Naslovna Novosti Britanski obaveštajci: Rusi počeli da crtaju siluete podmornica kako bi obmanuli rakete...

Britanski obaveštajci: Rusi počeli da crtaju siluete podmornica kako bi obmanuli rakete i satelite

1
britanski obavestajci rusi poceli da crtaju siluete podmornica kako bi obmanuli rakete i satelite
britanski obavestajci rusi poceli da crtaju siluete podmornica kako bi obmanuli rakete i satelite
google news

Ruska vojska je pribegla neobičnoj taktici dovođenja u zabludu obaveštajnih službi zapadnih zemalja i Ukrajine stvaranjem silueta vojne opreme na vojnim objektima.

U početku je ova praksa korišćena na aerodromima, gde su iscrtane siluete aviona, a sada su joj pribegli i na morskim pristaništima, imitirajući slike podmornica.

Ova nestandardna odbrambena mera je prvi put zabeležena u luci Novorosijsk, gde se pojavio crtež koji podseća na dizel-električnu podmornicu projekta 636.3 Varšavjanka. Ovaj tip podmornica se aktivno koristi u sastavu 4. odvojene podmorničke brigade Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije.

Izveštaj su preuzele britanske obaveštajne službe, a britanski mediji su ga odrazili na satelitske snimke. Prikazali su pravu rusku podmornicu koja stoji na pristaništu pored naslikane siluete.

Međutim, prema britanskim obaveštajnim službama, malo je verovatno da će slike silueta lošeg kvaliteta zbuniti moderne letelice ili optičke sisteme za navođenje. Međutim, takva taktika može biti efikasna protiv krstarećih i protivbrodskih projektila, čiji sistemi za navođenje dodatno koriste slike cilja kako bi poboljšali preciznost udara.

Podsećamo da je nedavno objavljeno da Rusi između ostalog prave i skice strateških bombardera Tu-95MS u vazduhoplovnoj bazi Engels. Sudeći po tadašnjim zapadnim satelitskim snimcima, dve skice Tu-95MS bile su nacrtane na štandovima namenjenim ruskim bombarderima kao zaštitna mera. Ruska vazdušna baza Engels je na na udaru dronova prvi put bila još 2022. godine, a poslednji pokušaj napada se dogodio juče.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version