Naslovna Novosti Ruska vojska snimila trenutak kada je ukrajinsko vazduhoplovstvo napalo njihove položaje navođenim...

Ruska vojska snimila trenutak kada je ukrajinsko vazduhoplovstvo napalo njihove položaje navođenim bombama [VIDEO]

0
img 7634
img 7634
google news

Vazduhoplovstvo Ukrajine pogodilo je ruske položaje u ukrajinskom selu Tonenke navođenom bombom AASM-250 HAMMER. Trenutak kada bomba pada nedaleko od ruskih položaja snimio je ruski vojnik selu u Donjeckoj oblasti.

Bomba iznenada menja putanju i kreće ka ruševinama jedne od kuća koje se nalaze u oblasti pod ruskom kontrolom.
Kao što se može videti, udar vođene bombe AASM-250 HAMMER stvorio je snažnu eksploziju.

Ruska vojska je tvrdila da u ovoj eksploziji nije bilo žrtava, ali nije poznato koliko je ovih bombi ispalila ukrajinska vojna avijacija na svoje položaje u ukrajinskom selu Tonenke i kakve su posledice imale.

Ruski vojni blogeri izjavili su da bi to mogla biti ili francuska vođena bomba AASM-250 Hammer ili američka bomba GBU-39B SDB. Međutim, napominju da nijedna od ovih vazdušnih bombi ne podseća na municiju koja je korišćena u napadu na ruske vojne položaje.

Međutim, vrlo je verovatno da je ukrajinsko vazduhoplovstvo koristilo vođenu bombu AASM-250 Hammer. nedavno su francuski i ukrajinski tehničari su prilagodili ove bombe za lansiranje iz ukrajinskih višenamenskih borbenih aviona MiG-29.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je poslednjih dana pojačalo upotrebu vazdušnih bombi, uključujući francuske Hamere, koje mogu da budu bačene na ruske položaje do udaljenosti od oko 40 km.

AASM Hammer proizvodi kompanija Safran i predstavlja visoko precizno „hibridno oružje“ koje ima karakteristike negde između bombe i/ili projektila vazduh-zemlja.

u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer
u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer

U principu, to je i dalje bomba, konvencionalna, ali sa posebnim kompletom koji značajno povećava njen domet i preciznost.

AASM je komplet koji pomaže u nadogradnji nevođenih vazdušnih bombi. AASM-250 Hammer je baziran na američkoj bombi Mk 82, koja je teška 227 kg.

Komplet se sastoji od prednjeg dela sa sistemom za navođenje i zakrilcima i zadnjeg dela sa potisnikom dizajniranim da poveća domet leta.

bomba gbu 39
bomba gbu 39

AASM komplet za nadogradnju bot može biti opremljen sa tri sistema navođenja: inercijskim sa GPS korekcijom, inercijskim sa GNSS-om sa termičkom slikom ili slično sa laserskim navođenjem.

Prema zapadnim izvorima, vazdušno vođene bombe sa termovizijskim i laserskim sistemima za navođenje se generalno smatraju imunim na sisteme elektronskog ratovanja koje ruske snage trenutno koriste na bojnom polju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version