Naslovna Novosti SAD navele „crvene linije“ delovanja lovaca F-16 od strane Ukrajinaca: Samo na...

SAD navele „crvene linije“ delovanja lovaca F-16 od strane Ukrajinaca: Samo na svojoj suverenoj teritoriji

57
lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža
google news

Pentagon je zacrtao „crvene linije“ u vezi sa upotrebom ukrajinskih F-16 tokom rusko-ukrajinskog rata, a izjave na ovu temu dao je Patrik Rajder, portparola američkog Ministarstva odbrane, u intervjuu za njihov RSE.

Odgovarajući na pitanje o ograničenjima upotrebe F-16, Rajder je odgovorio da zapadne zemlje vide upotrebu ovih lovaca “samo na suverenoj teritoriji Ukrajine”.

«Якщо Росія зможе перемогти, вона не зупиниться на Україні». Ексклюзивне інтерв’ю генерала Пентагону

U intervjuu za američko državno glasilo Radio Slobodna Evropa, general-major Patrik Rajder, portparol američkog Ministarstva odbrane, rekao je, odgovarajući na pitanje novinara o „crvenim linijama” u ukrajinskoj upotrebi aviona F-16, da “Zapad veruje da Ukrajina može koristi ove avione samo na svojoj suverenoj teritoriji”.

Prema rečima zvaničnika, nakon što dobije borbene avione, Ukrajina će imati „jedinstvenu vazduhoplovnu sposobnost koja je namenjena da se fokusira na odbranu suverene teritorije Ukrajine i unutar suverenih granica Ukrajine“.

Njujork Tajms je 11. marta izvestio da će prvih šest borbenih aviona F-16 biti isporučeno Ukrajini do leta ove godine. List navodi da se do sada očekuje da će čak dvanaest pilota biti spremno da upravlja F-16 u borbenim uslovima do ovog leta, nakon 10 meseci obuke u Danskoj, Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Istovremeno, autori članka ističu da će do povratka pilota u Ukrajinu biti isporučeno samo šest F-16 od oko 45 aviona koje su obećali evropski saveznici. Zanimljiv podatak ukoliko uzmemo u obzir da je do sada, u većini zapadnih medija konstatno spominjano 60 lovaca.

Za iste medije, RSE, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je krajem februara da kada postane ukrajinski, F-16 mogu da gađaju vojne ciljeve u Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom, ali je napomenuo da će o tome odlučiti zemlje koje isporučuju avione.

„Svaka saveznička država ima malo drugačiju politiku u ovom pogledu. Ali generalno… ovo je oružana agresija Rusije na Ukrajinu, uz flagrantno kršenje međunarodnog prava. A prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. A to uključuje i gađanje legitimnih vojnih ciljeva – ruskih vojnih ciljeva van Ukrajine. Ovo je međunarodno pravo“, rekao je tada Stoltenberg.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot ispred monitora simulatora F-16

Nedavno je predsednik Rumunije Klaus Johanis odobrio obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16 u centru za obuku u Rumuniji. Takođe je pristao na transport međunarodne vojne pomoći Ukrajini preko teritorije ove zemlje.

Osim toga, izdanje tvrdi da ukrajinski piloti još nisu stigli u centar za obuku u vazduhoplovnoj bazi Fetesti, 150 kilometara istočno od Bukurešta, gde bi trebalo da prođu obuku za letenje na lovcima F-16. Izdanje piše da su avioni F-16 spremni, a instruktori čekaju u novom centru za obuku u Rumuniji.

I dok se Ukrajina se sprema da konačno primi F-16 Fighting Falcon, najavu koju slušamo već više od godinu dana, integracija ovih supersoničnih lovaca u svoj arsenal zahteva više od obuke pilota. Bivši američki pilot šalje poruku Ukrajincima i naglašava da je F-16 primadona, veoma je osetljiv i treba mu posebna nega.

Politiko: Zapadni saveznici spremni su da prebace više od 60 aviona F-16 u Kijev

Zapadna avijaciona koalicija, koja uključuje Holandiju, Dansku, Norvešku i Belgiju, spremna je da Kijevu da više od 60 ispravnih lovaca F-16, prenosi Politiko. Međutim, publikacija izražava sumnju u njihovu efikasnost u ukrajinskoj zoni sukoba.

Kako navodi Politico, „da F-16 leti u borbenim uslovima biće izuzetno teško“, jer će oni postati ranjive mete kako za PVO Oružanih snaga Rusije, tako i za ruske Vazdušno-kosmičke snage i njihove lovce kao što su Su-35S i Su-30SM. Mogućnost održavanja američkih aviona u ukrajinskim realnostima postavlja pitanja.

zelenski u kokpitu f 16
zelenski u kokpitu f 16

Publikacija smatra da bi se F-16 mogao „ispostaviti kao previše napredan“ za ukrajinsko letačko i kopneno osoblje u poređenju sa postojećim Su-27 i MiG-29. Istovremeno, zapadni saveznici navodno ne planiraju da pružaju pomoć direktno Ukrajini.

Napominjemo da je ovo drugi takav članak u glavnim zapadnim medijima. Nešto ranije, Njujork Tajms je sumnjao da će rakete Taurus i lovci F-16 biti odlučujući u ukrajinskom sukobu. U članku se takođe navodi broj od 45 obećanih lovaca za Ukrajinu, kao i razočarenje da će samo šest pilota inicijalno biti spremno.

Novinari lista podsećaju da su se ranije velike nade polagale na nemačke tenkove Leopard 2, ali njihovo prisustvo u arsenalu Oružanih snaga Ukrajine nije moglo da obezbedi uspeh kontraofanzive. Publikacija dodaje da F-16 takođe neće doneti veliku korist.

57 KOMENTARA

  1. Štefane da ti ga reknem da putko ne vodi računa o civilima bilo bi trt milojka.
    Ali treba posle rata da se izgradi ukrajina ne misliš valjda da će rusi da zapinju sa lopatom.

  2. Žalosno je za svaki izgubljeni život,samo za razliku od Amerikanaca i NATO-a,gde prvo gadjaju civilne objekte kao kolateralnu štetu,jer za njih ne važi medjunarodno pravo,pa tek onda vojsku.Da su to Rusi uradili,razume se da bi stradali pravoslavci u Ukrajini,a to je najmanje cilj.Cilj je uništiti fašiste.

  3. A zašto se vi bavite ovim stvarima i ne vidite da je Vojska Srbije na korak da sravni *Kosovo* sa zemljom?

    11
    9
  4. Nisu samo ovi moderni avioni F16 ogromna dobit za Ukrajinu , bolja vest je da je to tkz Multirole avion koji moze da nosi preko 5000 različitih vrsta novih zapadnih visokotehnoloških bombi , a koje su veoma efikasne protiv ciljeva na zemlju ! Baš to će da bude najveći dobitak za Ukrajinu !

    19
    110
    • Au prijatelju. Ti mozes uskoro da ocekujes poziv od nekog americkog generala da mu objasnis kojih to 5000 vrsta bombi i raketa imaju na raspolaganju za koriscenje na F-16. Da rece 50 pa i tu da se zamislimo i polemisemo.

      42
      25
  5. mnogi mnogo citaju americki propagandni materijal. doci ce i f16 na krckanje kao sto su i abramsi, celendzeri i td.

    45
    6
  6. zadnje serije 16 a su 4 ta gen.Aparati koji su spremni,spremaju se pripadaju kasnoj 3 i imaju svoju svrhu.Slozio bi se da nije za 10 mj moguce dostici makar 500 sati naleta,sto je minimum.pretjeruje se vezano za superiornost 16 e u odnosu na Ruske pandane,tj 29ke i ostale derivate.Ogromna je premoc u uvezanosti u realnom vremenu svake 16 e,upravo danasnji jedan tekst na cijenjenom portalu se bavi time.Da pripreme se finisiraju,mislim da prve posade ce bit samo djelimicno Ukrajinski piloti,uz postovanje Njima.po malo lici na 6dnevni Izrael Araps sukob,kada su se u vazduhu sukobile Posredno Sad ,Franc V Brit sa Sovjetima.p.s.Odavno se sukobi u vazduhu vode Van,Daleko Van vidnog polja…to samo postoji u Filmovima.

    9
    304
    • Tačno , nema više Dog Fighta , bliske borbe ko u To Gun filmu ! Danas u 4+ generaciji aviona , aktivni senzori i radari vide do 150 km pre da ga vidi okom !Aktivni radari u novim hrvatskim Rafaelima mogu da vide i da obore istovremeno do 12 ciljeva na udaljenostima do 200 km! Recimo srpski Mig-29 bi bili oboreni a da neznaju od koga i protiv koga ?!? 🤗

      30
      78
  7. Ruska vojska je prva vojna sila na svetu.750 dana se bore protiv celog nato naci saveza ,a Ukrajina je samo pion natu.Kako prolaze leopardi i abramsi ,isto će da prodju i f 16.Što ne prokomentarišeš genocid izraela prema Palestincimapošto znaš i upućen si u sve?

    156
    22
    • Uvazeni,ukratko…Hiljade i hiljade oklopa je na Ruskoj str rasarafljeno ili ce..Na ukrajinskoj ni 15 citaj petnaest donekle savremenih oklopnjaka sa Zapada.Sto se tice Vazduha,ista prica…Zamislite ,uvazeni,da deseti dio Tornada prodire,18 ca i 15 ca obezbjedjuje prevlast u vazduhu.namjerno nijesam cak ni Eurofajter naveo.Petice bespotrebne potpuno.Mnogo je slozenije uz izvinjenje sto Banalizujem.na zalost sto je borbeno sredstvo sofisticiranije to umanjuje uticaj,motivacije,hrabrosti na borbena dejstva.uostalom Nasi hrabri odvazni,najprije Vrlo kvalifikovani piloti na 29 a,sy to najbolje osjetili,jedan broj Zauvijek nas je napustio na zalost,u toku Agresije 99 e.jos jednom Izvinjenje na Banalizaciji a slava Nasim Herojima palim te 99 g u odbrani Otadzbine,naj Pilotima i Ljudima svog vremena.

      16
      422
    • Lažeš bre , protiv ruskog agresora se JOŠ NE bori niti jedna NATO brigada niti vojska Armije NATO ! A kad oni stvarno uđu , a to je sve već pripremljeno , biti će za ruske pacove kukulele ! 🤗😂Za 2 sedmice će da se vode bitke pred Moskvom , a pajaci-klaunovi Putin i Medvedev će od straha da prazno prete nuklearnim udarom, šta će da poprate Sile Zapadne Demokratije sa ogromnim smehom!

      41
      265
      • De stevo oladi, bežali su svi oni od rusa to je dokazano kroz istoriju.
        Nečačkaj mečku dok spava.
        Ako si ujak onda znaš i vaši su bili tamo pa popušili.
        Daj bože da se zakače sa rusima pa da vam se i mi naplatimo za sve.

        72
        14
  8. Ma kako je moguce da Ukrajinski piloti zavrse obuku za 10 meseci, pa to su super-ljudi ili ce naravno piloti biti iz zemalja koje salju avione, a s e ovo su price za malu decu u koje ni zapad ne veruje.

    32
    4
    • Šta je tu loše da F16 iskusni piloti koji više nisu u aktivnoj službi a ima ih u svetu ca 10 000 odu u Ukrajinu i za lepe pare lete za Ukrajince ?! To će uskoro da se desi . A svi će ti avioni biti umreženi i kordinisani od AWACSa koji lete nad Rumunijom iz ove dve nove NATO baze ! Šta misliš zašto su Ukrajinci(možda NATO) srušili Rusima ova dva aviona koji su bili njihova verzija AWACSa ?!? 😳

      31
      144
  9. Jel ruski agresorski pacovi još nazivaju ovaj rat protiv Ukrajine “ograničena 3-dnevna sigurnosna akcija”?! Naime , ima više od 750 dana da rat traje , izginuše 200+ hiljada Rusa , izgubili 1/4 oružane snage a ciljevi agresije niti blizu ostvarenja, nije bedna ruska vojska uspela da pomakne frontu prema Herojima Ukrajine nigde više od kilometra ?!? 🤗🇺🇸🇺🇦🇪🇺😂

    50
    362
    • Pa i nije baš tako, žrtve se negledaju kad je OTADŽBINA U PITANJU a ovo je u početku bila specijalna operacija za zaštitu Ruskog stanovništva a vremenom potvrđen u RAT PROTIV NATO_a koji želi UNIŠTITI RUSKU FEDERACIJU – E ZATO SE ŽRTVE NEBROJE KAD JE OTADŽBINA U PITANJU – NIJE PUTIN LUD, ZNA ON ŠTA RADI I KAKO SE, KOJIM INTENZITETOM BRANI RUSIJA

      41
      8
      • Pa nije istočna Ukrajina ruska Otađžbina , nije nikada niti bila dok ju nije sada Putin okupirao , isto ko i Krim 2014?!? A znamo dobro iz istorije kako svaki agresor , pre ili kasnije , prođe ! Ali tačno je da svaki obrambeni rat iziskuje ogromne žrtve , tako je oduvek bilo , ali uvek borba do konačne pobede i proterivanja agresora!

        53
        136
        • Jovica, Stevica… Radiša. Odaju te samo sitnice, brate zagrebački imaš li ti odmora ili ti ovo stalan posao

          126
          • Rvati kažu ju okupirao, Srbi bi rekli je okupirao 🇷🇸🇭🇷🇷🇸.. sitnice 🤯

    • Reci ti meni jel postoji država u svetu koja se bori sa 53 takozvane najrazvijenije države u svetu a ne mogu joj ništa,?

      36
      7
    • Eee moj stevo, nisi ni svestan na šta liči taj deo ukrajine gde se vodi S.Operacija nema kamena na kamenu
      Svee ravno ko tepsija.Samo trabunjaš bez veze

  10. Ako znamo kakva lokistika je potrebna za F16, od odrzavanja do savrsenih uzletno- sletnih povrsina, da su to avioni koi bez Avaksa i informacione podrske i umrezavanja nemaju mogucnosti za pokazivanje svoih punih performansi., i pored odlicnih osobina, bez gore navedenog, lako ce ga progutati Ukrainska bespuca, i ako se u clanku kaze ; da je sa posebnim mogucnostima ??? Njegove ce se mogucnosti videti kada se suoci sa Migom 35, Su27, Su30, SU 35, Su 57, Buk1,2,3, Pancirom, s300,S350, S400, , sve ovo nabrojano je superiornije , po nesto i visestruko superiornije od F16, pa i da sa njim upravljaju instruktori Top- gana, i da mu podrsku daje pet Avaksa😂😂😂😉.

    133
    20
    • Trebalo je iskreno pregovarati na pocetku. A sada je najbolje predati se i izbeci da gine mladost ukraine kao i rusije i ako je to najveca radost za mnoge na zapadu. Posto je ishod jasan.

      55
      15
      • Тешко да Зеленског занима младост Украјине. За њега су важне директиве из САД. Да њега интересује патња народа, давно би ово било готово. Још пре него што су Руси почели да улазе у дубину украинске територије.

        32
          • Ti brojao?
            Biti glup, nije sramota, genetika ti takva
            Ponositi se time, e to je velika sramota.

            17
          • Pa druže po nekim procenama ukri su izgubili do sada milion ipo vojno sposobnih muškaraca i oko milion ranjenih i invalida.
            Ali to je (vojna tajna)kao da je narod lud nije to 1941 pa da možeš neke stvari da kriješ.prošla ta vremena.
            Gledam putka posle izbora ide putko ko general sve bije.
            A onaj nazovi precednik amera malo malo hoće da ispadne iz aviona.

            2
            7
        • Šta misliš zašto zeleni nemari za ukrajince.
          Pa njegovi u drugom svetskom ratu svi pobijeni u logorima ukrajine.

          Čist čivutin

      • Poginuti za Otadzbinu je Herojstvo..Slava svakom poginulom i Zivom Ukrajinskom vojniku,Heroju,svoje Otadzbine.Smrt Goblinu od metar i pola,botoksiranom Neofasisti 21 og vij.

        22
        239
        • Po Darvinu, svaka sledeća generacija je stepenik više pametnija i naprednija od predhodne. Samo kod rvata je obrnuti proces

          28
      • Jel benda ruska “2.vojna sila sveta😜” još tavori tamo kod sela Bahmut i Avdivka il se pomakla koji kilometar ?! Tavore tamo već ima 750 dana i ginu ko muve , izginoše ih preko 200 0000 ?! Koja bre ruska vojska koji bakrači , kad ih Armija NATO dohvati rasturit će te bednike ko beba zvečku ! 🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦

        59
        300

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version