Naslovna Novosti Tajms: Izviđački i udarni dronovi Watchkeeper koje koristi UK, ne mogu da...

Tajms: Izviđački i udarni dronovi Watchkeeper koje koristi UK, ne mogu da lete po lošem vremenu

1
watchkeeper bespilotna letelica
watchkeeper bespilotna letelica
google news

Britansko ratno vazduhoplovstvo ušlo je u nevolje sa dronovima Watchkeeper, na čiji razvoj su utrošene basnoslovne sume i mnogo vremena. Kako se ispostavilo, oni nisu u stanju da lete po lošem vremenu, piše britanski Tajms.

Britansko izdanje poziva se na reči bivšeg zamenika šefa britanskog Ministarstva odbrane Marka Fransoa, koji je rekao da sistem nabavki britanske vojske ostavlja mnogo da se poželi.

Kao primer je naveo bespilotne letelice Watchkeeper koje koriste britansko vazduhoplovstvo. Kako se navodi, na razvoj ovih dronova utrošeno je 1,4 milijarde funti sterlinga i 20 godina, a na kraju se ispostavilo da nisu u stanju da lete po nevremenu.

Izviđačko-udarna bespilotna letelica (UAV) Watchkeeper razvijen je na osnovu izraelskog drona Hermes 450. Međutim, tokom procesa razvoja, britansko Ministarstvo odbrane je predstavilo više od 2,5 hiljade novih zahteva prema dronu koji se stvara, što je u velikoj meri odložilo razvoj. Pored toga, britanski bespilotne letelice su se pokazale mnogo skupljim i težim, što je uticalo na njihove mogućnosti.

RAF trenutno ima 54 bespilotne letelice Watchkeeper u upotrebi, a koštaju 6,27 miliona dolara svaki, ali nijedan od njih nije u upotrebi. Watchkeeper bespilotne letelice trebale su da vrše izviđanje i izvode precizne udare, ali umesto toga samo sede parkirane.

watchkeeper dron u britanskom vazduhoplovstvu
watchkeeper dron britanskog vazduhoplovstva

Iako je prvi od njih ušao u upotrebu tek 2018. godine, osam bespilotnih letelica je već povučeno iz upotrebe. Uzrok su brojne nezgode tokom probnih i trenažnih letova.

Britansko vojno ministarstvo pokušava da se opravda za potrošen novac, navodeći da su ove bespilotne letelice navodno korišćene u Avganistanu, gde su se pokazale „u najboljem slučaju“. Očigledno vreme tamo nije uticalo na njih.

Watchkeeper bespilotna letelica ukratko

Izviđačka bespilotna letelica Watchkeeper je proizvod zajedničkih napora Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu su Elbit Systems i Thales uključeni u njegov razvoj.

Tako je rođena kompanija U-TacS, čija se baza i proizvodnja nalaze u gradu Lesteru, UK. Međutim, izvor drona Watchkeeper bio je Tales, koga je 2015. godine stvorio i ponudio partnerima.

Kako navodi Thales na svom vebsajtu, Watchkeeper je prvi operativno dokazan sistem bespilotne letelice razvijen i izgrađen u Ujedinjenom Kraljevstvu, pružajući u realnom vremenu, poboljšanu svest o situaciji za trupe na zemlji, dok pomaže u smanjenju rizika i gubitka života.

Watchkeeper ima nekoliko kamera, senzora i senzora, kao i radare, efektore, izgrađene na modularnoj arhitekturi. Ovo omogućava da ovaj sistem leta bude fleksibilan za buduća poboljšanja i nadogradnje, kao i za integraciju novih rešenja u budućnosti.

watchkeeper uav
watchkeeper uav

Osnovni model drona je složen sistem kamera i sistema dnevne i noćne navigacije. Thales čak predstavlja Watchkeeper kao najveći program sistema bespilotne letelice u Evropi.

Modularna arhitektura omogućava da Watchkeeper bude „naoružan“ različitim senzorima nosivosti, elektro-optičkim i infracrvenim tornjevima, radarima za nadzor površine i mora, komunikacionim i obaveštajnim sistemima, elektronskom podrškom i kriptografskim komunikacionim sistemom, međutim kada na nebu zagrmi, ovaj dron, prema kritikama čuvenog glasila Tajms, nije operativan kao što se od njega očekuje.

1 KOMENTAR

  1. Тенкови не могу по блату, дронови по киши… много моћна сила, Велика Британија.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version