Naslovna Novosti Šef NATO-a, Jens Stoltenberg će za Ukrajinu predložiti fond od 100 milijardi...

Šef NATO-a, Jens Stoltenberg će za Ukrajinu predložiti fond od 100 milijardi dolara

3
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

NATO razmatra vojnu podršku Ukrajini u iznosu od 100 milijardi evra u narednih pet godina, saopštilo je u utorak nekoliko diplomata, prenose sve svetske agencije.

Finansijski paket koji je predložio šef NATO-a Jens Stoltenberg biće deo šire inicijative za podsticanje saveznika da podrže Kijev pošto je vojna pomoć SAD od 60 milijardi dolara u zastoju u Kongresu.

Prema Politiku, jedna od ideja je da 32 članice alijanse doprinesu fondu od 100 milijardi dolara u istoj proporciji kao što finansiraju zajednički budžet NATO-a.

Paket od 100 milijardi evra takođe ima za cilj smanjenje pritiska među članicama alijanse da podrže Ukrajinu. Nemačka i Sjedinjene Države, na primer, doprinose svojoj ekonomiji više od drugih zemalja.

Tokom sastanka ministara spoljnih poslova država NATO u sredu biće reči i o tome da li dosadašnje obaveze u vezi sa vojnom pomoći Ukrajini treba da budu uključene u NATO fond.

NATO će takođe razgovarati o načinima na koje alijansa može postepeno da preuzme multinacionalnu grupu koju predvode SAD i koja koordinira isporuku oružja Ukrajini.

Drugi deo planova Alijanse da podrži Ukrajinu na dugi rok protiv Rusije

To bi uključivalo novu misiju NATO-a za koordinaciju isporuke vojne pomoći i obuku za ukrajinsku vojsku.

Zemlje NATO-a se nadaju da će finalizirati detalje ovih predloga do samita lidera NATO-a u Vašingtonu u julu, navode diplomate.

Do sada su Sjedinjene Države preuzele primarnu ulogu koordinacije isporuke oružja Ukrajini preko tela poznatog kao Kontakt grupa za Ukrajinu.

Prema diplomatama, svrha misije, ako je odobre saveznici iz NATO-a, jeste da ukrajinska podrška bude manje zavisna od političkih dešavanja u različitim zemljama NATO-a i da se podeli veća odgovornost među alijansom.

Ovi aspekti se odnose na zabrinutost u vezi sa mogućim reizborom u Belu kuću bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, napominje citirani izvor.

3 KOMENTARA

  1. Armija NATO Sila Zapadne Demokratije će pre ili kasnije da uništi i satere bednu rusku vojsku ,sad im ide dobro sa Ukrajinskim Herojima a ako bi to krenulo loše udarili bi oni masovno jer poseduju ogromnu modernu Armiju kojoj bedni Rusi nemogu da se suprotstave ! Poraz Rusa je izgledan , i uskoro čemo da ga vidimo !

    13
    127
    • Tačno će da bude tako jer za dugogodišnji rat protiv NATOa trebaju prvenstveno pare , a Zapad je 10 000 bogatiji od Rusa i ekonomski puno puno jači ! Rusi će zbog para da već krajem godine dožive velike probleme , a Kinezi će da budu prvi koji će to da iskoriste !

      2
      116
  2. Dakle (liberalno zelene demokrate, zlatna milijarda, duboka država, nazovite ih kako hoćete) oni koji vladaju zapadom, žele na ovaj način da preskoče političare u zemljama NATO, te da sprovedu svoju politiku iako se desi da izgube direktnu kontrolu u nekoj od zemalja, gde je prva na listi mogućih upravo njihova, SAD. Jel sam dobro shvatio?

    154
    37

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version