Naslovna Novosti Rusija razvija simulator ‘zemaljske nuklearne eksplozije’ u cilju obuke vojnika za katastrofalni...

Rusija razvija simulator ‘zemaljske nuklearne eksplozije’ u cilju obuke vojnika za katastrofalni scenario

3
nuklearna eksplozija i pecurka, ilustracija
nuklearna eksplozija i pecurka, ilustracija
google news

Rusija je navodno razvila napredni simulator za nuklearne eksplozije na tlu, projektovan da ponudi vizuelnu simulaciju ključnih optičkih indikatora, uključujući efekat udara, svetlosni blic i oblak prašine pečurke koji je rezultat zemaljske nuklearne eksplozije.

“Ruski naučnici na Vojnoj akademiji za logistiku, nazvanoj po generalu armije A.V. Hrulevu, razvili su najsavremeniji simulator za nuklearne eksplozije na zemlji,” piše državna medijska agencija TASS.

Ovaj nedavno patentirani simulator je dizajniran da promeni iz korena obuku vojnih jedinica, posebno onih unutar kopnenih snaga, za borbene operacije u okruženjima koja uključuju nuklearno oružje.

Patent opisuje primarni cilj simulatora kao pružanje realistične vizuelne reprezentacije kritičnih elemenata povezanih sa zemaljskom nuklearnom eksplozijom, uključujući efekte udara, zaslepljujući svetlosni blic i čuveni oblak prašine u obliku pečurke.

Tehnologija je spremna da se integriše u vežbe vojnih jedinica i praktične sesije obuke, sa ciljem potencialno značajno poboljša spremnost kopnenih snaga za angažovanje u scenarijima upotrebe nuklearnog oružja.

Štaviše, primena simulatora se proteže na jedinice specijalizovane za radijaciono, hemijsko i biološko (RHBO) izviđanje terena.

Izveštaj sugeriše da će on igrati vitalnu ulogu u usavršavanju sposobnosti ovih jedinica, pomoći u određivanju parametara eksplozije i omogućavanju precizne identifikacije epicentra.

Patentna dokumentacija ističe da se novi simulator bavi ograničenjima svog prethodnika, simulatora nuklearne eksplozije IU-59, koji je zastareo i više nije u proizvodnji.

Postojeći uzorci IU-59 u vojnim skladištima takođe su dostigli kraj svog tehničkog veka, što ih čini neprikladnim za operativnu upotrebu.

su 30sm nosi imitaciju bombe iab 500
su 30sm nosi imitaciju bombe iab 500

Štaviše, dokument o patentu navodi nas da se setimo i druge ranije razmatrane alternative, imitaciju bombe IAB-500, dizajniranu za frotovsku avijaciju.

Međutim, ova opcija je ocenjena kao nepraktična zbog njenog ograničenog obima i značajnih ekonomskih izazova povezanih sa njenom upotrebom za obuku vojnih jedinica u radijacijskom, hemijskom i biološkom izviđanju.

„Pored toga, model IAB-500 je povučen iz upotrebe 1984. godine i više ga ne proizvode industrijska preduzeća“, kaže se u izveštaju.

Moskva otkriva napredni simulator za nuklearne eksplozije na zemlji u jeku tenzija sa NATO

Sve ovo se dešava nakon što je Rusija odbacila predlog SAD za nastavak pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja, navodeći izazovno okruženje koje stvara stalna podrška SAD Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je predlog o ponovnom pokretanju pregovora kao „neprihvatljivim“, ističući neophodnost da Vašington preispita svoj stav o sukobu Rusije sa Ukrajinom pre nego što dođe do ozbiljnijih razgovora.

Neslaganje oko obnovljenih pregovora izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalnom novom trkom u naoružanju, posebno pošto je predviđeno da novi sporazum START, koji su potpisali bivši predsednici Obama i Medvedev 2010. godine, ističe 2026. godine.

rusija sprema ogromno pojacanje 2023 4 podmornice 12 ratnih brodova hipersonicne rakete i nuklearne bombardere
Raketa lansirana iz raketnog sistema u okviru testa kopnenih interkontinentalnih balističkih raketa lansiranih iz objekta Pleseck na severozapadu Rusije

Sporazum postavlja ograničenja za američko i rusko nuklearno oružje, a istovremeno dozvoljava inspekcijama na licu mesta kako bi se potvrdilo poštovanje istog. Međutim, ove inspekcije su obustavljene 2020. godine zbog COVID-19 pandemije i nisu se nastavile.

Prošlog februara, ruski predsednik Putin suspendovao je učešće Rusije u sporazumu START, navodeći kao razlog „licemerje i cinizam“ SAD i NATO-a u pogledu njihove podrške Ukrajini.

Dok Bajdenova administracija nastavlja svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini, izdvajajući milijarde dolara pomoći, idalje se suočavaju sa protivljenjem republikanaca u Kongresu koji koče ovaj kolosalni odliv novca pod izgovorom veze između strane pomoći i strože granične politike.

U međuvremenu, uvođenje zemaljskog simulatora nuklearne eksplozije označava značajno poboljšanje u obuci ruskih vojnika za borbena dejstva u scenarijima nuklearnog oružja.

U pozadini tekućeg sukoba sa Ukrajinom, Moskva pokazuje ozbiljnost i spremnost svojih nuklearnih snaga.

U oktobru 2023. Rusija je izvela masovne vežbe reakcije na nuklearni napad uz pomoć raketa iz kopnenih silosa, nuklearnih podmornica i aviona bombardera dugog dometa, koje je nadgledao predsednik Putin.

Vežbe su imale za cilj da provere reagovanje na hipotetički nuklearni napad koji je inicirao neprijatelj, pokazujući strateške ofanzivne sposobnosti Rusije.

nuklearne bojeve glave po zemljama
nuklearne bojeve glave po zemljama

3 KOMENTARA

  1. I dalje je u opticaju glupost tipa”atomski sleva”.Kakva simulacija nuklearne eksplozije, ko će da preživi i šta će mu biti na pameti, da se dalje bori sa nekim?!

    1
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version