Naslovna Novosti Severnokorejski satelit Maliđong 1 ušao u orbitu i već preneo prve fotografije...

Severnokorejski satelit Maliđong 1 ušao u orbitu i već preneo prve fotografije vojnih objekata SAD

5
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
google news

Pjongjang je od Rusije dobio tehničke savete o svemiru u zamenu za slanje najmanje 10 pošiljki naoružanja za ruski rat u Ukrajini, tvrde zapadni izvori, a to se da pretpostaviti i po rezultatima najnovijeg lansiranja severnokorejskog satelita.

Severna Koreja saopštila je u sredu da je uspešno postavila vojni špijunski satelit u orbitu nakon dva prethodna neuspeha, dok su SAD osudile lansiranje kao „flagrantno kršenje“ sankcija UN.

Severnokorejski lider Kim Džong Un dobio je u sredu prve slike glavnih američkih vojnih objekata, fotografisane iz svemira, javljaju državni mediji. Pjongjang je saopštio da je dan ranije uspešno postavio svoj prvi špijunski satelit u orbitu, javila je državna novinska agencija KCNA, koju je citirao Rojters.

Raketa koja nosi satelit lansirana je u utorak uveče i „precizno je postavila izviđački satelit ‘Maliđong-1’ u njegovu orbitu”, dodaje se u saopštenju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao je lansiranju i čestitao naučnicima i tehničarima koji stoje iza misije, dodaje se u saopštenju.

Južna Koreja je odgovorila rekavši da će nastaviti operacije nadzora duž svoje granice sa Severnom Korejom, suspendovane 2018. kao deo sporazuma između Seula i Pjongjanga o smanjenju vojnih tenzija, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

severna koreja osnovala svemirsku komandu
severna koreja osnovala svemirsku komandu

Pokušaji Severne Koreje u maju i avgustu da postavi satelit u orbitu nisu uspeli, ali izgleda da su stručni saveti Ruske Federacije rešili tehničke probleme sa Pjongjangovom raketom.

Pjongjang je Moskvi predao više od milion artiljerijskih granata. Blumberg je ovo objavio početkom novembra, pozivajući se na podatke južnokorejskih obaveštajnih agencija. Na osnovu trenutnog tempa borbenih dejstava u zoni specijalnih operacija, ruska strana će iz ove transakcije imati dovoljno ove municije za oko dva meseca.

Da li je satelit funkcionalan? Neverica na Zapadu

Zvaničnici i eksperti širom sveta pokušavaju nezavisno da provere tvrdnju Severne Koreje da je uspešno lansirala svoj prvi špijunski satelit, napor kako Južna Koreja kaže da je verovatno uključivao rusku pomoć.

Može potrajati neko vreme da se utvrdi da li je satelit u operativnoj orbiti, prenosi signale i koje su njegove mogućnosti, kažu zapadni analitičari koji idalje odbijaju da poveruju suočeni sa skoršanjim neuspelim lansiranjima zapadnih satelita.

„Da bismo procenili uspeh ovog lansiranja, neophodno je ne samo da se utvrdi da li je satelit ušao u orbitu, već i da se obezbedi mogućnost prilagođavanja i izviđanja iz te orbite“, rekao je Hong Min, viši saradnik na Korejskom “institutu za Nacionalno ujedinjenje”. „Ovo uključuje proveru mogućnosti snimanja fotografija optičkim kamerama i njihovog pravilnog prenosa u satelitski centar.”

kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita
kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita

Severna Koreja nije predstavila nikakve satelitske snimke a i u krajnju ruku zašto bi. Zapadni stručnjaci procenjuju da je malo verovatno da će severnokorejski satelit pružiti detaljne informacije o određenim južnokorejskim sistemima naoružanja, ali da će isvakako biti koristan za identifikaciju stvari poput velikih kretanja trupa.

„Ovo će verovatno biti relativno mali optički satelit koji će imati relativno nisku rezoluciju“, rekao je za Rojters Van Van Dipen, bivši stručnjak za oružje američke vlade. „Ali čak je i satelit relativno niske rezolucije bolji nego da nema satelita, kao što je bilo sada.

Da bi lansirala sposobniji satelit, Severna Koreja će najverovatnije morati da razvije veću raketu, što se čini da hoće, dodao je on.

Severna Koreja ima i Svemirsku komandu

Vojska Severne Koreje već ima Svemirsku komandu. U oktobru prošle godine je Vrhovna komanda zemlje naredila reorganizaciju Komande strateških snaga sa ciljem stvaranja nove Uprave za svemirsku strategiju, prema izvorima koje citira portal DailyNK.

Naredba sadrži uputstva za „reorganizaciju komande strateških snaga“ u cilju „neograničenog i ubrzanog razvoja nuklearne borbene moći zemlje“. Zadaci nove komande uključuju “militarizaciju i naoružanje svemira”, gde će “biti raspoređeno mnogo vojnih satelita za nadzor”, kao i upravljanje strateškim operacijama u svemiru, navodi ovaj sajt.

supruga kim dzong una sa priveskom
supruga kim dzong una sa priveskom

Stvaranje nove svemirske komande sugeriše da Severna Koreja nastoji da ubrza primenu petogodišnjeg plana (2021-2025) za razvoj novih sistema naoružanja, uključujući operativno raspoređivanje vojnih satelita za nadzor poput ovog lansiranog danas.

5 KOMENTARA

  1. Sto samo da amerika daje svojim podguznm muvama svu tehnologiju cionistima j koreji japanu itd tako i rusi isto daju koreji iranu alziru itd nek se i njima tresu gace na sve strane sveta nece oni tek tako zalaziti brodovima po celom svetu.

  2. Aj da nekako svarim informaciju da su Rusi tražili granate od nekoga, al da S.Koreja dobila tehnologiju i delove za raketu i satelit pa ih napravili za dva meseca to ne mogu da svarim ni da je utopljeni u puter.
    Jedino da su im Rusi dali to u delovim da samo sastave, mada opet nije to auto pa da se sklopi na traci.

  3. Гдје ли су сада они западни наслови да Севернокорејски народ једе корјење, гладује, да немају модерне машине за обраду метала, модерну електронику итд, итд…
    Да живе као у средњем вијеку….
    А оно земља са нуклеарним оружјем, балистичким ракетама, сателитима 😊💪💪💪

  4. Naravno da su im braća Rusi pomogli.. hehe.. Sada ce ih Kim raketaš ima totalno na dlanu za razbijanje.. hehe.. I vjerujem da tu uopšte nije kraj Rusko – Korejske saradnje.. Mislim da je tek početak prave vojne ali i ekonomske saradnje S. Koreja i Rusija su dugogodisnje prijateljske zemlje , a jos se i graniče.. Tako da čuvaju jedna drugu.. A zna se da su Rusi TATE u raketnoj tehnologiji, PVO PRO , sistemima, el, ratovanje, itd,itd.. Dobiti ce KIM svašta od Rusa ☝️☝️☝️

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version