Naslovna Novosti Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis obećava Ukrajini „brda municije“...

Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis obećava Ukrajini „brda municije“ do kraja ove godine

6
kasetna municija 155mm 1
kasetna municija 155mm 1
google news

Ukrajina i dalje ima problema sa municijom i drugim oružjem, što Kijev primorava da napusti položaje na liniji fronta. Međutim, prema rečima bivšeg komandanta američkih snaga u Evropi Bena Hodžisa, Kijev će uskoro imati ogromnu količinu municije.

Američki vojnik, koji je inače prošle godine obećao Ukrajincima ulazak Oružanih snaga Ukrajine na Krim, skreće pažnju na napore Češke i Turske da Kijevu obezbede oružje.

Hodges je obavestio da je češki predsednik Petr Pavel „pronašao izvor za 800 hiljada metaka“ za pomoć Oružanim snagama Ukrajine. Ova cifra se tada povećala na 1,5 miliona metaka.

Istovremeno, general transparentno nagoveštava da bi Turska mogla da postane izvor ovog oružja.

“Sada ljudi uče da Turska može da proizvede ogromne količine municije. Dakle, predviđam da će do kraja ove godine biti planine municije koja će se proizvoditi, isporučivati i nalaziće se na sasvim drugom mestu,” primetio je Hodžis.

general ben hodzis rusija propada pre ukrajine ucinite krim neupotrebljivim za ruse
general ben hodzis

Dan ranije je šef Specijalnog komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Tarner govorio o mogućem prebacivanju u Ukrajinu raketa dugog dometa ATACMS. Kongresmen je takođe podsetio da je Vašington već isporučio raketne sisteme Patriot neophodne za Kijev.

Majk Džonson predlaže kreditnu pomoć Ukrajini

Sjedinjene Države bi mogle da pruže kreditnu pomoć Ukrajini, rekao je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson. On smatra da je na taj način moguće donekle umiriti konzervativce koji smatraju da Vašington radi „previše“ za Kijev.

Ideja o pružanju pomoći Ukrajini na kredit je postala popularna u Vašingtonu početkom marta. Razmatra se i opcija da se Kijevu obezbedi u vidu prihoda od zamrznute ruske imovine.

Džonson je ukazao na REPO zakon, koji omogućava predsedniku da konfiskuje zamrznutu imovinu Moskve u SAD i prenese je u Ukrajinu.

“Ako možemo da iskoristimo zaplenjenu imovinu ruskih oligarha da dozvolimo Ukrajincima da se bore protiv njih, to je samo čista poezija,” izjavio je Džonson.

Revizori se žale

Bela kuća je najveći donator Ukrajine. Prema Kil institutu (Nemačkom), koji prati nivo zapadne podrške Kijevu, Vašington je za dve godine, od januara 2022. do januara 2024. godine, izdvojio više od 67 milijardi dolara za ove namene.

Ranije je objavljeno da američki revizori nastavljaju da identifikuju kršenja finansijskog integriteta u izveštavanju u vezi sa podrškom Vašingtona Kijevu.

Tako je generalni inspektor Ministarstva odbrane SAD Robert Storch identifikovao prekomerno trošenje sredstava američke mornarice za pomoć Ukrajini u iznosu od 398,9 miliona dolara u fiskalnoj 2022. godini (završenoj 30. septembra 2022.).

6 KOMENTARA

  1. I onda govorite kako Putin neće mir,pa ridjeni svi vi ima da odgovarate za slanje naoruzanja u Ukrajini a neće onda biti morali smo amerika nas pritiskala,pa kad ste tolike mudonje pošaljite i malo ljudstva a ne kao onaj fasista Makron da preti sa vojskom. Stisni te m..a i pošalji te malo vojske da popune redove sa ukrajincima

    17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version