Naslovna Novosti Švedski Saab najavio početak idejnog rešenja lovca dizajniranog da zameni Gripen

Švedski Saab najavio početak idejnog rešenja lovca dizajniranog da zameni Gripen

0
model lovca gripen e u sedištu saaba u stokholmu, koji će biti u službi švedskog vazduhoplovstva do 2040 ih, zemlja sada gleda šta bi moglo doći posle.
Model lovca Gripen E u sedištu Saaba u Stokholmu, koji će biti u službi švedskog vazduhoplovstva do 2040-ih, zemlja sada gleda šta bi moglo doći posle.
google news

Saab je saopštio da je Švedska uprava za odbrambene materijale (FMV) predala aplikaciju za koncept dizajna budućeg lovačkog aviona za švedsko vazduhoplovstvo kako bi zamenio avion JAS 39 Gripen koji je van upotrebe.

Period ugovora je predviđen za 2024-2025, piše Džejns. U materijalu se navodi da će rad obuhvatiti proučavanje mogućnosti kombinovanja ljudskih i bespilotnih elemenata u jedan sistem, kreiranje koncepata, kao i razvoj budućeg proizvodnog procesa.

Da bi postigao ovaj cilj, Saab će sarađivati sa FMV-om, Oružanim snagama Švedske, FOI, GKN Aerospace i drugim industrijskim partnerima.

GKN će raditi na razvoju konceptualnih studija za sisteme snage i pogona za lovne sposobnosti nove generacije, navodi se u saopštenju. „Studija će pomoći u izgradnji temelja za lovačke sisteme nove generacije i nastaviti put inovativnih borbenih sistema razvijenih u Švedskoj.”

GKN Aerospace UK trenutno ima sertifikat tipa 2. za turboventilatorski mlazni motor Volvo Aero RM12, koji je zasnovan na turboventilatorskom mlaznom motoru General Electric (GE) F404 u lovcu Gripen C/D.

“Saab je u dobroj poziciji zahvaljujući i nedavnom razvoju Gripen E i GlobalEye. Imamo naprednu tehnologiju i inženjersko znanje potrebno da unapredimo koncept budućeg lovca. To znači da ćemo nastaviti da nudimo inovativna rešenja kako bismo zadovoljili buduće operativne potrebe švedskih oružanih snaga i drugih kupaca,” citira izdanje direktora Saabovog odeljenja za aeronautiku Larsa Tosmana.

Kompanija je takođe saopštila da će se konceptualne studije uključene u pomenuti sporazum sprovoditi paralelno sa modernizacijom Saab Gripena C/D i isporukom Gripena E švedskim i brazilskim vazduhoplovnim snagama.

Model borbenog aviona Gripen E u sedištu Saaba u Stokholmu. Sa tipom koji će biti u službi švedskog vazduhoplovstva do 2040-ih, zemlja sada gleda šta bi moglo doći posle.

Švedsko vazduhoplovstvo (Svenska flygvapnet) će upravljati sa 60 svojih Gripen C/D lovaca do 2035. godine, dok će 60 svojih lovaca najnovije generacije Gripen E tek biti raspoređeno. 60 letelica će ostati u upotrebi najmanje do 2042. godine, a verovatno i kasnije.

SAAB Gripen E (NG) - 4K high definition, unedited b-roll footage
SAAB Gripen E, fantastični kadrovi

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version