Naslovna Novosti Najnovija ruska bezposadna podmornica postaje čuvar borbenih podmornica sa posadom, Vedomij

Najnovija ruska bezposadna podmornica postaje čuvar borbenih podmornica sa posadom, Vedomij

0
vedomij
vedomij
google news

Na Telegram kanalima se 15. februara 2024. pojavila vest da ruski Centralni konstruktorski biro „Rubin“ razvija novi teški podvodni robotski kompleks „Vedomij“ (Surogat-V). Naime, konstruktori Ujedinjene brodograditeljske korporacije (OSK) su razvijali perspektivni podvodni robot za zajedničke operacije sa podmornicama.

Prema najnovijim najavama, bezposadno vozilo „Surogat-V” je projektovano za podršku operacijama klasičnih podmornica, pre svega u smislu njihovog maskiranja odnosno otežavanja otkrivanja od strane protivnika. Pretpostavlja se da će „Vedomij“ preuzeti zadatke koji mogu razotkriti vodeću podmornicu sa posadom kao što su komunikacije, korišćenje aktivnih sredstava pretrage itd.

Pored toga, u oblastima sa neprekidnim ledenim pokrivačem, „Surogat-V” je sposoban da vrši izviđanje leda, a u minski opasnim područjima – potragu za minama. Dobijanje ovih informacija pomoću robota je brže i sigurnije nego kada se područje istražuje korišćenjem podmorničke opreme. Autonomija Surogata-V omogućava borbenoj podmornici da rešava druge zadatke dok robot pregleda područje.

Prema OSK, bespilotno vozilo projekta Surogat-V ima deplasman od oko 40 tona i domet krstarenja do 800 milja. Domet krstarenja, sa baziranjem na trupu matične podmornice, iznosi do 1500 km.

No, Rubin je još 16 avgusta 2022 godine, na izložbi Armija 2022, javno predstavio Surogat-V (Vedomij) kao „svoju viziju perspektivnog superteškog autonomnog podvodnog robota“. Tada je Vedomij reklamiran kao besposadno vozilo, konstruisano za zajedničke operacije sa klasičnim podmornicama a predstavljao je razvoj ranije predstavljenog simulatora Surogat.

Bezposadno vozilo je i tada imalo deplasman od oko 40 tona, a planirano je da se uz primenu naprednih tehnologija njegove funkcije značajno prošire. Domet krstarenja bi se povećao na 800 milja zahvaljujući upotrebi nove verzije litijum-jonske baterije. Uređaj bi mogao da se puni i na brodu-nosaču i na plutajućim stanicama. Radilo se i na varijanti napajanja na bazi elektrohemijskih generatora (EHG).

U skladu sa planom, Surogat-V bi obezbedio rad podmornica sa posadom u smislu njihovog maskiranja odnosno otežavanja otkrivanja od strane protivnika. „Vedomij“ bi preuzeo zadatke koji mogu razotkriti vodeću podmornicu sa posadom kao što su komunikacije, korišćenje aktivnih sredstava pretrage itd.

„Vedomij“ bi takođe služio kao „smart gateway“ između podmornice i atmosfere, obezbeđujući tajnu razmenu podataka i primajući navigacione informacije. Nakon što bi dobio informacije sa broda, uređaj bi ih prenosio na satelit – odmah, nakon određenog vremena ili nakon pomeranja u određeno područje.

vedomij surogat 5
vedomij (Surogate-W)

Na isti način bi se organizovala interakcija sa podvodnim mrežnim sistemima. U oblastima sa neprekidnim ledenim pokrivačem, Surogat-V bi bio sposoban da vrši izviđanje leda, a u minski opasnim – potragu za minama.

Dobijanje informacija pomoću robota bilo bi brže i sigurnije nego kada bi se područje istraživalo pomoću opreme na štićenoj podmornici. Pored toga, autonomija Surogata-V omogućavala bi podmornici da rešava druge zadatke dok robot pregleda područje.

Vedomij bi bio sposoban da samostalno traži ciljeve u zadatim pravcima. U tu svrhu, na njega bi se ugradile akustične antene i neakustična sredstva. Za razliku od podmornice, robot bi mogao koristiti i ne-stelt metode za traženje neprijatelja, na primer, aktivnu hidroakustiku. Naime, njegovo uništavanje, zbog male veličine i manevarskih sposbnosti, znatno je otežano.

Važna funkcija Surogata-V bi bila imitacija “prikrivenog” čamca. Vedomij bi mogao da odvede neprijatelja na pogrešan put, izvede diverzioni manevar i, na kraju, preuzme udarac na sebe.

Još pre dve godine, pre nego što su se tokom SVO dokazale sve prednosti dronova, zaključeno je da upotreba bezposadne podmornice odražava nove realnosti i smanjuje rizike po sopstvene snage.

Hidroakustične protivmere na lanserima omogućavaju simulaciju složenih taktičkih zadataka. Sve ove mogućnosti mogle bi se koristiti i prilikom testiranja nove opreme za otkrivanje podmornica i novog protivpodmorničkog oružja.

Problem je jedino u tome što Rusi i nakon dve godine tešku bezposadnu podmornicu još uvek samo najavljuju, bez preciziranja kada bi ovo sredstvo moglo da uđe u operativnu upotrebu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version