Naslovna Novosti Severnoatlantska alijansa otvorila novu vazduhoplovnu bazu u našem komšiluku, 80km od Tirane

Severnoatlantska alijansa otvorila novu vazduhoplovnu bazu u našem komšiluku, 80km od Tirane

6
svečanost u bazi kučova 4 marta 2024
svečanost u bazi kučova 4 marta 2024
google news

U Albaniji je 4. marta 2024. zvanično ponovo otvorena vazdušna baza Kučova, samo sada za potrebe NATO alijanse. Naime, stara baza, udaljena oko 80 kilometara južno od Tirane, pretvorena je u moderno čvorište za buduće vazdušne operacije NATO.

Zvanično se tvrdi da će Kučova služiti za potrebe albanskog vazduhoplovstva ali će podržavati i logistiku NATO u smislu vazdušnih operacija, obuke i vežbi. Najverovatnije će biti korišćena i za letove izviđačkih aviona ka području Crnog mora, pošto je locirana znatno bliže ovom vazdušnom prostoru od italijanske Sigoneli.

NATO je finansirao nadogradnju baze sa oko 50 miliona evra. „Vazdušna baza će služiti kao važno vazdušno čvorište NATO“, rekao je portparol NATO Dylan White. „Preuređenje vazdušne baze Kučova je strateška investicija i pokazuje da NATO nastavlja da jača svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu, oblasti od strateškog značaja za Alijansu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Albanije Bajram Begaj, premijer Edi Rama, predsednica Skupštine Lindita Nikolla, ministar odbrane Niko Peleshi i načelnik odbrane general-major Arben Kingji. Na ceremoniji su govorili italijanski ministar odbrane Guido Crosetto, turski general-potpukovnik Göksel Kahya i drugi visoki zvaničnici.

Od zvaničnika NATO, prisustvovali su komandant Kombinovanog centra za vazdušne operacije Torrejón, general-potpukovnik Juan Pablo Sanchez De Lara i generalni direktor Agencije za podršku i nabavku NATO (NSPA) Stacy Cummings. 

eurofighter ef 2000 prizemljen u bazi kučova copy
eurofighter ef 2000 prizemljen u bazi kučova copy

Baza Kučova je najveći NATO projekat u Albaniji. Radovi na renoviranju obuhvatali su nadogradnju i renoviranje kontrolnog tornja, piste, hangara i skladišta. Radovi su finansirani od strane NATO Programa investicija u bezbednost (NSIP) koji pokriva velike odbrambene građevinske projekte u savezničkim zemljama.

Nekoliko dana pre inauguracije u ovu bazu poslata su tri drona Bayraktar, koje je Albanija kupila od Turske. Na kraju ceremonije, iznad Kučove su preletela dva helikoptera Black Hawk, dva američka borbena aviona General Dynamics F-16 Fighting Falcon i dva Lockheed Martin F-35 Lightning II iz vazdušne baze Avijano u Italiji. Nakon ove aero-ceremonije, dva lovca Eurofighter EF-2000 Typhoon sletela su na pistu.

Inače, radi se o staroj bazi iz vemena Hladnog rata. Izgradnja vazduhoplovne baze započeta  je 1952, a završena 1955. godine. Posle raskida odnosa sa SSSR, objekat je isključivo korišćen od strane albanskog vazduhoplovstva.

Tokom građanskih nemira u Albaniji 1997. godine, pobunjenici su zauzeli bazu Kučova a naneta šteta je popravljena tek dve godine kasnije. 

Od 2002. do 2004. godine baza je renovirana po standardima NATO. Poboljšanja su uključivala novi kontrolni toranj, novo osvetljenje i presvlačenje piste.

Albanija je 2004. godine objavila da planira rashod 80 zastarelih aviona. U suštini, radilo se o modernizaciji armije sa ciljem pridruživanja NATO alijansi. U procesu modernizacije rashodovani su svi avioni MiG-15, MiG-19 i trenažni Jakovljev, kao i  Shenyang F-5 (serija J-5, kopija MIG-17)  i Shenyang F-6 (serije J-6, kopija MIG-19) kineske proizvodnje (Shenyang Aircraft Corporation). Avioni su bili uskladišteni u Kučovu a većina ih je kasnije prodata. 

mig 15 u starim planinskim kaponirima baze kučova.jpeg
mig 15 u starim planinskim kaponirima baze kučova

Na 60-godišnjicu NATO saveza, 3 i 4 aprila 2009, Albanija je, zajedno sa Hrvatskom, postala punopravna članica te organizacije.

U avgustu 2018. godine, premijer Albanije Edi Rama najavio je da će „NATO uložiti više od 50 miliona evra (58 miliona dolara) samo za prvu fazu modernizacije vazdušne baze Kučova“.

Jedna od karakteristika ove baze činio je planinski prostor za skladištenje aviona (kaponiri), kome se pristupa posebnom rulnom stazom među poljoprivrednim poljima, oko 1 km istočno od kompleksa glavne rulne staze i piste.

6 KOMENTARA

  1. Nova baza Nato,vazdusna podrska teroristima Uck,na Kosovu.Racunaju sad blizu Kosova.Dobra meta za Ruske rakete.1 nukl kalibar ili Jars,i gotovo.

  2. Neću da napišem ni jedan smislen komentar dok ne ukinete ovu glupost sa plusevima i minusima.
    Ja sam mislio da ste vi ozbiljan portal…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version