Naslovna Novosti Rusi ušli u Crveno more: Ratni brodovi kreću ka istočnom Mediteranu kako...

Rusi ušli u Crveno more: Ratni brodovi kreću ka istočnom Mediteranu kako bi podigli flotu sa rekordno niskog nivoa

9
varjag
varjag
google news

Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je 28.03.2024. da je odred ratnih brodova Tihookeanske flote, u sastavu raketne krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov, prešao moreuz Bab-el-Mandeb i ušao u Crveno More.

Prema rečima ruskih vojnih predstavnika, posade dva ratna broda su pre ulaska u Crveno more obavile misije u Adenskom zalivu, gde su izvele niz vežbi na brodu, sprovodeći nekoliko scenarija dejstava konvencionalnog neprijatelja.

Odred brodova Tihookeanske flote nastaviće da sprovodi nekoliko aktivnosti u okviru marša za obuku dugog dometa.

Pojedini izvori vesti koji su preuzeli vest koju je iznelo Ministarstvo odbrane Rusije, izvestili su da je naknadno fregata Maršal Šapošnjikov pristala u luci Masava u Eritreji, gde će ostati do 5. aprila.

Između ostalog, posada broda učestvovaće u manifestacijama posvećenim obeležavanju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države.

Gde se nalazi krstarica Varjag još nije poznato

Za sada je nepoznato gde se nalazi krstarica Varjag i aktivnosti njene posade. Brod je 2022. godine obavljao dugoročne misije u Sredozemnom moru, a nije isključeno da će par ruskih brodova sada stići i u sirijsku luku Tartus kako bi pojačali rusko prisustvo u regionu, koje je na niskom nivou.

Prema nekim izvorima, ruska pomorska grupa takođe se kreće ka pomorskoj bazi Tartus, koja dolazi iz oblasti Baltičkog mora.

Odred ruskih brodova čine veliki desantni brodovi BDK-031 Otrakovski i BDK-010 Ivan Grin koji pripadaju Severnoj floti, kao i tanker Kola Baltičke flote. Napustili su Baltičko more prošle nedelje i krenuli za Tartus.

Misija koju su izveli ruski amfibijski brodovi čini se da obeležava povratak takozvanog „Sirijskog ekspresa”, koji je obezbedio vezu između Rusije i Sirije, preko Sredozemnog mora.

Zapadni izvori pišu da se to dešava zato što je crnomorska ruta sada previše opasna za ruski specijalni teret zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova. Nije poznato koji teret se nalazi na dva broda, ali isti izvori smatraju da je verovatno da se radi o naoružanju i vojnoj opremi.

ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3
ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3

Odred ruskih brodova je 26. marta bio kod obala Alžira, krećući se na istok brzinom od oko 11 čvorova. Verovatno će ih pratiti fregata Admiral Grigorovič ruske Crnomorske flote, koja je pre dve nedelje pratila sličan konvoj iz Sirije u Rusiju tokom prelaza
Sredozemna mora.

Ruska eskadrila u Mediteranu na najnižem nivou

Ruska eskadrila u istočnom Mediteranu trenutno je na najnižem nivou od svog osnivanja. U njenom sastavu su podmornica Ufa, fregata Admiral Grigoroviči, mali nosač raketa Orehovo-Zuevo, korveta Merkur, naftni tanker Kama i elektro istraživački brod Kildin.

Međutim, treba napomenuti da su među šest borbenih i pomoćnih brodova, tri platforme zapravo nosači izuzetno ubojitih krstarećih raketa Kalibar. Reč je o dizel-električnoj podmornici Ufa Tihookeanske flote, fregati Admiral Grigorovič i malom nosaču raketa Orehovo-Zuevo, obe Crnomorske flote.

Ovi drugi obavljaju misije u istočnom Mediteranu još pre početka reskalacije sukoba u Ukrajini, koja se dogodila 24. februara 2022. godine.

9 KOMENTARA

      • Ako posalju ove brodove u Crno more,mogu ostati i bez njih,time oslabili Pacificku flotu,daju Japanu kasnije sansu za invaziju Kurila.Japan ima vrhunsku flotu i jaku pomorsku tradiciju.

        2
        20
  1. Rusi bolje da su izmestili Crnomorsku flotu,van Crnog mora ,skoro trecina izbaceno iz stroja,oni izgleda misle da dovuku jos neke brodove,slabeci druge flote:Pacificku itd.

    26
  2. Ruska mornarica zvana Cirkus na vodi..Uskoro ce i jedinstveni nosac av krenut na put oko svijeta..sve sa Tegljacima,pa dokle dofate..Ha,ha,presmijesno bi bilo da nije Opasno..Goblin i njegova bulumenta Dugina i slicnih nijesu Naivni ljudi..Radi se o Rijetkim primjercima Odljudjenih,Covjekolikih,Opasnih Spodoba.

    1
    118
    • Buka.. I tebe su seksualno zlostavljali u djetinjstvu, zato si aus vinklo. Daj covjece oladi malo sa glupostima. Nisu Rusi svemocni ali nisu ni takvi kako bi ti zelio.

      19
      • Nemoj mu zameriti. On je NATO botina koji je plaćen da širi propagandu.
        Nema smisla obraćati se njemu sa “ti”.
        On realno ne postoji.

        18
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version