Naslovna Novosti Sukob NATO i Rusije: Britanci priznaju nisu spremni, Šveđani “pripremaju” narod, Finci...

Sukob NATO i Rusije: Britanci priznaju nisu spremni, Šveđani “pripremaju” narod, Finci spremni za rat

10
britanski marinci uključeni u napad na ruski brod?
britanski marinci
google news

Nekoliko zemalja članica NATO, starih i novopečenih, obaveštava o “stepenu pripremljenosti za mogući sukob sa Rusijom”, koja više nije mogla da trpi agresivno širenje transatlantske alijanse, pogrom sopstvenog stanovništva i već više od dve godine preduzima agresivne akcije protiv Kijeva.

Britanska vojska „ne bi mogla da se bori protiv Rusije više od dva meseca“. Ovaj ograničeni kapacitet zemlje priznao je zamenik načelnika Generalštaba, general-potpukovnik Rob Magovan iz britanskih oružanih snaga.

Magovan smatra da Britanci nemaju resurse koje bi želeli za buduće ratove, citira britanski list Telegraf.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao poslanicima da se zalagao za povećanje potrošnje za odbranu u kontekstu budžeta, ali da nije uspeo.

Mark Fransoa, bivši ministar odbrane, takođe je sugerisao da Britanija „neće moći da se bori protiv Putina duže od nekoliko meseci“ zbog nedostatka zaliha municije i opreme, piše isti Telegraf.

Šaps je dodao da će se svaki takav sukob voditi sa saveznicima iz NATO-a i da zajedno „mogu da pobede Rusiju“, ali ne i Britanija sama.

„Britanija nije spremna da sama uđe u rat sa Rusijom, ali je važno shvatiti da zato što smo u NATO-u i postoji član 5, nikada nećemo biti u toj situaciji “, rekao je Šaps.

Izjave su date nakon što je Komitet za odbranu Donjeg doma utvrdio da “sve zahtevnije” britanske oružane snage nisu spremne za rat sa Rusijom.

Spremnost za borbena dejstva može se postići hitnim reformama, prevazilaženjem krize regrutovanja vojske i značajnim povećanjem zaliha naoružanja i municije u Velikoj Britaniji, prenosi britanska štampa. Dakle, ovaj populistički materijal je plasiran sa ciljem stvaranja pritiska zarad većeg trošenja para poreznih obveznika na naoružavanje.

Svi Šveđani treba da se pripreme za rat

„Moglo bi doći do rata u Švedskoj“, nedavno je izjavio Karl-Oskar Bolin, švedski ministar odbrane.

saab jas 39 gripen i b 52 stratofortress iznad svedske
saab jas 39 gripen i b 52 stratofortress iznad svedske

Vrhovni komandant zemlje, general Mikael Bajden, otišao je još dalje, rekavši da „svi Šveđani treba da se pripreme za rat“, piše britanski Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI).

Već nekoliko godina, Švedska agencija za nacionalnu bezbednost, civilna odbrana objavljuje brošuru za svoje građane pod nazivom „Ako dođe do krize ili rata“.

U svom propagandnom obraćanju naciji o potencijalnom ratu sa Rusijom, ministar Bolin je naveo primer Ukrajine i rekao: „Ruske trupe su se suočile sa ujedinjenom snagom celog ukrajinskog društva“. Ukrajinci su se, kako je rekao, “suočili sa ratom ujedinjeni i potpunim otporom”.

Nije na odmet podsetiti ministra da je sukob između ostalog izbio 8 godina ranije, upravo zbog podele u ukrajinskom društvu.

82% Finaca je spremno da učestvuje u odbrani zemlje

Finska već decenijama uključuje svoje građane u inicijative za nacionalnu bezbednost, navodi Fajnenšel tajms. Zemlja je, kaže list, negovala nacionalnu volju da se odbrani i to pravilo važi kod većine građana.

Prema godišnjem istraživanju koje je sprovelo finsko Ministarstvo odbrane, 82 odsto stanovnika zemlje izjavilo je da bi bilo „spremno da učestvuje“ u aktivnostima vezanim za odbranu teritorije.

finske vazduhoplovne snage
finske vazduhoplovne snage

Penzionisani komandant Juhani Kaskeala rekao je za novine: „Nudimo mnogo obuke i obrazovanja kako bi se celo društvo moglo uključiti u odbranu zemlje“ . Kao primer se navodi da se deca u školi “uče kako da procene tačnost informacija”, dok se odrasli mogu upisati na besplatne kurseve prve pomoći.

Lideri iz svih sektora, uključujući politiku, biznis, vladu i civilno društvo, pohađaju kurseve nacionalne odbrane, piše Fajnenšel tajms, verovatno sada jedan od izvora tačnih informacija finskoj deci.

Priprema za rat: novo zakonodavstvo u Poljskoj

Između ostalih primera zemalja NATO-a koje se “spremaju za potencijalni rat”, Poljska, zajedno sa baltičkim državicama možda najostrašćenija u rusko-ukrajinskom sukobu, ide dotle da zaista priprema novi zakon o samoodbrani, koji predviđa mere za pripremu kako vojske tako i školske dece u zemlji.

U svetlu sukoba u Ukrajini, poljska vlada je pripremila novi zakon za jačanje sposobnosti samoodbrane zemlje, uključujući povećano finansiranje kurseva prve pomoći, poboljšane sisteme javnog upozorenja i više skloništa za hitne slučajeve.

Poljski ministri odbrane i unutrašnjih poslova rekli su da je nacrt zakona podstaknut “ratom Rusije protiv Ukrajine”, navode sve njihove agencije, koje se pozivaju na zvaničnike.

Zakon će biti iznet u parlament, vrlo verovatno u maju ove godine, nakon konsultacija sa javnošću i lokalnim vlastima.

Umesto toga, desetogodišnji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smiruje ton, te smatra da „u ovom trenutku ne postoji neposredna vojna pretnja bilo kojoj državi članici NATO-a”.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe

Ove godine, NATO je pokrenuo Steadfast Defender 24, najveću vojnu vežbu od kraja Hladnog rata. Upravo kao priprema usled mogućnosti sukoba sa Rusijom.

U ovu vežbu je uključena sva 31 država alijanse, ali i Švedska, iako je u vreme početka vežbe još bila kandidat za članstvo u NATO.

10 KOMENTARA

  1. Moram reći i ovom koji komentariše pod imenom Buka. Ti si pripadnik finske vojske pa znaš kako je obučena? Sve skandinavske zemlje nemaju jednu bitnu stvar a to je dubina teritorije. Onako izdužene geografski su prva linija fronta u svakom svom dijelu države. Dometi sofisticiranog oružja je više hiljada kilometara, gdje sakriti logistiku i obrambenu industriju? Zato je bolje da su ostali neutralni kao što su bili u velikom ratu , naravno svi osim Finske koja je imala fašistički režim i bila na strani Njemačke. Švedska je trenutno jedna od održava u kojoj cvjeta org.kriminal ,a stopa ubistava je među najvećim u Evropi što je posledica loše imigracione politike, a takve države ne predstavljaju vojnu prijetnju , pogotovo ne Rusiji.

  2. Pozivanje na famozni član 5 od strane zapadnih zemalja znači da će Anglosaksonci, Germani i Franci pucati sa distance, avionima, raketama artiljerijom , a da će u direktan sukob sa ruskom vojskom ići , gle čuda, Sliveni iz istočnoevropskih država , kao pješadija. U tom sukobu zapad će brojati projektile , avione i granate, a Sloveni grobove i sa jedne i sa druge strane. Način kako se vrši propaganda i blokiraju informacije koje ne pogoduju zapadnoj eliti, sa izazivanjem straha od navodne ruske agresije je primjer jedne psihološke ideologije za koju smo mislili da je poražena u velikom ratu. Zašto Sloveni pristaju biti NATO pješadija, nije mi jasno, a to će dovesti do ogromnog broja žrtava. Put ka zlatnoj milijardi je otvoren. Sve je manje razuma i pameti.

    • Uvazeni,potpuno saglasan sa Vasim stavom,sem tzv zlatne milijarde.Ex Yu Drzave su realno Nevazne u Globalnom smislu.Jednostavno,oduvijek su Bila dva ,tri Velika Zla,Znate floskulu koja je Istinita…birati manje ili najmanje Zlo..kad Moras.

  3. pa ima mjesta u svedskoj gdje nesmije poicija uci od migranata a kamoli da rtuje sa rusijom svi se oslanjaju na famozni clan 5

  4. Sjajni Finski vojnik.Ubjedljivo najobucenija vojska svijeta.Oruzani sistemi svih rodova,Zadnjih generacija.P.S.Interesantno ce bit njihovo dejstvovanje ukoliko Goblin od metra i pola uvuce Rusiju u otvoren sukob sa Nato om.vjerovatno ce brzo vratit oko 11 posto Svoje terit ,okupirane 40g od Sovjeta,citaj Rusa.

    42
    • Jedno je mirnodopska obuka i zapadnjačka propaganda, a drugo je rat. Finska bi u slučaju rata sa Rusima izdržala dva do tri dana. Pod uslovom da ju ne vrate u kameno doba taktičkim nuklearnim bombama. Jer jedno je ratovati u Ukrajini protiv istog naroda, a sasvim drugo protiv finskih nacista. Posle II svetskog rata im je oprošteno, sada, verujem, ne bi bilo.

      12
    • Ti ćeš Buka kao Slaven prvi na liniju misliš da su nas primali u NATO i EU zato što nas vole? Sve je to davnih dana za planirano Slaveni ima da se međusobno mlate i troše

    • Naravno da su svi bolji od Ruskih vojnika koji se bore lopatama i ugradjuju cipove iz masina za sudove, ali realnost na terenu je malo drugacija. A sto se tice obucenisti izdepiliranih specijalaca koji misle da je rat Counter Strike i da je radno vreme u ratu od 07-15 ne bih polagao tolike nade u Finsku, Skandinavsku a i uopste EU vojsku.Sta mislis zasto su zakuvali rat sa Rusim i Ukraincima? Verovatno zato sto je sama Ukrainska vojska vredela vise nego kompletna EU NATO. E UJKO UJKO sta ce biti kad Rusi pregaze ostatak Ukraine hoces li tradicionalo presvuci uniformu kao tvoji predci u zadnjih 200god.

      • Licno obracanje je neprimjerno pa cu sa Mukom bit nepristojan.Uvazeni Uki,Precima se Ponosim,Majka,Skojevka od 44 Otac ,Nosilac Spomenice 41…O Djedovima sa Obije strane,necu zamarat…p.s.Nije Grijeh pogrijesit,vec Gresku ponavljat Iznova i Iznova..Toliko zasad i zanavijek na Licnom nivou.

        1
        37
  5. Bolesnici i huškaši, ne spremaju se oni za rat nego za zavlače je sopstvenog naroda i uzimanja para, a takođe skretanje pašnje sa opšteg stanja u ekonomiji evrope.

    24

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version