Naslovna Novosti Lovci F-16 Viper ratnog vazduhoplovstva Tajvana oštećeni u snažnom zemljotresu

Lovci F-16 Viper ratnog vazduhoplovstva Tajvana oštećeni u snažnom zemljotresu

2
tajvanski f 16 na stajaci
tajvanski f 16 na stajaci
google news

Na Tajvanu se posle snažnog zemljotresa magnitude 7,2 stepena procenjuje šteta pričinjena ostrvskom vazduhoplovstvu.

Prema informacijama Rojtersa, nekoliko borbenih aviona F-16 u vazduhoplovnoj bazi Hualijen je oštećeno kao posledica prirodne katastrofe.

Zvanični izvori su potvrdili da je šest letelica pretrpelo “laku štetu”, iako su lokalni mediji preneli da bi broj oštećenih lovaca mogao da bude čak osam.

Zemljotres se dogodio ujutru, oko 8:00 po lokalnom vremenu, kod obale okruga Hualijen na istočnoj obali ostrva. To je izazvalo značajnu štetu, uključujući klizišta i urušavanje zgrada.

Iako je Hualijen relativno retko naseljena oblast, u katastrofi je poginulo najmanje devet ljudi, povređeno je više od 900, a mnogi su nestali. Zemljotres, jačine 7,4 stepena Rihterove skale, bio je jedan od najjačih u poslednjih četvrt veka, osetio se širom Tajvana, kao i delova Kine i Japana.

Iako komanda vazduhoplovnih snaga nije otkrila da li je pogođena bilo koja druga sredstva ili infrastruktura u vazduhoplovnoj bazi Hualijen, neki izveštaji ukazuju da je zemljotres izazvao pukotine u zidovima bunkera, hangara i kasarni u nekoliko oblasti.

Očekuje se da će oštećeni lovci F-16 uskoro biti vraćeni i pušteni u upotrebu, ali još nema detalja o mogućem oštećenju druge imovine ili infrastrukture u vazduhoplovnoj bazi Hualijen ili obustavi operacija.

Vazdušna baza Hualijen, koja služi kao dom 5. taktičkog kompozitnog krila ROCAF-a i opremljena avionima F-16V i F-5, smatra se da ima ključnu ulogu u odgovoru na potencijalne upade kineskih vojnih aviona.

U februaru je ministarstvo odbrane Tajvana izdvojilo preko 20 miliona dolara za proširenje piste u vazduhoplovnoj bazi Hualijen, koja se nalazi na istočnoj strani ostrva.

F-16 Viper tajvanskog vazduhoplovstva (ROCAF)

F-16 Viper je najnovija verzija dokazanog ali medijski i naviše reklamiranog aviona F-16, a posebno Tajvan bila prva “nacija” koja je naoružana od strane SAD operativnim F-16V, i pored kašnjenja.

f 16 block 70
F-16 Block 70

U februaru 2024. Tajvan je zaključio inicijativu Peace Phoenix Rising. Ovaj poduhvat, podržan značajnim ulaganjem od 4,5 milijardi dolara, imao je za cilj modernizaciju flote od 139 starijih modela F-16 na nivo Viper. Kroz brojne nadogradnje, ovi avioni su transformisani u najnapredniju konfiguraciju Block 70/72 Viper.

Uprkos tome što je lovac četvrte generacije, poboljšani F-16V sadrži niz naprednih funkcija zahvaljujući svom unapređenom paketu avionike. Na sve to ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

Glavna stavka unapređenja ovih aviona je integracija najsavremenije tehnologije, koja na istaknutom mestu predstavlja Northrop Grumman-ov AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) sa svojim aktivnim elektronski skeniranim nizom (AESA).

Ovaj najnoviiji radarski sistem proširuje domete detekcije i angažovanja, što povećava sposobnost lovaca da identifikuju i neutrališu potencijalne pretnje, uključujući neuhvatljive ciljeve kao što su krstareće rakete.

Nadograđena flota F-16V takođe se može pohvaliti mogućnošću nošenja više tipova naoružanja, posebno teškog oružja. Među ovim naoružanjem je projektil AGM-84 Harpoon, protivbrodske namene, zajedno sa AGM-88 antiradar raketom (HARM) za suzbijanje PVO i AGM-154 Joint Stand-Off Weapon (JSOW) za precizne udare.

Tajvanske vazduhoplovne snage takođe nabavljaju 66 novih borbenih aviona F-16 Block 70/72 Viper kako bi još povećali svoju operativnu flotu. Novi avioni su namenjeni za raspoređivanje u 7. taktičko borbeno krilo stacionirano u vazduhoplovnoj bazi Tajtung.

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

f 16 block 70
F-16 block 70

Međutim, ovaj program nabavki se suočava sa kašnjenjima koja se pripisuju logističkim i finansijskim ograničenjima. Sa druge strane, uzevši u obzir da se Kina smatra “najvećom pretnjom” u očima SAD, vrlo je verovatno da će ovi problemi biti rešeni.

Nekoliko zemalja, pored Tajvana je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Bahrein, Jordan, Slovačku ali i Bugarsku, a SAD su im prošle godine to i dozvolile. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

2 KOMENTARA

  1. F 16 blok 70/72 medju najbolje lovce spada,nizak rad odraz,Aesa radar velikog doneta moze da vodi borbu sa bilo kojim lovcem ravnopravno .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version