Naslovna Novosti Češka modernizuje svoje lovce Gripen: Sada će biti u mogućnosti da koriste...

Češka modernizuje svoje lovce Gripen: Sada će biti u mogućnosti da koriste oružje za F-35

2
jas 39 gripen
jas 39 gripen
google news

Češka vlada je odlučila da unapredi avion JAS 39 Gripen C/D u službi Vazduhoplovstva kako bi imala borbeno spremnu lovačku flotu do ulaska F-35 u službu.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva odbrane zemlje, ugovor, čija očekivana vrednost premašuje 43,5 miliona dolara, ima za cilj da podigne standard letelica Blok 2.1 na nivo Blok 2.2.

Planirano je da sporazum bude potpisan na međuvladinoj osnovi sa švedskim vlastima, pošto je formalno vlasnik ovih letelica Stokholm. Češko vazduhoplovstvo je od 2005. godine iznajmilo 14 aviona Gripen, po ceni od oko 75 miliona dolara godišnje.

Iako se u poruci vojnog resora ne pominje izvođač, proizvođač aviona Saab će najverovatnije učestvovati u modernizaciji. Potpisivanje aneksa važećeg ugovora o lizingu planirano je u prvoj polovini ove godine.

Modernizacija aviona podrazumeva ugradnju sistema identifikacije „prijatelj-neprijatelj“, mogućnost dopune goriva u vazduhu, koja će se vršiti u bilo koje doba dana, biće prošireno i dodatno naoružanje koje je Prag nabavio za potrebe F-35 će takođe biti integrisano.

Modernizacija Gripena produžiće njihov radni vek. Sadašnji ugovor o lizingu ističe 2027. godine. Međutim, Prag namerava da ga produži do 2035. godine, do kada će u upotrebu ući 24 aviona F-35A naručena iz Sjedinjenih Država.

Gripen ukratko

Saab JAS 39 Gripen (skraćenica od Gripen, na švedskom „The Griffin“) je jednomotorni višenamenski lovac proizveden od strane švedske kompanije Saab i naslednik Saab JA 37 Viggen. Oznaka JAS je skraćenica za Jakt, Attack och Spaning (na švedskom za lov, napad i izviđanje).

Prvi let Saaba 39 se dogodio 1988. godine; aktuelna verzija JAS 39C/D je u službi švedskog vazduhoplovstva (Fligvapnet) od 2005. SAAB je proizveo preko 300 jedinica u sedam varijanti, a najnoviji model je Gripen 39F.

Pored toga, na Gripenu lete vazduhoplovne snage Južne Afrike, Mađarske, ovde pomenute Češke, Brazila i Tajlanda. Škola za probne pilote Imperije Ujedinjenog Kraljevstva takođe vodi Gripen za potrebe obuke.

Saab 39 je dostupan kao jednosed i dvosed. Pored toga, Gripen ispunjava zahteve visoke pouzdanosti, lakog održavanja (delimično od strane vojnih obveznika) i univerzalne primene.

U posebno hladnom vremenu, letelica se može brzo podići u vazduh – nakon relativno kratke faze zagrevanja sa pomoćnom agregatom. Čak i u teškim uslovima na zemlji, poletanje i sletanje ne predstavljaju veliki problem za iskusne pilote.

saab gripen
saab gripen

Delta krilo sa jednim mlaznim motorom (dva krila čine trougao) jedno je od lakših u svojoj kategoriji. Ne može da prati konkurente sa dva motora kao što je Eurofighter Typhoon. Gripeni ipak imaju druge prednosti. Čak i zimi, na primer, improvizovane staze, autoputevi i neasfaltirani putevi su dovoljni za poletanje i sletanje. Takođe je veoma pouzdan i lak za održavanje.

  • JAS 39A je jednosedna verzija Gripena. Dostupna je i dvosedna JAS 39B operativna trenažna varijanta Gripena.
  • JAS 39B je opremljen istom avionikom i naoružanjem kao i JAS 39A, sa izuzetkom topa.
  • JAS 39C ima jedno sedište serije 3 i standardna je verzija za izvoz, koja je prvi put isporučena švedskom vazduhoplovstvu u septembru 2002. godine. JAS 39C ima displeje u kokpitu u boji, sistem za generisanje kiseonika i mogućnost dopunjavanja goriva u letu.
  • JAS 39D je nadograđen slično kao i JAS 39C, ali je varijanta sa dva sedišta.

TT

  • Proizvođač: Saab AB
  • Raspon krila: 8,40 m
  • Dužina: 14,10 m
  • Visina: 4,5 m
  • Maks. Težina: 14.000 kg
  • Brzina: 2.130 km/h (2.0 maha)
  • Maksimalna visina leta: 15.240 m
  • Pogon: 1 k Volvo Aero RM12
  • Snaga: 80 kN (sa naknadnim sagorevanjem)
  • Posada: 1 – 2
  • Displej: leteći i statični

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version