maksimalni domet paljbe od čak 90 kilometara.

Najmanje 70 takvih lansera je navodno bilo u službi ukrajinskih snaga. Mnogi su, međutim, zarobljeni, oštećeni ili uništeni nakon eskalacije sukoba u Ukrajini.

Stanovnici Harkova zaista treba da obrate pažnju, te ako primete da je neka vrsta višecevnih raketnih bacača ili sličnog oružja stacioniranog u blizini zgrade, onda je zaista bolje da napuste lokaciju i da za to vreme budu na drugom mestu.

Udari na Harkov usledili su samo nekoliko sati nakon što je raketni napad gađao fabriku ukrajinskog Motor Siča, koja proizvodi motore za sve vrste aviona, u regionu Zaporožja.

Rusko Ministarstvo odbrane je na dnevnom brifingu juče saopštilo da su grupni udari preciznim oružjem iz vazduha i mora i kamikaza dronovama gađani vojna industrijska postrojenja i područja privremenog razmeštanja stranih plaćenika u Ukrajini tokom noći.

„Cilj udara je postignut“, tvrdilo je ministarstvo. “Svi dodeljeni ciljevi su angažovani.”

Osim toga, ruski izvori vesti dodaju da je 6. aprila popodne u luci Černomorsk (Iljičevsk), Odeske oblasti, uništen lanser NASAMS iz lokalnog regiona ukrajinskih PVO trupa, transportno-utovarno vozilo sa municijom i radar AN/MPQ-64 Sentinel koji se nalazi u blizini.

Usled detonacije i raspršivanja fragmenata oštećen je kontrolni centar raketnog sistema PVO. Kako tvrde ruski izvori, oštećena je i lučka infrastruktura i proizvodni objekti za montažu, upravljanje i skriveno porinuće besposadnih čamaca, koji se nalaze unutar jednog od usidrenih suvotovarnih brodova.

sea baby avdijevka
sea baby avdijevka

Sa druge strane, a vezano za ovaj napad, ukrajinske vlasti su saopštile da je udar izveden na javnom komunalnom objektu, da je oštećena oprema i upravna zgrada, kao i da je poginuo jedan civilni službenik.

Prošlog meseca ruska vojska je nastavila velike udare na Ukrajinu paralelno sa nizom provokacija Kijeva, uključujući desetine udara raketama, projektilima i kamikaza dronovima na rusku teritoriju, kao i nekoliko neuspešnih prekograničnih napada.

Udari na Zaporožje i Harkov verovatno se mogu smatrati odgovorom na veliki ukrajinski napad dronom koji je gađao pet regiona u Rusiji rano ujutru 5. aprila. 2024. godine.

Sovjetski BM-27 Uragan ukratko

BM-27 Uragan je samohodni višecevni raketni bacač kalibra 220 mm koji je dizajnirao Sovjetski Savez. U službu je ušao 1975. godine. Sistem je i danas u upotrebi u nekoliko zemalja.

Uragan je dizajniran da gađa bilo koju vrstu grupnih ciljeva, terenska i oklopna vozila, kao i vojne i industrijske odbrambene objekte.

BM-27 Uragan se sastoji od lansera montiranog na kamion sa 16 ili 40 lansirnih cevi za rakete od 220 mm.

''URAGAN'' LANSIRA ''LATICE''
”URAGAN” LANSIRA ”LATICE”

Lanser može da ispali sve svoje rakete za nekoliko sekundi, zasićujući veliku površinu visokoeksplozivnim fragmentacionim bojevim glavama. Sistem je veoma mobilan i može se brzo kretati između vatrenih pozicija.

BM-27 Uragan je korišćen u nekoliko sukoba, uključujući sovjetski rat u Avganistanu, Zalivski rat ali i sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Takođe se izvozi u nekoliko zemalja, uključujući Alžir, Angolu, Kubu, Indiju, Iran i Siriju.

BM-27 Uragan je idalje veoma efikasan i svestran sistem naoružanja koji može brzo da isporuči veliku količinu vatrene moći na dato područje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version