Naslovna Novosti Huti oštetili podmorske kablove sa optičkim vlaknima na dnu Crvenog mora

Huti oštetili podmorske kablove sa optičkim vlaknima na dnu Crvenog mora

6
huti zapretili da ce prekinuti opticke kablove koji povezuju evropu i aziju ilustracija
huti pretili da ce prekinuti opticke kablove koji povezuju evropu i aziju ilustracija
google news

Kao rezultat sabotažnih akcija koje se pripisuju jemenskom pokretu Ansar Alah (Huti), oštećena su četiri optička kabla koji prolaze ispod Crvenog mora i omogućavaju internet vezu između Evrope i Azije.

Ovo su objavile izraelske publikacije Jerusalim Post i Globes, napominjući da je incident već doveo do ozbiljnih poremećaja u interkontinentalnim internet vezama.

Oštećeni kablovi, koji se nalaze između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi, pripadaju velikim telekomunikacionim operaterima AAE-1, Seacom, EIG i TGN.

Izraelska publikacija ukazuje da će za popravke biti potrebno najmanje osam nedelja, naglašavajući razmere problema i uticaj na internet infrastrukturu regiona.

Huti, koji su ranije upozoravali na planove za napad na podmorske internet kablove kao odgovor na udare na njih od strane koalicije predvođene SAD, izgleda da pokazuju svoju odlučnost i tehničku sposobnost da izvedu takve operacije.

Dubina kablova, koja dostiže 4-5 kilometara, ukazuje na složenost i visok stepen organizacije operacije.

Trenutno, optički kablovi napajaju komunikacione kanale koji povezuju Evropu, Bliski istok i Afriku. Više od 99% svetskog internet saobraćaja i preko 80% međunarodnih telefonskih linija prolazi po dnu Svetskog okeana.

Potpuni prekid ove infrastrukture imao bi ozbiljan uticaj na geopolitičku stabilnost, globalna finansijska tržišta i informacionu bezbednost.

Oštećenje kablova ne samo da uzrokuje trenutne neprijatnosti korisnicima interneta u mnogim zemljama, već takođe naglašava ranjivost kritične infrastrukture u konfliktnim situacijama.

Istovremeno, Huti su ranije održali svoja obećanja da će napasti civilne brodove u Crvenom moru koji idu ka Izraelu. Njihove namere u vezi sa američkim i britanskim podmorskim kablovima izgledaju veoma realno.

Ranije smo pisali da počev od novembra 2023. godine do danas, jemenski Huti nisu zaustavili napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu na trgovačke brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i njihovim saveznicima.

Takođe, u Crvenom moru bi trebalo da počne i pomorska zaštitna misija Evropske unije „Aspides“, ali koja se ne oslanja na direktne napade na položaje pobunjenika.

Tokom prošlog meseca, Sjedinjene Države su izvele najmanje 200 vazdušnih udara u Jemenu. Svi ovi napori SAD nisu uspeli da otvore moreuz Bab el-Mandeb. Neki ratni brodovi su navodno oštećeni, a trgovački zasigurno.

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Pojasa Gaze, koji je do sada odneo živote više od 28.000 Palestinaca.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvođenjem desetina napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa ostaje nepokolebljiva. Poslednjih dana, dva broda povezana sa Velikom Britanijom pogođena su projektilima Huta.

6 KOMENTARA

  1. Upravo šitam ovaj tekst a koristeći kabl koji prolozi pored Huta , hvala bogu internet mi još radi ( živim u Persijskom zalivu )

  2. Lele koje ludilo safatalo srbistance za sve im krivi Jevreji,totalno pomračenje svesti,ako je ikad bila svetla, hehehe !?!

  3. TO SU JEVREJI URADILI PA PRIPISUJU HUTIMA !
    ŠTETA ŠTO IH HITLER NIJE ISTREBIO , SADA NE BI UBIJALI NEDUŽNU DECU !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version