Naslovna Novosti Druga noć raketnih napada na širom Ukrajine kao odgovor na pokušaje prodora...

Druga noć raketnih napada na širom Ukrajine kao odgovor na pokušaje prodora u Kursku i Belgorodsku oblast

1
pogoci su zabelezeni na turbinskim prostorijama dnjeparske hidroelektrane potpuno su unistene
pogoci su zabelezeni na turbinskim prostorijama dnjeparske hidroelektrane potpuno su unistene
google news

U noći 22.03.2024, ruske trupe su izvele novu seriju vazdušnih udara na ciljeve na teritoriji Ukrajine, koristeći bespilotne letelice, krstareće rakete i balističke rakete. Rusija je pojačala udare na Ukrajinu hipersoničnim raketama Kindžal i bespilotnim letelicama.

Ukrajinska strana tvrdi da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije tokom noći upotrebile nekoliko hipersoničnih raketa Kindžal. Ukrajinske vlasti u Dnjepru su izvestile da su rakete ovog tipa „letele po gradu“.

Postalo je poznato da su nakon raketnih udara u pravcu Dnjepra pogođeni ciljevi povezani sa Glavnom obaveštajnom upravom (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane. Uništeno je i najmanje jedno lansirno postrojenje protivvazdušnog raketnog sistema, tvrde ruski izvori.

Zabeleženo je najmanje sedam „dolazaka” u deo Zaporoške oblasti pod kontrolom kijevskih vlasti. Nakon napada izbilo je nekoliko požara u preduzećima u kojima je kijevski režim uspostavio proizvodnju oružja i municije, kao i u nekim bazama za raspoređivanje osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Nekoliko projektila gađalo je ciljeve u Kremenčugu, Poltavska oblast, i aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti. Prema nezvaničnim informacijama, ova baza ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pripremala se, uz aerodrom Starokonstantinov, za raspoređivanje zapadnih borbenih aviona.

Još jedna serija napada izvršena je na lokacije u Harkovu i Krivom Rogu. Samo do 3 ujutru u Harkovu je izbrojano najmanje 20 eksplozija. Do jutra su ruske rakete počele da se kreću ka zapadnim regionima Ukrajine. Širom zemlje oglasili su se alarmi za vazdušni napad.

Ukrajina još analizira izveštaje, te izjave o “uspešnosti” njihovih PVO trupa čekamo

Vazduhoplovstvo Ukrajine u ovom trenutku nije saopštilo tačnu situaciju ruskih udara tokom noći i jutra, verovatno zato što podaci još nisu “procesuirani”.

Međutim, tokom cele noći bilo je više upozorenja o opasnosti od napada dronom i projektilima. Iz njihovih razmera proizilazi da je intenzitet udara bio mnogo veći nego prethodnog dana, kada su ruske trupe nastavile sa raketnim napadima posle višenedeljne pauze.

U izjavama ukrajinskih predstavnika potvrđeno je korišćenje od strane ruske vojske krstarećih raketa H-101 i H-22, kao i hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal.

Kao što je poznato, ukrajinski zvaničnici su 21. marta tvrdili da su ruske trupe lansirale dve vazdušno-balističke rakete i 29 krstarećih raketa, a koje su navodno sve oborile ukrajinske snage PVO.

Nosači raketa Tu-95MS i MiG-31I lansirali projektile, Kijev juče tvrdio: sve smo oborili!

Ruska vojska je juče izvršila masivan raketni napad na ukrajinske vojne ciljeve u različitim regionima zemlje. Kanali za praćenje izveštavaju o seriji eksplozija u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u oblastima Rovno i Žitomir. Napade na ukrajinske ciljeve izveli su Tu-95MS i MiG-31I.

Napominjemo da je ruski raketni napad počeo oko dva sata ujutru i nastavio se do zore. Još uvek se ne zna tačan broj municije ispaljene na ukrajinske mete. Međutim, po svemu sudeći, raketni udar može da se ispostavi kao jedan od najmoćnijih u poslednje vreme.

Sistem PVO ukrajinske prestonice, vrlo verovatno nije bio u stanju da odbije ruski raketni napad. Pre izvesnog vremena komanda Oružanih snaga Ukrajine naredila je prebacivanje američkih PVO sistema Patriot bliže liniji fronta, gde su ih uspešno uništili ruski Iskanderi.

Međutim, sudeći po izjavama iz Kijeva, čini se kao da imaju na pretek sredstava i veštine koja su se navodno efikasno suprotstvila ruskim projektilima pa čak i hipersoničnim.

Ukrajinski izvori vesti tvrde da je Ruska Federacija u udaru upotrebila 29 krstarećih raketa H-101/X-555 i dve balističke rakete – Iskander-M i Kindžal. Prema ukrajinskom vazduhoplovstvu, sve rakete su oborene. Od ruševina su oštećene kuće i automobili.

Sa druge strane, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je juče pozurio pa najavio pogotke kod industrijskih preduzeća u ukrajinskoj prestonici. Prema njegovim rečima, oštećena su najmanje dva objekta koja se nalaze u Podolskom okrugu grada.

Gradonačelnik Kijeva nije izneo druge detalje, međutim, sudeći po prethodnim sličnim napadima, može se pretpostaviti da su ruske rakete pogodile preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Podsetimo, Vladimir Putin je dan ranije rekao da Ruska Federacija ima načina da osigura bezbednost stanovnika pograničnih regiona Rusije. Istovremeno je naglasio da ruska vojska neće napasti civilnu infrastrukturu Ukrajine.

1 KOMENTAR

  1. Lako za ovo kukavičko izivljavanje ruskog agresora nad ukrajinskim civilima , nego jesu li uspeli bilo gde bedni ruski pacovi pomaknuti frontu za više od kilometra ili još se bakču tamo kod sela Bahmut i Avdivka , gde tavore ima već više od 750 dana ?!? 🤗🇺🇦😳

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version