Naslovna Novosti Umesto penzije, SAD najavljuju velike planove za F-22: Veći domet i nove...

Umesto penzije, SAD najavljuju velike planove za F-22: Veći domet i nove rakete AIM-260

4
f 22 raptor
f 22 raptor
google news

Čini se da američko vazduhoplovstvo (USAF) preispituje svoj plan da počne sa povlačenjem borbenih aviona F-22 oko 2030. kako je planirano, pošto planovi potrošnje idu znatno dalje od tog datuma, prema budžetskom zahtevu službe za fiskalnu 2025. godinu.vr

Planirani budžet USAF-a za F-22 do fiskalne 2029. godine uključuje 4,7 milijardi dolara za nabavku i 3,1 milijardu dolara za istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju, čime je ukupan iznos iznosio 7,8 milijardi dolara.

Dok se linija istraživanja, razvoja i testiranja zatvara u fiskalnoj 29. fiskalnoj godini, kupovine nakon tog datuma, označene kao „do završetka“ u budžetskim dokumentima, dostižu 1,2 milijarde dolara, piše Magazin Air&Space Forces.

Pre godinu dana, visoki lideri USAF-a opisali su program F-22 do 2030. godine kao „most“ do aviona sledeće generacije poznatijeg kao NGAD i njegove porodice sistema, ali je nekoliko reklo da će tehnologije razvijene za F-22 biti direktno primenljivo na NGAD.

SAD će zadržati 153 F-22 Raptora, od kojih će 142 biti unapređeno

Budžet predviđa da se flota F-22 smanji za 32 aviona na oko 153 aviona, ali dokumenti kažu da će samo 142 dobiti kompletan paket nadogradnji.

a 10 f 22 a 10
a 10 f 22 a 10

32 aviona kojih USAF želi da odustane imaju konfiguraciju Blok 20, a sekretar Ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal tvrdi da će koštati više od 50 miliona dolara svaki da bi se doveli do Bloka 30, tj. najnovijeg standarda.

USAF radije troši taj novac na stvaranje novih modela sposobnijih protiv očekivane pretnje; uglavnom na izazovu vazduh-vazduh koji predstavljaju kineski aparati pete generacije i njihove napredne rakete vazduh-vazduh.

Motori, dodatni stelt rezervoari, senzori, komunikacije, elektronsko ratovanje, oružje itd.., sve najnovije generacije, biće na unapređenom F-22, a vrlo verovatno takođe i na NGAD-u.

Prema pratećim dokumentima budžeta, izdvajanja u narednih pet godina za F-22 će unaprediti „avion, motor, operativni program letenja i sisteme za obuku, oružje, komunikacije, navigaciju, paket za elektronsko ratovanje i ljudski interfejs.”

Šta promene zapravo donose

Konkretno, neke nadogradnje će se ticati opremanja F-22 stelt rezervoarima za gorivo, što će proširiti domet, infracrvenim senzorima, poboljšanim sistemima identifikacije (određivanje prijatelj-neprijatelj), komunikacijama (Link 16), elektronskim ratovanjem i navigaciju, kao i nadogradnju softvera i nove modifikacije oružja i hardvera kako bi je učinili pouzdanijom i dostupnijom.

Stelt rezervoari za gorivo i infracrveni sistemi otkriveni su sredinom 2022. godine, bez objašnjenja u to vreme. Test avioni koji imaju nove rezervoare ispod krila i IC senzore su od tada fotografisani u blizini testnih područja na zapadu, ali je Vazduhoplovstvo odbilo da razgovara o njima.

stigla prva slika americkog lovca 5. generacije f 22 sa novim rezervoarima i stelt kapsulama
stigla prva slika americkog lovca 5. generacije f 22 sa novim rezervoarima i stelt kapsulama

Raketa AIM-260

Među novim mogućnostima za F-22 Raptor je trenutno klasifikovana združena napredna taktička raketa AIM-260 (JATM). Razvijena od strane kompanije Lockheed Martin, JATM je raketa vazduh-vazduh dizajnirana za gađanje ciljeva izvan vizuelnog dometa, a to im je bilo preko potrebno za pokušaj suprotstavljanju kineskoj raketi vazduh-vazduh nove generacije PL-15.

Prema budžetskim dokumentima, kritička revizija dizajna stelt rezervoara za gorivo održana je početkom 2023. godine, a demonstracije tehnologije su nastavljene. „Dostupna potrebna sredstva“ opremljena rezervoarima, što se obično prevodi kao početna operativna sposobnost, postavljena je za drugi kvartal fiskalne 2026. godine.

Sistem za infracrvenu detekciju (IRDS), verovatno montiran na spoljnoj strani krila, ući će u potpuni test letenja u prvom kvartalu fiskalne 2026. godine. Planirano je da proizvodnja počne početkom 2028, sa isporukom 2029. godine.

F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58
F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58

Poboljšani paket senzora će uključivati, pored infracrvenih sredstava, radar kao i druge sisteme za detekciju. Ovaj paket će „poboljšati otkrivanje i praćenje ciljeva za F-22, obezbeđujući superiornost u vazduhu tako što će zadržati sposobnosti prvog koji vidi, prvi puca i prvi uništava za pomenuta 142 aviona Block 30/35 F-22.

Veći domet

Stelt rezervoari i piloni „su tehnološki napredni dizajni“ koji će „minimalno povećati otpor“ (na vazdušno trenje, kao i na radarski potpis) dok će omogućiti veći domet, čak i pri supersoničnoj brzini.

„Stubovi su opremljeni inteligentnom pneumatskom tehnologijom za preciznu kontrolu performansi izbacivanja i održavanje minimalnog otpora bez rezervoara“, navodi se u dokumentima.

Testovi u aerotunelu i zemlji su završeni u fiskalnoj 2023. godini, a planirano je da počnu testovi leta u drugom tromesečju 2024. godine. Početne partije će biti kupljene kasnije, ali još uvek u 24. fiskalnoj godini. Planirano je da se razvojni i operativni testovi završe sredinom 2026. godine.

Nova prijemna antena

F-22 će takođe dobiti novu prijemnu antenu za precizno letenje u „degradiranom GPS okruženju“. Nadogradnje će se vršiti na 142 aviona F-22, od kojih će 27 upravljati Vazdušnom Nacionalnom gardom. Procena spremnosti za proizvodnju biće u junu 2024, a testovi letenja će početi početkom 2025.

U planu finansiranja su i brojne inicijative programa pouzdanosti, dostupnosti i održivosti čiji je cilj da F-22 bude spremniji kada je to potrebno. Kandidati su odabrani za aktivnosti koje bi značajno smanjile opterećenje održavanja ili obezbedile povećanu izdržljivost stelt karakteristika F-22.

f 22 raptor
f 22 raptor

Veliki deo istraživanja, razvoja, testiranje i evaluacije zahteva za F-22 je da softver integriše i upravlja svim novim senzorima i opremom koju će flota dobiti. Drugi napori uključuju kriptografska ažuriranja, demonstracije tehnologije, „podršku za modeliranje pretnji“, poboljšanja motora, sajber bezbednost i integraciju Open Mission System (OMS). Softver će biti isporučen „koristeći zakazanu kadencu kako budu sazrele uslužne mogućnosti“.

Program modernizacije takođe uključuje „Projekat Gejzir“, opisan kao „napredna sposobnost“ koja će biti procenjena za „opcije konfiguracije polja“. O tom projektu nisu dati nikakvi detalji, te ostaju tajni.

4 KOMENTARA

  1. Drago mi je zbog Raptora. Trebao je da ode u penziju, ne zato što je loš, već zato što je modernizacija po letilici skupa i označena kao nerantabilna. Ipak, kad se ima para, može da se modernizuje i Raptor, i da se radi na NGAD-u😉

  2. За сада им сваки пети падне сам.
    Питам се: кад их наместе да лете дуже хоће ли још чешће да падају?

    1
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version