Naslovna Novosti Grčka razmatra slanje Kijevu 2000 nevođenih raketa vazduh-zemlja Zuni za preostale ukrajinske...

Grčka razmatra slanje Kijevu 2000 nevođenih raketa vazduh-zemlja Zuni za preostale ukrajinske Su-25

8
zuni raketa u trenutku lansiranja sa ukrajinskog su 25
zuni raketa u trenutku lansiranja sa ukrajinskog su 25
google news

Grčka vlada razmatra još jedan paket vojne pomoći kijevskom režimu. Istovremeno, u štampu su procurili podaci o vrstama naoružanja i municije koje će Atina prebaciti Ukrajini za nastavak rata protiv Rusije.

Prema rečima grčkih novinara, Ministarstvo odbrane zemlje preneće Ukrajini 2 hiljade nevođenih avionskih raketa Zuni američke proizvodnje. Ove rakete kalibra 127 mm, prema poslednjim podacima, grčko ratno vazduhoplovstvo je povuklo pre nekoliko godina i bile su u skladištu za naknadno odlaganje.

Zuni rakete vazduh-zemlja razvijene su još sredinom 1950-ih. Domet pogađanja cilja takvom raketom ne prelazi 8 km. Shodno tome, ako rakete koriste ukrajinski jurišni avioni (od kojih su trenutno na raspolaganju Su-25), onda će morati da uđu u domet ruske PVO u zoni fronta.

Prethodno su Amerikanci isporučili seriju od 4,000 takvih raketa ukrajinskim oružanim snagama. Međutim, u slučaju SAD, pomenute rakete su bile u aktivnoj službi. U slučaju grčke partije vojne pomoći, avionske rakete Zuni su oružje koje je povučeno iz upotrebe.

Prema ruskim izvorima vesti, upravo nakon američkog prebacivanja raketa Kijevu, Oružane snage Ukrajine izgubile su nekoliko svojih aviona već u prvim danima upotrebe Zuni raketa.

Zuni . ЗСУ Су-25 .

Ukoliko se način upotrebe ovih projektila ne promeni, onda će „grčke“ rakete dovesti do istih posledica za avione koji su trenutno preostali u službi Ukrajini.

Atina se takođe priprema da Kijevu prenese 180 raketa 70 mm, 90 hiljada municije od 90 mm, kao i 4 miliona metaka za malokalibarsko oružje NATO kalibra, pišu grčke novine.

Zuni rakete

Zuni je raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Raketa Zuni je dizajn iz kasnih 1950-ih. Međutim, raketu i dalje proizvodi američko predstavništvo MBDA.

Zuni je raketa od 5 inča i prvobitno je razvijena kao nevođena raketa, ali je kasnije, nakon intenzivnog ažuriranja, dobila lasersko navođenje. Može biti opremljena različitim tipovima bojevih glava.

Pokreće je raketni motor na čvrsto gorivo i ima kratak domet do 8 km. To je čini projektilom za blisku vazdušnu borbu i u vizuelnom dometu.

zuni rakete na utovaru
zuni rakete na utovaru

SAD koriste rakete Zuni na četiri različita nosioca. AV-8B Harrier, F/A-18 Hornet, helikopteri AH-1 Cobra i avioni P-3 Orion. Ukrajina može da montira rakete i na svoje preostale i donirane helikoptere Mi ali i avione MiG-29

Glavne karakteristike rakete Zuni su sledeće:

  • Prečnik: 127 mm
  • Dužina: 2790 mm
  • Težina: 46,3-61,6 kg (zavisi od tipa motora i bojeve glave)
  • Težina bojeve glave: 20,7-25,6 kg
  • Tipovi bojeve glave: Visokoeksplozivna, Visokoeksplozivna-Fragmentaciona, Antitenkovska, Iluminaciona, Dimna
  • Maksimalna brzina: 725 m/s
  • Domet: 8 km

8 KOMENTARA

  1. E moji tz . Pravoslavci prvo ste uveli zakon o pederima,,sad dozvolili,da hitlerovski tenkovi pucaju po pravoslavcima,pa još šaljete rakete,volio bi da vas turci malo smire uz rusku pomoć

    9
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version