Naslovna Novosti Najnoviji ruski višecevni bacač raketa Vozroždenije – teški bacač plamena osvanuo na...

Najnoviji ruski višecevni bacač raketa Vozroždenije – teški bacač plamena osvanuo na novom videu

2
vozrozdenije 1
vozrozdenije 1
google news

Istraživačko-proizvodno preduzeće „SPLAV“  A. N. Ganičeva“ iz Tule proizvodi različito oružje. Tokom poste ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua pogonima namesnke industrije u Tulskoj oblasti, 28. februara, kamere su zabeležile novi dvokalibarski hibridni mobilni lanser „Vozroždenije“.

Pomenuti lanser može da lansira različite rakete. Na primer, istovremeno dejstvuje municijom 220 mm za MLRS 9K57 „Uragan“, TOS-1 „Buratino“, TOS-1A „Solntsepek“ i TOS-2 „Tosočka“, kao i BM-21 „Grad“, 9K51M MLRS “Tornado” i 122 mm za inženjerijski sistem za daljinsko miniranje (ISDM) „Zemljedelije”.

YouTube video player

Prelazak na drugi kalibar se vrši zamenom različitih pakovanja pomoću posebne transportno-utovarne mašine. Nakon brze zamene paketa, sistem naoružanja može istovremeno da gađa ciljeve kako u zoni bliske borbe, tako i duboko iza neprijateljskih linija.

U stvari, ovo je univerzalni sistem koji može obavljati različite zadatke. Sudeći po snimku, „Vozroždenije” se može opremiti sa 1-2 paketa municije 122 mm u količini od 25-50 jedinica ili 1-2 paketa municije od 220 mm u količini od 8-16 jedinica.

Sergej Čemezov, generalni direktor državne korporacije Rosteh, tom prilikom je   je izjavio da ovaj sistem može da lansira rakete-bacače plamena i da izvodi operacije daljinskog miniranja. Čermezov je obećao da će masovna proizvodnja MLRS „Vozroždenije“ startovati tokom prve polovine tekuće, 2024. godine. 

Rakete koje koristi 9K57 „Uragan“ su prvenstveno opremljene visokoeksplozivnim bojevim glavama. Svaki projektil od 220 mm se ubacuje u cilindrične lansirne cevi sistema koje ih usmeravaju ka meti.

Pokrenute čvrstim motorom na čvrsto gorivo 9D159, ove rakete prate balističku putanju, što znači da se lansiraju u vazduh, a zatim, usled gravitacije, padaju prema cilju. Inače, raketa je snabdevena punjenjem 9X164 ili 9Х963 sa barutom RNDSI-5KM i upaljačima 9Х258, EVP-27М (9Х317М) ili piropatronima PP-9RS (9×264).

Ruski sistem TOS-1 „Buratino“ (634) koristi specifičan tip neupravljane termobarične (vakuum ili aerosolne) rakete kalibra 220 mm sa pogonom na čvrsto gorivo. Princip rada ovih raketa je jedinstven. Nakon detonacije, početni talas eksplozije raspršuje oblak aerosolnog goriva u vazduh koji okružuje metu. Ovaj oblak se zatim zapali sekundarnim naelektrisanjem, stvarajući ogromnu vatrenu loptu koja spaljuje veliko područje. Vatrenu loptu prati talas eksplozije znatno dužeg trajanja od onog koji proizvodi konvencionalni eksploziv.

Ruski sistem TOS-1A „Solntcepek“ takođe koristi termobarične rakete 220 mm. Glave ovih projektila su punjene eksplozivom gorivo-vazduh (FAE). Kada projektil stigne do cilja, bojeva glava detonira i raspršuje oblak pogonskog goriva u vazduh. Ovaj oblak goriva se meša sa kiseonikom u atmosveri, formirajući eksplozivnu smešu. Naknadna detonacija zatim zapali mešavinu, što rezultira masivnom eksplozijom. Sistem TOS-2 koristi termobarične rakete poznate kao MO.1.02.04.

TOS-2
TOS-2

Ova vrsta rakete je dizajnirana da stvori oblak zapaljive tečnosti koji, kada se zapali, rezultira velikom eksplozijom. Osim što uzrokuje značajnu štetu, eksplozija takođe iscrpljuje kiseonik u tom području, stvarajući delimičan vakuum koji može dovesti do dodatne štete i povreda. Zbog efekta na cilju, Rusi ove sisteme često nazivaju i „teškim bacačima plamena“. 

Fotografije postavljene na Telegramu ne ilustruju u potpunosti strukturni integritet šasije novog MLRS. Neki izvori sugerišu da se radi o šasiji KamAZ-6560, koja se koristi i za sistem „Zemljedelije“. 

KamAZ 6560 8×8 pokreće KamAZ-740.60-360 turbo dizel motor od 360 KS. Motor je pouzdan i u teškim terenskim uslovima a projektovan je da štedi gorivo. Postiže maksimalnu brzinu od 80 km/h i ima operativni radijus od 1000 km.

Sistem tečnog hlađenja je konstruisan da održava motor na optimalnoj radnoj temperaturi, čak i u ekstremnim uslovima.

Konačno, KamAZ 6560 8×8 je opremljen mehaničkim menjačem sa devet brzina plus položaj za kretanje unazad. Ova postavka omogućava vozaču da odabere najprikladniju brzinu za svaku situaciju u vožnji, od uspona do glatkog krstarenja ravnim putevima. 

2 KOMENTARA

    • To je modularno višecevno artiljerijsko oruđe. I mi razvijamo nešto slično samo manjeg kalibra.
      Dobra je stvar.
      Na primer, nema razloga gađati ciljeve u Đakovici velikim kalibrom kada zadatak može da izvrši i manji kalibar, a tačno oruđe je već raspoređeno na položaj dejstva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version