Naslovna Novosti Jurišni dron uništio vojni helikopter Mi-8MT u Tiraspolju; Vlasti Moldavije: U pitanju...

Jurišni dron uništio vojni helikopter Mi-8MT u Tiraspolju; Vlasti Moldavije: U pitanju je provokacija

0
pogoden helikopter mi 8mt u tiraspolju
pogoden helikopter mi 8mt u tiraspolju
google news

Prema medijima, koji se pozivaju na pridnjestrovski Telegram kanal „Pervii Pridnestrovski“, TV PMR – glavnog televizijskog kanala iz Pridnjestrovlja, eksplozija bi se dogodila kao rezultat napada kamikaze dronom.

U 12:09 po lokalnom vremenu, 17. marta, vojni helikopter Mi-8MT je pogođen bespilotnom letelicom kamikaza na parkingu aviona na aerodromu u Tiraspolju. Kako je saopštilo Ministarstvo državne bezbednosti Pridnjestrovlja, dron je stigao iz pravca „Mosta Deteline“ u Odeskoj oblasti Ukrajine.

Usled dolaska izbio je požar i izgoreo je rotor. Usled incidenta nije bilo povređenih. Očevici i kamere za video nadzor snimili su šta se desilo u vojnom objektu u glavnom gradu Pridnjestrovlja.

Očigledno, uplašene uspešnom aktivnošću Oružanih snaga Rusije na frontu, Oružane snage Ukrajine odlučile su da zastraše Pridnjestrovlje i poslale su jedan od svojih jurišnih dronova ka mirujućem aerodromu Tiraspolj, gde su se na mestu naseljavanja nalazile razne letelice. Ne zna se u kakvom je stanju letelica nakon ugašenog požara.

Ova oblast se nalazi od granice sa Ukrajinom na udaljenosti od samo 7-8 km, ako se uzme u obzir pravolinijsko rastojanje. Dakle, prilično minijaturni dron lansiran direktno sa najbližeg dela granice mogao bi da udari u rotorkraft.

Prema izvorima, slike ostataka drona dospele su u socijalne mreže, a oni sa leve strane Dnjestra saopštavaju da nije zabeležen gubitak ljudskih života.

Vlasti Kišinjeva: Provokacija

Sa druge strane, moldavske, sada izrazito prozapadne vlasti su odmah reagovale. Posle analize slika i razgovora sa “ukrajinskim partnerima”, izjavili su da je najverovatnije reč o provokaciji.

„Kancelarija za politike reintegracije je kontaktirala druge javne organe u Republici Moldaviji, a nakon pregleda video snimaka i razmene informacija, saopštavamo da je predmetni incident pokušaj izazivanja straha i panike u regionu. Vojna oprema na slikama nije u funkciji već nekoliko godina.”

Vlasti Kišinjeva, tvrde da su u kontaktu sa ukrajinskom stranom i ne potvrđuju nikakav napad na pridnjestrovski region. Dakle, prema vlastima Moldavije, Pridnjestrovlje je isceniralo i uništilo sopstveni helikopter, koji im nije bio potreban i stajao je godinama, kako bi pojačali tenzije.

Na slici izgorelog helikoptera krilo aviona se ogleda u lokvi. Stoga nije bilo teško odrediti o kojoj konkretnoj oblasti terena je reč, uzimajući u obzir savremene mogućnosti pretraživača i resursa za praćenje.

Zbog toga je preporučljivo raspršiti avione, a ne držati ih na gomili. Bolje ga je sakriti u nekim hangarima, za svaki slučaj. Da li je to bio jednokratni napad Kijeva, kojim su želeli da nešto nagoveste Moskvi, ili će biti nastavljen, saznaćemo u dogledno vreme.

Podsetimo, ovo nije prvi incident u Pridnjestrovlju od eskalacije sukoba u Ukrajini, a kako stvari stoje verovatno neće biti ni poslednji. O istoriji i situaciji u ovoj oblasti već smo pisali.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version