Naslovna Novosti Krokus masakr: Teroristi uhapšeni na putu za Ukrajinu; U Moskvi broj žrtava...

Krokus masakr: Teroristi uhapšeni na putu za Ukrajinu; U Moskvi broj žrtava premašio 100

8
krokus masakr teroristi uhapseni na putu za ukrajinu u moskvi broj zrtava premasio 100
krokus masakr teroristi uhapseni na putu za ukrajinu u moskvi broj zrtava premasio 100
google news

Broj poginulih u terorističkom napadu na Krokus City Hall-u porastao je na 110 osoba, saopštio je ruski istražni komitet ujutru 23. marta. Ovaj broj žrtava nije konačan, broj poginulih će se povećati. Rusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 145 žrtava, 60 ranjenih je u kritičnom stanju.

Uzroci smrti su rane od vatrenog oružja i trovanje isparenjem.

Šta kaže zapad

Odgovornost za napad je preuzela teroristička grupa Islamska država na Telegram kanalu. Zapadni mediji, Ukrajina i NATO države vode se ovim saznanjima i tvrde da iza napada stoji ISIS. Četiri islamista umešana u napad uhapšena su, saopštile su moskovske vlasti. Uhapšeni su i drugi osumnjičeni za masakr. Ukupno bi bilo privedeno 11 osoba.

Bela kuća je u petak podsetila da su SAD u martu upozorile Rusiju na mogućnost terorističkog napada koji bi mogao da bude usmeren na „velika okupljanja” u Moskvi.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Adrijen Votson, koju citiraju međunarodne agencije poput Rojtersa ili AP, izjavila je da je američka vlada početkom marta dobila informacije o planovima za teroristički napad na Moskvu, koji bi mogao da ciljane događaje velikih razmera, uključujući koncerte.

ambasada sad sapstenje 7 marta 1
ambasada sad sapstenje 7 marta 1

FSB je izveo operaciju protiv Islamske države u Ingušetiji, delu Rusije, samo nekoliko nedelja pre jučerašnjeg napada.

Treba napomenuti da je početkom marta ruski FSB izveo operaciju u Ingušetiji, republici na južnom Kavkazu sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Operacija je bila usmerena protiv Islamske države i tokom intervencije je ubijeno šest boraca terorističke grupe.

FSB se spustio na grad Karabulak u Ingušetiji. Još uvek nema informacija koje povezuju jučerašnji bombaški napad u Moskvi sa operacijom velikih razmera u Ingušetiji ranije ovog meseca.

Izvesno je da se uz Islamsku državu poslednjih godina borilo preko 4.500 Rusa sa Kavkaza.

Teza na koju se zapad uglavnom poziva je da su Republike Čečenija, Ingušetija i Dagestan pretežno muslimanske i uvek su bile faktor terorističke pretnje ruskoj državi.

Šta kaže Ukrajina

Ukrajina negira umeštanost. Kiiv Independent reprodukuje javnu izjavu Putina samo 3 dana pre masakra u Moskvi koju je prenela zvanična ruska novinska agencija Tass.

Putin je tada rekao da su ta upozorenja „ucena” Zapada i pokušaj destabilizacije Rusije.

„Sva ova (ne-upozorenja) liče na ucenu, sa namerom da nas zastraše i destabilizuju naše društvo“, rekao je Putin na sastanku upravnog odbora ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), samo tri dana pre masakra.

Šta kažu Rusi

Zvaničnici su potvrdili da su teroristi koristili automatsko oružje. Njihovo oružje i municiju, istražitelji su zaplenili u koncertnoj dvorani. Pored toga, teroristi su upotrebili „zapaljivu tečnost da izazovu požar u prostorijama koncertne sale“.

Ujutro 23. marta, ruske specijalne snage privele su 11 osoba, uključujući četvoricu terorista za koje se tvrdi da su direktno učestvovali u terorističkom napadu na Krokus Siti Hol. U toku je dalja istraga radi identifikacije saučesnika.

Mediji su preneli da je Reno koji su koristili osumnjičeni otkriven noću u oblasti sela Hacun Karačinskog okruga ruske pogranične Brjanske oblasti. Automobil se nije zaustavio na zahtev policajaca i pokušao je da pobegne.

Tokom potere, otvorena je paljba, a automobil se prevrnuo. Jedan terorista je uhapšen na licu mesta, ostali su pobegli u šumu. Pretresom je oko 3.50 časova po lokalnom vremenu pronađen i zadržan drugi osumnjičeni. Ostali su takođe otkriveni i uhvaćeni.

Teroristi su prebačeni u Moskvu. Tokom ispitivanja, jedan terorista je izjavio da mu je obećano 500 hiljada rubalja za učešće u terorističkom napadu i da mu je unapred dato 250. Neki anonimni ljudi pronašli su Tadžika preko društvenih mreža, koji su prilično lako regrutovali militanta. Zločinac se treso od straha jer nije mogao da pobegne.

Zanimljivo je da je jedan od nitkova, 19-godišnji Muhamedsobir Fajzov (onaj kojem je oko izvaljeno prilikom hapšenja), radio u berbernici i išao u etnički MMA klub.

U automobilu su, kako se navodi, pronađeni pištolj Makarov, okvir za mitraljez AKM i pasoši državljana Tadžikistana.

„Naglašavamo da tadžikistanska strana nije dobila potvrdu od zvaničnih vlasti Rusije o lažnim informacijama koje trenutno kruže o umešanosti tadžikistanskih državljana“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Tadžikistana i pozvalo da se fokusira na zvanične informacije ruskih vlasti.

FSB je potvrdio da su teroristi imali kontakte na ukrajinskoj strani. Prema navodima ruskih specijalnih službi, novo oružje za teroriste je unapred pripremljeno na štek lokaciji u blizu granice.

Centralni kontrolni centar FSB: Teroristi su pokušali da pređu rusko-ukrajinsku granicu i imali su kontakte sa ukrajinskom stranom. Oružje za ovu namenu (za proboj granice) je unapred pripremljeno u šteku. U potragu u blizini granice uključene su i jedinice Vojske Rusije.

Navodno postoji drugi automobil sa teroristima koji tek treba da budu uhvaćeni. Još saučesnika tek treba privesti.

Da li je ISIS zaista odgovoran?

Zapadni mediji, Ukrajina i NATO države vode se saznanjima da iza napada stoji ISIS. Međutim, analiza napada izaziva mnogo sumnji.

Zaista, teroristički napad je bio dobro isplaniran i kompetentne akcije napadača su im omogućile da izvrše masakr i pobegnu sa lica mesta (ali ne i da se sakriju u Ukrajini); ali napad nije sličan metodama terora koje su do sada koristili militanti ISIS-a.

Često se takvi masovni teroristički napadi izvode na svima dobro već znan „jedan način“, a bekstvo se ne planira unapred. Takvi teroristički napadi obično su praćeni uzimanjem talaca i političkim zahtevima, čime se dobija maksimalna pažnja na situaciju.

Zanimljive i neobične su reči jednog od uhapšenih, da su izvršili egzekucije za novac. ISIS inače, kako su tvrdili njihovi lideri, deluje iz ideologije.

Međutim, u Krokus Siti Holu, teroristi su brzo pogubili što je moguće više ljudi, zapalili zgradu zarad odvlačenja pažnje i izazivanja još više žrtava i žurno krenuli kolima u jedinom mogućem pravcu za spas. Predaja je takođe neobična za klasične ISIS teroriste.

8 KOMENTARA

  1. Uzasna nesposobnost Ruskih sigurnosnih sluzbi i potpuno ignorisanje upozorenja koje im je pruzila Amerika je dovelo do ovog tragicnog dogadjaja.

  2. Читајући бројне странице о овом великом злочину човек се поред њихове осуде мора осврнути на бројне пропусте организатора “хепенинга” у неком Крокус центру у Москви. Мени је несхватљиво како су мимо тамошњег обезбеђења могле проћи убице наоружане са свим и свачим!? Чак се наводи и један дрон који је на кров центра избацио неки експлозив.
    Ако није било обезбеђења тим горе по организаторе.
    Много је овде било пропуста! Истрага ће ваљда показати шта се ту све дешавало.
    Држава у рату а организују се овакви масовни концерти. Са малим или боље речено никаквим мерама опреза.
    Типична славенско-православна наивност илити глупост – што би рекли упућени у дешавања у њиховим друштвима.

    6
    5
    • A dali si pomislio da im je obezbeđenje neko prije eliminisao a oni ušli nesmetano da urade to što su uradili prerano je za komentare

  3. Koliko su nesposobni ovi rusi to je neverovatno, ili prosto glupi, ja drugog objašnjenja nemam. Preko sat vremena pucaju u zgradi i beže neometano u renou 4, ha 😂, kakvi idioti i takvi su uzor našim patrijotama, da nije tužno bilo bi smešno

    4
    15
    • Nda, a nesposobni su i teroristi. Mogli su štajaznam na primer da otmu avion i sruše ga na tržni centar. Pobili bi bar par hiljada.

    • Одакле ти то да су пуцали сат времена, свугде је писмовало да су тамо били цигло 18 мин. од уласка па до бежања. За 18 мин. (и мање времена) са аутоматским оружјем и резервним шаржерима може се побити огроман број људи у маси. А они су одмах на улазу убили та два-три човека из обезбеђења који су били ту ради чувања реда међу посетиоцима. А док је полиција добила обавештење и стигла на место догађаја кроз саобраћај минутно време очас пролети. Све су имали организовано, оружје спремно, план упада, куда се кретати по центру и како убијати, колико минута се највише задржати, кад кренути у бекство, којим правцем и којим локалним путевима. Просто ме чуди да су их ухватили! Мислим да су поступили глупо бежећи ка Украјини, логичније би било да су се после бекства из центра пресвукли и прикрили нормалним понашањем у Москви. Али ово је доказ да их је неко унапред очекивао у Украјини. Исис сигурно није! Па ко онда? Исис је на југу Русије и још низже. Исис-а сигурно нема у Украјини!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version