Naslovna Novosti Špijunski satelit Severne Koreje je u funkciji! Orbitalni manevar definitivno stavio tačku...

Špijunski satelit Severne Koreje je u funkciji! Orbitalni manevar definitivno stavio tačku na spekulacije

3
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
google news

Prvi špijunski satelit Severne Koreje je “živ”, rekao je holandski stručnjak nakon što su otkrivene promene u njegovoj orbiti oko Zemlje. Vojni satelit Severne Koreje je operativan. Orbitalni manevar je stavio tačku na spekulacije.

Manevri severnokorejskog satelita ukazuju da Pjongjang kontroliše satelit, iako su njegove tehničke mogućnosti i dalje nepoznate.

Rojters napominje da su Severnokorejci uspeli, u novembru mesecu prošle godine, da uspešno lansiraju satelit Maliđong-1 u orbitu, posle dva neuspela pokušaja koja su završila sa zapaljenim satelitima.

Dostignuće je usledilo samo nekoliko meseci nakon sastanka Putin-Kim na kosmodromu Vostočni, kojim je formalizovano ubrzanje saradnje između dve zemlje pod zapadnim sankcijama bez presedana u istoriji, te ponovo pokazao da već ustaljena represivna taktika SAD nema efekta kod većih zemalja.

Nakon lansiranja u novembru, državni mediji Pjongjanga su tvrdili da je satelit fotografisao osetljive vojne i političke objekte u Južnoj Koreji, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Međutim, nije dao nikakve slike, a zapadni senzori za praćenje nisu uhvatili nikakav signal sa satelita.

blumberg severna koreja predala rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja satelita
blumberg: severna koreja predala rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja satelita

Severnokorejski satelit se „pomera“

Međutim, sada sa sigurnošću možemo reći da je satelit “živ“, napisao je Marko Langbruk, stručnjak sa Tehničkog univerziteta Delft u Holandiji, u svom blogu.

Satelit je između 19. i 24. februara izveo manevre kojima je promenio perigej (najbližu tačku orbite Zemlji) sa 488 na 497 km, navodi ekspert pozivajući se na podatke Kombinovanog centra za svemirske operacije.

„Ovaj manevar dokazuje da Maliđong-1 nije mrtav i da Severna Koreja kontroliše satelit, što je prethodno dovedeno u pitanje“, rekao je Langbruk.

„Iako u ovom trenutku ne možemo biti sigurni da li satelit uspešno snima slike, barem je sposoban da izvodi manevre u orbiti, tako da je u tom smislu funkcionalan“, odgovorio je na južnokorejske tvrdnje o nesposobnosti satelita za obavljanje bilo kakvih zadataka.

Pjongjang je već poslao 6.700 kontejnera municije u Rusiju. Zauzvrat dobija hranu i svemirsku tehnologiju, pišu besni Južnokorejci.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je procenilo da je satelit uspešno ušao u orbitu, ali je odbilo da komentariše druge pojedinačne analize. Ministar odbrane Šin Von-sik rekao je u ponedeljak da “satelit ne pokazuje znake izvršavanja drugih zadataka”.

Manevar povećanja udaljenosti satelita od Zemlje predstavlja iznenađenje na zapadu, pošto se nije znalo za prisustvo pogonskog sistema na sada već letelici.

kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita
kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita

Prethodni severnokorejski sateliti nikada nisu manevrisali, kaže Langbruk. „Posedovanje mogućnosti da se pomerite dalje od Zemlje je veoma važno“, napisao je on.

To znači da sve dok satelit ima gorivo, Pjongjang će ga održavati u životu podizanjem u orbitu svaki put kada se previše približi Zemlji.

Severna Koreja, koja očigledno već uveliko ima nuklearno oružje, obećala je da će lansirati još tri špijunska satelita u orbitu tokom 2024. godine.

3 KOMENTARA

  1. Ne znam sta je tacno ali ako je izbacio u orbitu satelit onda znaci da moze i atomsku bojevu glavu. Znaci isporucuje je gde god na planeti zemlji. Boze, sacuvaj nas ovih!

    • Razumem tvoju brigu. Široke narodne mase imaju problem da razumeju dostavu satelita u Zemljinu orbitu, a iz nekog razloga pokušavaju – neuspešno.
      Ali da vam konkretno udovoljim, Srbija nema razloga da brine već NATO kolonije u okruženju…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version