Naslovna Novosti Nakon dronova Bayraktar, u Ukrajinu iz Turske stiže i prva korveta klase...

Nakon dronova Bayraktar, u Ukrajinu iz Turske stiže i prva korveta klase Ada

7
korveta klase ada
korveta klase ada
google news

Ukrajinski predsednik je 8 marta 2024 stigao u zvaničnu posetu Turskoj. Tom prilikom obišao je korvete koje Turska gradi za Ukrajinu.

Naravno, nakon turskih bespilotnih letilica Bayraktar i municije, Moskva je pomno pratila i ova borbena sredstva koje Ankara radi za Kijev.

Ukrajina je još 2020. godine sa Turskom potpisala ugovor o izgradnji dve korvete klase Ada. Predviđeno je da se prvi brod do 80% spremnosti izgradi u Istanbulu a potom prebaci u Ukrajinu na opremanje. 

Volodimir Zelenski je u avgustu 2022. odlučio da korvete ponesu imena kozačkih hetmana Ivana Mazepe i Ivana Vihovskog. Olena Zelenski je 2. oktobra 2022. doputovala u posetu Istanbulu. Zvanično, cilj posete je bio da obiđe zarobljene pripadnike puka Azov koji su iz Rusije prebačeni u Tursku. No, ukrajinska „prva dama“ je iskoristila priliku i da obiđe brodogradilište i sagleda stanje broda u izgradnji.

Ukrajinski predsednik je 8 marta 2024. doputovao u službenu posetu Turskoj. Nakon razgovora sa Recep Tayyip Erdoğanom u palati Dolmabahce, posetio je brodogradilište Istanbul (Pendik) Tersanesi, gde se grade korvete. U vreme posete, „Ivan Mazepa“ je u završnoj fazi opremanja. Ono što najviše iznenađuje je da se na teritoriji Turske u brodogradilištu nalaze pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, koji će se uskoro uključiti u rad sa istanbulskim brodograditeljima.

U klasu Ada spadaju protivpodmorničke korvete razvijene tokom prve faze projekta Milli Gemi (MILGEM). 

MILGEM je nacionalni vojni program Republike Turske pokrenut u cilju razvoja višenamenskih korveta i fregata koje mogu da obavljaju različite misije, uključujući izviđanje, nadzor, rano upozorenje, borbu protiv drugih brodova, protivvazdušnu odbranu i amfibijske operacije.

Ukrajinska korveta Hetman Ivan Mazepa (F-211) ima deplasman od 2400 tona, dužine je 99,5m a  širine 14,4m. Predviđeno je da razvija brzinu od  29 čvorova, a daljina krstarenja će iznositi, u zavisnosti od brzine, od 1000 do 3500 milja.

Predviđeno je da brod bude opremljen sledećim naoružanjem:

protivbrodski raketni kompleks Harpun. Takođe je moguće i opremanje kompleksom Kongsberg NSM (Naval Strike Missile);

Protivvazdušni raketni kompleks:

francuski PVO sistem sa raketama MICA VL (Missile d’Interception, de Combat et d’Auto-défense) i turski PVO sistem za blisku borbu Aselsan GOKDENIZ;

Torpedni aparat: torpedne cevi Murene 90 ili Mk 32 za američka torpeda Mk 46;

Artiljerija: top OTO Melara Super Rapid kalibra 76 mm, kao i dva modula za mitraljeze 12,7 mm Aselsan „STEMP“.

7 KOMENTARA

  1. Znate li ko je naj znacajniji isporucilac granata cal 152 i 155,,cije zemlje namjenska ind. Ukrajin or sn..Dakle,ne jedite se,posao je posao a Rat nikom nije Brat.

  2. Kaze stara srpska poslovica: “ne veruj Turcinu ni kad poklone donosi”! Eto prave se da su neutralni i da su Erdogan i Putin prijatelji a oni dobro naoruzavaju Ukrajince! Tako se i prema nama prave da su nam prijatelji a naoruzavaju i obucavaju Siptare na Kosovu!

    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version