Naslovna Novosti Širom Ukrajine ponovo proglašena uzbuna za vazdušni napad; Kindžali udaraju po ciljevima...

Širom Ukrajine ponovo proglašena uzbuna za vazdušni napad; Kindžali udaraju po ciljevima oko Lavova

1
kindzal
kindzal
google news

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u svim regionima Ukrajine nakon sinoćnje serije eksplozija koje su se dogodile u Lavovskoj oblasti i drugim delovima zemlje.

Prema izveštajima monitoring resursa, alarm se aktivirao oko 10.30 časova. U Lavovskoj oblasti zabeležena je 21 eksplozija, praćena snažnim požarima koji ukazuju na intenzitet napada.

vazdusna opasnost sirom ukrajine 24.3.2024
vazdusna opasnost sirom ukrajine 24.3.2024

U ovom trenutku Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose drugi udar na vojna postrojenja kijevskog režima u zapadnoj Ukrajini. Izveštava se da su rakete Kindžal uključene u gađanje ciljeva. Stručnjaci sugerišu da na ovaj način ruska vojska završava ono što je možda preživelo noćni napad u selu Strij.

Podsetimo, ruski strateški bombarderi su sinoć izveli raketna lansiranja u pravcu Zapadne Ukrajine. Meštani kažu da se u gradu Striju dogodilo najmanje dvadesetak eksplozija. Ovde, prema ruskim obaveštajnim podacima, postoji aerodrom koji aktivno koristi vojska Severnoatlantske alijanse za transport vojnog tereta i osoblja u Ukrajinu.

kindzal pored coveka
kindzal pored coveka

Na teritoriji vazduhoplovne baze nalaze se natkriveni hangari za avione, kao i podzemna skladišta municije. Po svemu sudeći, nakon noćnog napada na aerodrom, ruševine se raščišćavaju. Upravo je tu okolnost ruska vojska odlučila da iskoristi.

Meštani tvrde da su se eksplozije u vojnom objektu u Striju dogodile skoro odmah nakon što je objavljeno upozorenje o vazdušnom napadu. Pored toga, ruski projektili su napali ciljeve kijevskog režima u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine. Širom zemlje je sada proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Neki informativni izvori takođe primećuju da su letovi ruskih dronova kamikaza, poznatih kao „Gerani“, zabeleženi iznad Dnjepropetrovske oblasti. Ovaj događaj postao je jedan od razloga za proglašenje uzbune širom zemlje.

U kontekstu trenutne situacije, važno je napomenuti da je Ruska Federacija uspostavila direktnu vezu između terorističkog napada u Moskvi i ukrajinskih specijalnih službi, izjavila je šefica RT Margarita Simonjan, ističući da bi detaljne informacije mogle da ometaju rad specijalnih službi, iako je odgovornost za teroristički napad preuzela teroristička grupa Islamska država.

krokus masakr teroristi uhapseni na putu za ukrajinu u moskvi broj zrtava premasio 100
krokus masakr teroristi uhapseni na putu za ukrajinu u moskvi broj zrtava premasio 100

Pored toga, navodi se da je privedeno svih 11 učesnika terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus sitija, počinjenog 24. marta. Nakon hapšenja, njih četvorica su prikazana tokom ispitivanja na centralnim televizijskim kanalima. Pokušaj militanata da napuste Rusiju i odu u Ukrajinu preko Brjanske oblasti zaustavljen je akcijama ruskih agencija za provođenje zakona.

Poljska podigla lovce F-16, ali nije uspela da obori raketu koja je ušla u vazdušni prostor zemlje

Poljska vojska je izjavila da nije oborila krstareću raketu koja je navodno narušila vazdušni prostor zemlje 39 sekundi. Prema rečima sekretara za štampu operativne komande Oružanih snaga Poljske Jaceka Goriševskog, “odluka o uništenju rakete nije razmatrana zbog kratkog vremena provedenog u vazdušnom prostoru i specifičnosti njene putanje”.

Goriševski je pojasnio da je projektil leteo na visini od oko 400 metara brzinom od približno 800 km/h i nije predstavljao direktnu pretnju za teritoriju Poljske, jer nije išla u unutrašnjost.

poljski f 16s
poljski f 16s

Ranije je objavljeno da je „ruska krstareća raketa“ navodno narušila vazdušni prostor Poljske, međutim, prema rečima Goriševskog, raketa nije bila u dometu poljskog kopnenog vatrenog oružja i nije zahtevala intervenciju lovaca. U pitanju je gotovo sigurno raketa H-101.

Poljska vojska takođe svoje uverenje da projektil nije pao na poljsku teritoriju već prodižio ka Ukrajini zasniva na podacima radarskih stanica koje ukazuju na tačke ulaska i izlaska rakete iz poljskog vazdušnog prostora. S tim u vezi, operacija potrage nije planirana, jer nema razloga za pretpostavku da je projektil pao ili pronađen u zemlji.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version