Naslovna Novosti Rusija, Iran i Kina danas počinju zajedničke manevre u Omanskom zalivu, vežba...

Rusija, Iran i Kina danas počinju zajedničke manevre u Omanskom zalivu, vežba nosi naziv „Pomorski bezbednosni pojas 2024”

0
varjag
varjag
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 11.03.2024, odred brodova iz sastava ruske flote u Tihom okeanu, predvođen raketnom krstaricom Varjag, ušao u radijus iranske luke Čehbehar.

„Ruski brodovi će učestvovati u zajedničkoj pomorskoj vežbi Pomorski pojas bezbednosti 2024. U njoj će učestvovati i borbeni i pomoćni brodovi, kao i pomorska avijacija iz sastava Mornaričkih snaga Irana i Kine“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

„Praktični deo vežbe odvijaće se u vodama Omanskog zaliva u Arapskom moru. Osnovni cilj manevara je unapređenje interakcije između učesnika kako bi se obezbedila bezbednost pomorskih privrednih aktivnosti“, saopštili su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njihovim izjavama, pored krstarice Varjag, u akciji će učestvovati i modernizovana ruska fregata Maršal Šapošnjikov, dva bojna broda i brod za snabdevanje iz Kine, kao i 10 bojnih i pomoćnih brodova i tri helikoptera koji pripadaju iranskim mornaričkim snagama.

Glavna etapa manevara odvijaće se u severnom delu Indijskog okeana. Kao posmatrači, zajedničkim manevrima tri države prisustvovaće predstavnici Mornaričkih snaga Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južne Afrike.

Kako je objavila iranska štampa, manevri počinju danas, 12. marta. 2024. godine.

Rusija, Kina i Iran izveli su slične vežbe i prošle godine. Između ostalog, tada su vršena i artiljerijska gađanja sa bojnih brodova učesnika.

Zajednički manevri Mornaričkih snaga Rusije, Irana i Kine odvijaju se u blizini područja gde je osiguravanje bezbednosti plovidbe danas posebno aktuelno. Zbog delovanja jemenskih pobunjenika Huta, koji protestuju protiv operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze, civilno brodarstvo u regionu je pod stalnom pretnjom.

Pobunjenici kontrolišu Adenski zaliv, napadaju brodove koji su na ovaj ili onaj način povezani sa Izraelom i njegovim saveznicima. Kao rezultat toga, saobraćaj kroz Suecki kanal je praktično paralizovan, a brodovi za rasute terete i naftni tankeri iz raznih zemalja sada biraju duži i skuplji put, zaobilazeći Afriku.

iran rusija i kina
iran rusija i kina

U međuvremenu, u Evropi se odvijaju najveće NATO vežbe Steadfast Defender 2024, u kojima učestvuje oko 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje Severnoatlantske alijanse.

Poslednji takvi manevri dogodili su se 1988. godine, kada je u njima učestvovalo 125 hiljada vojnika iz zemalja NATO-a. Za legendu o vežbi se kaže da se suprotstavlja vojnim planovima „bliskog protivnika“.

Avioni NATO-a primećeni su i u blizini granica Belorusije i Rusije u Kalinjingradskoj oblasti. U pozadini mogućih agresivnih namera zapadnog bloka, beloruska strana takođe proverava svoju borbenu i mobilizacionu spremnost.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version