Naslovna Novosti Blumberg: Severna Koreja predala Rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko...

Blumberg: Severna Koreja predala Rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja špijunskog satelita

2
blumberg severna koreja predala rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja satelita
blumberg severna koreja predala rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja satelita
google news

Pjongjang je Moskvi predao više od milion artiljerijskih granata. Blumberg je ovo objavio, pozivajući se na podatke južnokorejskih obaveštajnih agencija. Na osnovu trenutnog tempa borbenih dejstava u zoni specijalnih operacija, ruska strana će iz ove transakcije imati dovoljno ove municije za oko dva meseca.

Istovremeno, prema zapadnim izvorima, Severna Koreja je već izvršila oko 10 isporuka naoružanja Ruskoj Federaciji. U Rusiju su upućeni čak i severnokorejski savetnici o upotrebi municije.

Publikacija podseća da Severna Koreja ima jednu od najvećih rezervi artiljerijskih granata na svetu. Istovremeno, municija je po svim neophodnim parametrima kompatibilna sa ruskim naoružanjem, što omogućava Oružanim snagama Rusije da ih koriste na svim frontovima u Ukrajini.

U zamenu, Pjongjang je od Moskve dobio znatna finansijska sredstva. Osim toga, Vladimir Putin je obećao Kim Džong Unu da će pomoći u lansiranju špijunskog satelita. Prema pisanju medija, Severna Koreja je u završnoj fazi ovog projekta.

U međuvremenu, Severna Koreja traži načine da snabdeva oružjem pokret Hamas. Ovu pretpostavku je izneo sekretar južnokorejskog parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove Ju Sang-beom. Poslanik smatra da Pjongjang planira da iskoristi zaoštravanje između Izraela i palestinskih radikala u određene svrhe, međutim nije jasno koje.

Podsetimo ove zapadne pretpostavke dolaze nakon dva neuspešna pokušaja lansiranja špijunskih satelita Severne Koreje ove godine – u maju i avgustu. Nakon lansiranja u avgustu, severnokorejski državni mediji objavili su da će treći pokušaj biti sproveden u oktobru, koji je potom odložen.

Neki su ukazali na moguće probleme sa novom raketom u zemlji, Chollima-1. Izveštaj da je Severna Koreja nedavno započela inspekcije mogao bi da bude znak da su problemi brzo rešeni uz pomoć Rusije.

severna koreja osnovala svemirsku komandu
severna koreja osnovala svemirsku komandu

Ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio je da će podržati razvoj satelita Severne Koreje kada se u septembru sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

„Neuspeh satelita se verovatno može vezati za pojedinačan problem“, rekao je predsednik Instituta Sedžong Li Jong-džun, koji je nekada radio u ministarstvu spoljnih poslova Južne Koreje i upućen je u severnokorejske nuklearne i raketne programe.

„Ako je Rusija aktivno sarađivala i delila tehnologiju, moguće je da se problem brzo prevaziđe“, dodao je on.

Južna Koreja i SAD povećavaju vojni pritisak na Severnu Koreju

U oktobru je američki nosač aviona na nuklearni pogon pristao u Busan, a bombarder B-52 sposoban da nosi nuklearno oružje sleteo je u južnokorejsku vazduhoplovnu bazu. Održana je i retka vežba u kojoj je B-52 leteo zajedno sa japanskim i južnokorejskim avionima.

Sa druge strane, vojska Južne Koreje sprovodi velike terenske vežbe koje u potpunosti mobilišu vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo od oktobra do novembra. Njihovo vazduhoplovstvo planira zajedničke vežbe sa američkim vazduhoplovnim snagama u kojima će učestvovati oko 130 aviona do petka. Zemlja ima za cilj da pokaže svoju vojnu moć.

SAD i Južna Koreja izvele su brojne vojne vežbe 2022. godine, uključujući obuku na terenu. Kao odgovor, Severna Koreja je više puta lansirala balističke rakete i ispalila veliki broj artiljerijskih granata u more u blizini vojne demarkacione linije, odgovarajući na pritisak.

Severna Koreja ima i Svemirsku komandu

Vojska Severne Koreje već ima Svemirsku komandu. U oktobru prošle godine je Vrhovna komanda zemlje naredila reorganizaciju Komande strateških snaga sa ciljem stvaranja nove Uprave za svemirsku strategiju, prema izvorima koje citira portal DailyNK.

Naredba sadrži uputstva za „reorganizaciju komande strateških snaga“ u cilju „neograničenog i ubrzanog razvoja nuklearne borbene moći zemlje“. Zadaci nove komande uključuju “militarizaciju i naoružanje svemira”, gde će “biti raspoređeno mnogo vojnih satelita za nadzor”, kao i upravljanje strateškim operacijama u svemiru, navodi ovaj sajt.

kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita
kim džong un uživa u cigareti u generalnom centru za kontrolu i komandu satelita

Stvaranje nove svemirske komande sugeriše da Severna Koreja nastoji da ubrza primenu petogodišnjeg plana (2021-2025) za razvoj novih sistema naoružanja, uključujući operativno raspoređivanje vojnih satelita za nadzor.

2 KOMENTARA

  1. Rusiji je vjerovatno cilj da nabavi artiljerijske granate(uglavnom 122mm i 152mm),jer su sigurno jeftinije nego da ih sama proizvodi,a mislim da takodje hoće da oslobodi proizvodne pogone za masovnu proizvodnju modernije municije(laserski vodjene granate”Krasnopolj”),bez pauza u isporuci municije frontu,dok se nove granate ne počnu masovno proizvoditi u kontinuitetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version