Naslovna Novosti Kijev lansirao baraž projektila Storm Shadow iznad Krima; Masovne eksplozije u Sevastopolju,...

Kijev lansirao baraž projektila Storm Shadow iznad Krima; Masovne eksplozije u Sevastopolju, zatvoren Krimski most

0
untitled
untitled
google news

Masovni napad Ukrajine u subotu uveče na teritoriju poluostrva Krim.

Regionalni guverner koji je okupator postavio na Krimu rekao je da su ruski sistemi PVO u subotu oborili više od 10 projektila iznad luke Sevastopolj na Krimu, prenosi Rojters.

Rusi nagoveštavaju da je napad bio masovni. Kerčki most, koji povezuje teritoriju Ruske Federacije sa poluostrvom Krim, zatvoren je oko 22.00 časa.

„Naša vojska odbija masovni napad na Sevastopolj“, rekao je guverner Mihail Razvožajev. Preliminarne informacije pokazuju da je oboreno više od 10 projektila, rekao je on. Žena je povređena, a infrastruktura je oštećena, uključujući poslovnu zgradu i gasovod, dodao je on, a prenose brojni mediji.

Na X stranicama upoznatih sa ratom u Ukrajini, ali i na nalogu Antona Geraščenka, bivšeg prvog zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, postavljeni su video snimci nekoliko raketnih napada Storm Shadow koji su se večeras dogodili na poluostrvu na Krimu.

Rojters citira reči guvernera regiona koji je rekao da su snage Kremlja oborile više od 10 projektila.

Na nebu iznad Sevastopolja prijavljene eksplozije! U Simferopolju izgleda da je požar u blizini aerodroma, a u oblasti Balaklave prozori su se žestoko tresli.

„Eksplozije u Sevastopolju. Sirene za vazdušni napad se oglašavaju u gradu. Kerčki most je zatvoren za saobraćaj.

U Sevastopolju je oboreno nekoliko vazdušnih ciljeva“, rekao je guverner Razvožajev.

Telegram kanali na Krimu izveštavaju o udarima na štab 810. mornaričke pešadijske brigade.

Lokalni mediji takođe izveštavaju o udarima na brodove u Sevastopolju. Trenutno nema zvaničnih informacija“, napisao je Anton Geraščenko.

Na drugim stranicama X stoji da ima eksplozija u blizini vojnog aerodroma Belbek i drugih područja, kao i da gori ulaz u Sevastopolj. Napad je prestao sat ipo nakon starta. Napadu su, kao i do sada prethodile NATO bespilotne letelice iznad Crnog mora.

nato bespilotne letelice iznad crnog mora
nato bespilotne letelice iznad crnog mora

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version