Naslovna Novosti Napadi ukrajinskih diverzanata na rusku teritoriju: “Partizani” tvrde prvo zauzeto selo u...

Napadi ukrajinskih diverzanata na rusku teritoriju: “Partizani” tvrde prvo zauzeto selo u oblasti Kursk

3
ukrajinci su jutros porazeni pokusavajuci da udu u belgorod
ukrajinci su jutros porazeni pokusavajuci da udu u belgorod
google news

U trenutku kada ruske snage na ukrajinskom frontu imaju inicijativu, Kijev se izgleda pridržava saveta zapadnih saveznika: vršiti intenzivna dejstva diverzantskim grupama u dubini ruske teritorije, unositi paniku, otežavati logistiku presecanjem komunikacija i podizati sopstveni medijski rejting.

Moskva inteziviranje diverzantskih dejstava dovodi u vezu i sa predstojećim izborima.

Napad 10. marta 2024

Navodno, pre početka predsedničkih izbora u Rusiji, Ukrajinci su zaključili da je neophodno izvršiti „ofanzivu“, koja bi u informaciono-komunikacionom okruženju imala podršku jedinica za informaciono-psihološke operacije (IPSO). 

Plan je bio da se izvrši prodor u Belgorodsku oblast sa ciljem stvaranja panike, diskreditovanja vojnog i političkog vrha i remećenja priprema za izbore u Rusiji.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine je 10. marta na granici između ukrajinske Harkovske i Sumske oblasti, u pravcu ruskog Grajvorona, prebacila jedinicu specijalnih snaga Glavne obaveštajne uprave „Artan”.

„Artan“ su 1. juna 2022. osnovali dobrovoljci i oficiri GUR a za devizu su usvojili latinski slogan „Scimus, Invenimus, Delemus“ (Znamo, nalazimo, eliminišemo).

No, izveštaji o ovoj operaciji su prilično konfuzni, pogotovo što su povezani sa napadom izvedenim dva dana kasnije. Naime, prema  kanalu MASH, grupu je činilo 15 diverzanata naoružanih puškama M4, kompletima municije, granatama i eksplozivom tipa C4.

Drugi izvori navode da je „Artan“ kao pojačanje dobio 5 tenkova, 3 samohodne haubice (SAU), jedan višecevni raketni bacač (RSZO, MLRS) i više od 10 borbenih vozila pešadije (BMP) i pikapova sa teškim mitraljezima.

Tokom priprema za napad ukrajinski specijalci su se skoncentrisali i kamuflirali u šumovitim zonamau oblasti Ahtirka (Sumska oblast)-Zoločiv (Harkovska oblast). Cilj im je bio prodor u Grejvoron, ili bar prelazak ruske granice u cilju medijske propagande. No, ruski izviđači su na vreme otkrili kretanje grupe.

U trenutku kada su Ukrajinci u borbenom poretku krenuli u napad, formirali borbeni poredak. U tom trenutku, ruske snage su po njima započele dejstvo.

Ruski „iksovodi” – grupe koje upravljaju UAV ZALA Lancet 51/52 – uspešno su navodile letilice na ciljeve, operativno-taktički sistemi Iskander 9K720 dejstvovali su po francuskim samohodnim haubicama 155mm Caesar, a vazduhoplovstvo je izvelo udare upravljanim fugasnim bombama FAB opremljenim sa UMPК (unifikovanim modulima planiranja i korekcije).

Po društvenim mrežama se pronela vest da je ukrajinska grupa uspela da prodre u Novuju Tavolžanku i Šebekino, istočno od Grejvorona. No, ruski zvanični izvori su negirali da su diverzanti uopšte uspeli da pređu graničnu među. Osim toga, ne spominju se ni ukrajinski gubici u tehnici tokom napada izvedenog 10 marta.

Napad 12 marta

Dva dana kasnije, 12. marta, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oko 7:30 časova po moskovskom vremenu sprečen (novi) pokušaj napada ukrajinskih diverzanata jačine dva bataljona sa tehnikom na teritoriju Rusije.

Ukrajinci su, navodno, tokom napada dejstvovali iz višecevnih raketnih bacača RM-70 Vampire, taktičkog raketnog sistema Točka-U i nevođenim raketama 220mm 9M27K sa kasetnim punjenjem iz višecevnih bacača 9K57 Uragan. Osim toga, tokom noći i jutra Ukrajinci su bespilotnim letilicama gađali 10 ruskih regiona. 

Ruska PVO je u vazduhu nad Belgorodskom oblašću uništila jednu raketu 9М79-1 sistema Točka-U, 8 projektila 122 mm i nepoznat broj bespilotnih letilica.

Napad je izveden u tri pravca – u oblastima naselja Žuravljevka (u pravcu Nehotejevke), Odnorobovka, Nehotejevka i Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti. Nešto kasnije, između 8.00 i 8.25 časova po moskovskom vremenu, odbijena su četiri nova napada ukrajinskih diverzantskih grupa koje su pokušale da se probiju u rejonu sela Lozovaja Rudka i Tetkino Kurske oblasti.

Gubernator Kurske oblasti, Roman Starovojt, saopštio je da su diverzantsko-izviđačke grupe bile sastavljene od pripadnika „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“,  „Legiona Sloboda Rusiji“ i novoformiranog „Sibirskog bataljona“. 

Prema podacima obavještajne službe, likvidirano je više od 100 ukrajinskih boraca, uništeno šest tenkova, САУ Caesar i 20 oklopnih vozila.

No, napadi dronovima su daleko masovniji. MO je kasnije objavilo da se radi o 25 UAV. Tako su dronovi oboreni nad teritorijama Moskovske, Lenjingradske, Belgorodske, Kurske, Brjanske, Tulske i Orlovske oblasti. Napadi su uglavnom bili usmereni na energetsku infrastrukturu.

Guverner Nižegorodske oblasti Gleb Nikitin najavio je napad dronom na industrijsku zonu Kstovo, na objekat energetskog kompleksa. Na jednom od postrojenja za preradu nafte zabeležen je požar. Preliminarno, bez žrtava.

Kako prenosi ruski izvor ASTRA, požar je izbio na skladištu nafte Lukoil. Prema rečima meštana, gori instalacija AVT (atmosfersko-vakuumska cev) – jedna od glavnih za takva preduzeća.

Prema rečima gubernatora Orljske oblasti Andreja Kličkova, u Orlu je pao dron. Napadnut je objekat energetskog kompleksa. Žrtava nije bilo.

Kako je napomenuo gradonačelnik grada Jurij Parahin, 17 ljudi je evakuisano iz susednih kuća. Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov naglasio je da je region napadnut i dronovima. U eksploziji nije bilo povređenih, ali je oštećen dalekovod. Bez struje je ostalo sedam naselja.

U Voronješkoj, Kurskoj, Moskovskoj, Brjanskoj i Lenjingradskoj oblasti lokalne vlasti su saopštile da nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

3 KOMENTARA

  1. kraj Uzicke republike je bio pocetak najljepse zemlje svijeta,Jugoslavije..Partizanske Jugoslavije.Slava Ruskim Partizanima,Slava Ukrajini,smrt fasizmu i Goblinu od metar i po!

  2. Nije to vise dirvezantski upad, vec je doslo do toga da sada tenkovima i oklopnim vozilima upadaju a cak i artiljeriju imaju….

    2
    3
  3. Jozef Geber bi bio ponosan na ovu momčad što je žrtvovala svoje živote i toliku tehniku zarad propagande.

    48

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version