Naslovna Novosti Nemačka fregata F221 Hesen umalo oborila dron MQ-9 Reaper; bespilotna letelica preživela...

Nemačka fregata F221 Hesen umalo oborila dron MQ-9 Reaper; bespilotna letelica preživela zahvaljujući ‘tehničkom kvaru’ raketa

0
nemacka fregata f221 hesen umalo oborila dron mq 9 reaper bespilotna letelica prezivela zahvaljujuci tehnickom kvaru raketa
nemacka fregata f221 hesen umalo oborila dron mq 9 reaper bespilotna letelica prezivela zahvaljujuci tehnickom kvaru raketa
google news

Jemenski Huti i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju brodarstvu u Crvenom moru. Da bi se obezbedila bezbednost prolaska civilnih brodova u regionu, istovremeno se sprovode dve pomorske operacije zapadne koalicije: „Čuvar prosperiteta“ i „Aspides“.

Nemačka fregata F221 Hesen nedavno je stigla u Crveno more da učestvuje u ovom poslednjem, Aspidesu. Brod sa 240 vojnika Bundesvera je početkom februara otplovio iz luke Vilhelmshafen.

Prema novinskoj agenciji DPA, Huti su juče pokušali da napadnu fregatu koristeći bespilotnu letelicu, ali su napad odbili brodski sistemi protivvazdušne odbrane.

Kasnije je list Bild demantovao izveštaj svojih kolega, rekavši da je F221 Hesen greškom pucao na američki izviđački dron MQ-9 Reaper. Istovremeno, obe ispaljene protivvazdušne rakete su radile nenormalno i pale u Crveno more.

Nemačko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se dogodio incident sa dronom u kojem je učestvovala saveznička nacija, bez navođenja imena zemlje.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je fregata Hesen, koja je stigla u region tokom vikenda kao deo misije EU da pomogne u obezbeđivanju međunarodnog broda od napada jemenskih Huta, otvorila vatru nakon što su pokušaji da se identifikuje nepoznati dron “bili neuspešni”.

Portparol ministarstva Majkl Štempfl rekao je: „Slučaj je rešen kada se ispostavilo da nije reč o neprijateljskom dronu, što je postalo jasno tek unatrag.

Na sreću, dve rakete koje su ispaljene na dron promašile su cilj i srušile se u more zbog „tehničkog kvara“, prema novinama Der Spiegel, koji su takođe tvrdili da je dotična bespilotna letelica bila američki izviđački dron MQ-9 Reaper, piše još jedno nemačko glasilo DW.

mq 9b seaguardian
mq 9b seaguardian

Nemački ratni brod je deo napora Evropske unije da zaštiti međunarodni transport, oličen u pomorskoj misiji EU „Aspides”. Zemlje učesnice imaju mandat da štite trgovačke brodove i presreću napade, ali ne i da učestvuju u napadima protiv Huta koje paralelno izvode SAD i Britanija na tlu Jemena.

„Moramo takođe da budemo jasni: operacija u kojoj „Hesen“ učestvuje jedna je od najopasnijih za nemačku mornaricu poslednjih decenija“, izjavio je prošle nedelje nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Ponovimo, vodeće sile zapada u dve udružene operacije „Čuvar prosperiteta“ i „Aspides“ pokušavaju da zaustave Hute iz Jemena.

Hesen, koji ima posadu od 240 nemačkih vojnika i mornara, imao je više sreće u sredu kada je uspešno oborio dve bespilotne letelice Huta za 20 minuta, kako tvrde iz Bundesvera.

Kako je saopštio Bundesver, fregata Hesen, uništila je dve bespilotne letelice koje pripadaju jemenskoj grupi Huti. Još nije poznato da li su dronovi spremali da napadnu fregatu ili trgovački brod, prenosi Rojters.

Nemačka mornarička fregata Hesen, koja je raspoređena ranije ovog meseca u regionu, oborila je dronove u roku od 20 minuta od svakog ispaljivanja, rekao je portparol Ministarstva odbrane na brifingu za novinare.

“Dronovi su prepoznali radarski sistem i imali su različit domet. Zbog toga su korišćena dva različita oružja”, rekao je portparol ministarstva. Zvaničnik je odbio da pruži više detalja o incidentu.

Zbog uzastopnih napada Huta, velike brodarske kompanije sve više izbegavaju najkraću pomorsku vezu između Azije i Evrope – sa značajnim efektima na globalnu ekonomiju. Oni deluju u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandab od novembra u, kako opisuju, aktima solidarnosti sa Palestincima protiv Izraela u ratu u Gazi.

jemenski huti
jemenski huti

Uprkos redovnim udarima na položaje Huta, prerano je govoriti o uspehu operacija koalicionih snaga. Jemenska grupa se zapravo proglasila gospodarima Crvenog mora i susednih voda, najavljujući zabranu kretanja brodova povezanih sa Izraelom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

Prema specijalizovanim resursima, tokom tri meseca zabeleženo je 58 napada na civilne i vojne brodove. Morski put kroz Crveno more i Suecki kanal jedan je od najvažnijih trgovačkih puteva u svetu. Pre samo dva dana Huti su ostvarili svoje pretnje i oštetili fiber optičke kablove koji prolaze ispod Crvenog mora i omogućavaju internet vezu između Evrope i Azije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version