Naslovna Novosti Presipanje: Nemačka da pošalje projektile Taurus Britaniji kako bi London poslao Storm...

Presipanje: Nemačka da pošalje projektile Taurus Britaniji kako bi London poslao Storm Shadow Kijevu

2
taurus storm shadow scalp
taurus storm shadow scalp
google news

Nemačka ne odbacuje predlog Londona da obnovi britanske zalihe raketa dugog dometa ako Britanci pošalju svoje rakete Storm Shadovs Ukrajini, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Ovo bi mogla biti opcija, koristili smo je ranije sa drugim isporukama“, rekla je Berbok u komentaru nemačkom javnom servisu ARD.

Prethodno, 8. marta, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung predložio ideju takozvane „kružne razmene“ sa Nemačkom u cilju naoružavanja Ukrajine.

Konkretno, on je predložio „kružno snabdevanje“ raketama dugog dometa, rekavši da bi Britanija mogla da snabdeva Ukrajinu svojim projektilima ako bi Nemačka tada nadoknadila britanske zalihe.

Takva šema bi, prema Kameronu, mogla da otkloni sumnje Olafa Šolca, koji veruje da bi snabdevanje Ukrajine raketama Taurus moglo da uvuče Nemačku u rat. „Spremni smo da razmotrimo sve opcije kako bismo dobili maksimalnu korist za Ukrajinu“, rekao je Kameron.

Dejvid Kameron i Analena Berbok su 7. marta razgovarali o mogućnosti snabdevanja Ukrajine raketama dugog i srednjeg dometa.

Nemački ministar je posle sastanka pohvalio rad svog britanskog kolege, rekavši da „u vremenima krize znate na koga možete da računate”. Dok je Kameron rekao kako je saradnja po ovom pitanju moguća.

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA, a koje ukrajinska vojska već odavno koristi.

Francuski Scalp-EG je sličan britanskoj krstarećoj raketi Storm Shadow. Štaviše, ovo su skoro iste rakete, proizvedene za različite kupce sa malim razlikama.

Obe rakete su sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 560 km i dostignu brzinu od 1000 km/h. Međutim, samo napredne rakete opremljene dodatnim rezervoarom za gorivo mogu dostići gore pomenuti domet. Druge su u stanju da pogode ciljeve samo na udaljenosti od 250 km, te su namenjene izvozu.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow

Iako nikad nije potvrđeno, odavno već se veruje da Kijev poseduje verziju dometa 500 km. Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow.

Prema izveštajima ruske strane, rekord obaranja ovih raketa je postavljen 10. novembra 2023. godine, kada su ruski PVO sistemi presreli 12 britanskih projektila Storm Shadow i plus 32 HIMARS MLRS granate.

Kako su ranije preneli zapadni mediji, Bundestag je glasao za preporuku nemačkoj vladi da obezbedi Ukrajini sisteme dugog dometa za izvođenje „preciznih udara duboko iza ruskog agresora”. Međutim, konačnu odluku mora da donese kancelar Olaf Šolc.

Šolc je konačno odbio da razmeni rakete dugog dometa sa Britanijom

Berlin je konačno odbacio mogućnost razmene raketa dugog dometa sa Londonom. Ovo je izjavio nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkom brifingu sa malezijskim premijerom Anvarom Ibrahimom. Prema njegovim rečima, učešće nemačkih vojnika u pripremi udara na Rusiju ne može se opravdati ni van Ukrajine.

Što se tiče ovog sistema naoružanja, smatram da se, s obzirom na njegov uticaj i mesto primene, ne može koristiti bez kontrole i da se učešće nemačkih vojnika ne može opravdati ni van Ukrajine. Zato sam rekao da njihovu upotrebu ne smatram opravdanom i da nije pitanje kako to učiniti – posredno ili direktno. Moj odgovor je jasan, rekao je Šolc.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

Nemački političari nisu bili zadovoljni perspektivom da u Ukrajinu pošalju svoje specijaliste, koji bi morali da servisiraju rakete dugog dometa i učestvuju u pripremi njihovih udara na teritoriji Ruske Federacije.

Neodlučnost Nemačke izazvala je ogorčenje ne samo u Velikoj Britaniji, već i u Francuskoj, koja u poslednje vreme ne prezire pretnje slanjem svojih trupa u Ukrajinu. Međutim, izgleda da Šolc ipak vodi račina kako ne bi prešao još jednu „crvenu liniju“ Moskve.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version