Naslovna Novosti Proukrajinski partizani tokom pokušaja proboja u Rusiju, naoružani poljskim tenkovima PT-91 Twardy

Proukrajinski partizani tokom pokušaja proboja u Rusiju, naoružani poljskim tenkovima PT-91 Twardy

4
pt 91 twardy
pt 91 twardy
google news

Plaćenici iz redova Rusa, koji se bore u sastavu Oružanih snaga Ukrajine protiv svojih sunarodnika, pokušali su juče ujutru da prodru na teritoriju Kurske i Belgorodske oblasti.

Pretpostavlja se da su partizani koji su pokušali da naruše rusku granicu bile naoružane poljskim tenkovima PT-91 Twardy, piše poljsko izdanje Defense 24.

U napadu su učestvovali militanti iz “Legije slobode Rusije” i “Ruskog dobrovoljačkog korpusa” (RDK), kao i takozvane “Sibirske legije”, o kojima se ranije nigde nije izveštavalo.

Poljski mediji tvrde da su ove grupe vozilima uspeli da pređu rusku granicu, a u njihovom naoružanju viđen je najmanje jedan tenk poljske proizvodnje PT-91 Twardy.

Takva borbena vozila stavljena su na raspolaganje 22. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, koja deluje na zaporoškom pravcu. Tenkovi su opremljeni dodatnom dinamičkom zaštitom „Kontakt-1“ i „Nož“ za zaštitu od kumulativne municije.

Pošto se ispostavilo da se tenk nalazi mnogo severnije od Zaporoške oblasti, autor dolazi do zaključka da je ili deo opreme prebačen u drugu jedinicu, ili je došlo do druge isporuke iz Poljske, o čemu niko zvanično nije prijavio.

PT-91 Twardy je poljska unapređena verzija čuvenog tenka T-72 iz sovjetske ere. Od početka ruske operacije u punom obimu, Poljska je Ukrajini obezbedila 250 tenkova T-72.

Poljska je nakon toga poslala dodatnih 60 glavnih borbenih tenkova PT-91 Twardy Ukrajini izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki 24. februara 2023. godine tokom posete Kijevu.

Veruje se da je Poljska imala oko 230 komada PT-91. U pitanju je dalji razvoj fabrike Zaklady Mechaniczne Bumar-Labedy SA tenka T-72M1 ruske proizvodnje koji se godinama proizvodi po licenci u Poljskoj.

Da bi proizveo PT-91, Bumar-Labedy počinje sa T-72M1 od 45 tona — degradiranom izvoznom varijantom sovjetskog T-72A iz 1983. godine — i zamenjuje motor, menjač, kontrolu vatre, optiku i autopunjač a dodaje cigle reaktivnog oklopa Erawa poljske proizvodnje.

Rezultat je tenk koji još uvek liči na T-72. Ista silueta. Isti glavni top 2A46 kalibra 125 milimetara. Ista posada od tri osobe. Ima dizel motor S-12U od 850 konjskih snaga umesto starog modela od 780 konjskih snaga – što ga čini nekoliko kilometra na sat bržim. Uredno postavljen reaktivni oklop nudi bolju zaštitu od visokoeksplozivnih metaka.

Međutim, nove kontrole vatre su najvažnija karakteristika PT-91. Stabilizator na T-72M1 je grub i zahteva čestu rekalibraciju, ograničavajući preciznost tenka tokom pucanja u pokretu. Twardy dodaje novu, robusniju, dvoosnu stabilizaciju. T-72M1 ima dnevni nišan TPD-K1 i infracrveni noćni nišan TPN-1-49-23. Znamenitosti su osrednje čak i po standardima 1980-ih.

Noćni nišan je posebno problematičan, jer je aktivan infracrveni nišan. Odnosno, potrebno je da posada osvetli metu infracrvenim reflektorom. Na modernom bojnom polju, reflektor je izuzetno opasan jer odaje poziciju T-72.

Osnovna nadogradnja PT-91 dodaje novi sistem za kontrolu vatre SKO-1M Drava-1T koji zamenjuje aktivni infracrveni nišan pasivnim modelom – nije potreban reflektor – i otprilike udvostručuje opseg identifikacije. Kasniji PT-91M i PT-91MA1 imaju još bolji Savan sistem za upravljanje vatrom.

Za razliku od tenkova zapadne proizvodnje koje je Kijev dobio, nabavka sasvim solidnih poljskih PT-91 u velikim količinama za koje im malte ne i ne treba dodatna obuka je daleko racionalnija.

Samo u 2023. godini Oružane snage Ukrajine dobili su preko 800 tenkova. Ogromna većina će činiti tenkove sovjetskog stila, uključujući i ovaj, međutim, isporuke uključuju i oko 270 tenkova zapadnog dizajna.

Proukrajinski militanti ponovo poraženi na prilazima ruskoj granici

Na prilazima ruskim granicama u Sumskoj oblasti ponovo je došlo do sukoba između ruskih snaga i grupa koje su obučavali zapadni i ukrajisnki instruktori.

Nakon što su prethodnog dana prema tvrdnjama Rusa izgubili više od 230 militanata, ostaci grupa su se povukli u Sumi, gde su ih udarile Oružane snage Rusije.

Prema izveštajima, jedinice koje su izvršavale zadatke Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (odeljenje Kirila Budanova) ponovo su poslate u borbu, ali su njihove snage već smanjene zbog prethodnih gubitaka.

Uprkos naporima ukrajinskog režima i pokušajima da se ove grupe predstave kao „ruski dobrovoljci“, ruski graničari, Rosgvardija i ostale oružane snage tvrde da su ih uspešno odbili.

U kontekstu predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, ukrajinske vlasti intenziviraju informativnu kampanju objavljivanjem onlajn video snimaka sa pretnjama Rusima. Ovakve akcije se vide kao pokušaj pritiska na Rusiju u svetlu sopstvenih vojnih neuspeha.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, svestan nagomilanih problema sa legitimnošću svog mandata, nastoji da dobije dodatnu podršku Zapada pribegavajući gerilskim metodama pritiska..

4 KOMENTARA

  1. Ne samo da su tenkovima presli Rusku granicu vec su imali i artiljeriju.Nije ovo bio samo dirvezantski ili “partizantski” upad, ovo je dobro organiziran napad. Takodjer je znakovito sto Rusi nisu imali pojma da im tenkovima prelaze granicu, nije to mala grupica migranata.

    1
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version