Naslovna Novosti Američki general: Zamrznuti konflikt ne dolazi u obzir – jedina opcija poraz...

Američki general: Zamrznuti konflikt ne dolazi u obzir – jedina opcija poraz Rusije; Nova kontraofanziva 2025

6
ukrajinska vojska ilustracija
ukrajinska vojska ilustracija
google news

Ukrajina mora da pobedi, a svet mora da spreči situaciju da jednostavno bude uvrštena na sivu listu zamrznutih sukoba, jer su takve oblasti opasne. Ovo je izjavio Daglas Lut, penzionisani general američke vojske i američki ambasador pri NATO-u u periodu od 2013-2017. godine.

U intervjuu datom za Glas Amerike na ukrajinskom jeziku, Lut je predstavio svoju viziju ukrajinske pobede:

„Ukrajina mora da povrati okupirane teritorije. Samo to bi bila potpuna demonstracija za Vladimira Putina i njegove saveznike da nisu uspeli. I, štaviše, demonstracija za ruski narod da je Kremlj izgubio “, izjavio je Daglas Lut.

Umesto toga, zamrznuti konflikt, kaže penzionisani armijski general Daglas Lut, nije pobeda ni Ukrajine ni Zapada u isto vreme.

Ukrajina ne sme da postane zamrznuti konflikt, mora da pobedi

,,Konačni poraz Rusije u Ukrajini trebalo bi da znači da, tamo gde je preduzela druge korake za stvaranje zamrznutih sukoba, za nezakonito zauzimanje suverenih teritorija, kao u Južnoj Osetiji i Abhaziji, ili kao u Moldavskom Pridnjestrovlju, takođe treba da odgovara za ove korake“, rekao je penzionisani general zemlje sa ubedljivo najviše vojnih baza raspoređenih po svetu.

Istovremeno je dodao: „Ali pre svega, moramo da pobedimo u Ukrajini. I mislim da ako prihvatimo bilo šta drugo osim pobede u Ukrajini, ako to postane zamrznuti konflikt , onda možemo samo da ga dodamo na listu zamrznutih sukoba koje je započeo Vladimir Putin“ .

Umesto toga, saveznici moraju da pokažu ruskom predsedniku da nisu voljni da tolerišu zamrznute sukobe, naglašava general i ponavlja: ​​„Ukratko, to znači da Ukrajina mora da pobedi“.

Ukrajini će se 2024. godine pripremati za kontraofanzivu 2025. godine

Prema Luteu, tokom 2024. godine Rusija će pokušati da označi neke taktičke dobitke duž linije kontakta. On ne vidi situaciju u Avdijevci kao stratešku prednost ili nedostatak ni za jednu stranu. „To je taktička prednost za rusku stranu“, kaže general Lut.

Rusija plaća izuzetno visoku cenu za takve pobede, tvrdi Lut. „Naročito sa ljudskim životima. Dobra vest je da mislim da ni Rusi nemaju značajnu ofanzivnu sposobnost“, reče ovaj penzioner, pa nastavlja istim tempom:

,,Mislim da generalno mogu postići neke taktičke uspehe, opet, relativno male uspehe u ograničenim oblastima, ali ništa značajno, jer su pretrpeli ogromne gubitke. Tako da ove godine mislim da ćemo videti minimalne dobitke na obe strane. Međutim, pravo pitanje je i šta obe strane rade iza linija fronta“, rekao je Daglas Lut.

Prema priči američkog generala, ove godine neće biti velikih dostignuća na obe strane. Međutim on navodi da očekuje kako će Ukrajina biti u boljoj poziciji u narednoj 2025. godini godini: “Ofanzivne sposobnosti treba da budu ojačane kako bi sledeće godine Ukrajina mogla da probije snažnu odbranu Rusije”.

Sukob u Ukrajini je dobar posao za Zapad

O sukobu u Ukrajini se tradicionalno govori u oštro moralističkom maniru i tonu. Ali način na kom najtvrdokornije zapadne pristalice govore o tome može biti iznenađujuće ciničan u vezi sa ljudskom tragedijom. Razlog za to je hladna kalkulacija isplativog posla za Zapad, piše kolumnista Responsible Statecraft, Branko Marčetić.

Koalicioni jastrebovi, koji čine većinu članova, uvek su se zalagali za više pomoći i finansiranja. Ova tačka gledišta je preovlađujuća. Među pristalicama, većina je za otvoreni i dugotrajni rat i protiv mirovnih pregovora koji bi ga mogli skratiti.

Međutim, političari nisu jedini ratnici u foteljama koji na ogromnu smrt i razaranja koja je Ukrajina pretrpela kao rezultat odugovlačenja sukoba gledaju kao na briljantnu poslovnu odluku. Jastrebovski istraživački centri izneli su slične argumente. Borbe su tako stekle nove pristalice.

Iz perspektive troškova i koristi, podrška SAD i Zapada Ukrajini je neverovatno isplativa investicija, napisao je Timoti Garten Eš za Centar za analizu evropske politike koji navodno finansira proizvođač oružja.

Prema Marčetićevim rečima, najneprijatnija stvar u ovoj situaciji je strašno neozbiljan odnos Zapada prema nezamislivim razmerama sukoba. Poenta je i da su mnogi Ukrajinci daleko od stava da se „bore do poslednjeg čoveka“.

Stanovnici Ukrajine su pokazali da ne žele da rizikuju svoje živote, a udeo onih koji su i dalje spremni da to učine naglo se smanjio.

Postaje sve jasnije da mnogi od onih koji najentuzijastičnije podržavaju nastavak borbe i izbegavaju dogovoreni kraj su apologeti rata daleko od fronta. Zato se pojavljuju fraze o dobrim poslovima, najboljim investicijama i dobro potrošenom novcu.

Drugim rečima, ovo sve više liči na mnoge druge ratove koje predvode SAD, rezimirao je Marčetić.

6 KOMENTARA

  1. ajde jadnici ni jedan rat niste dobili. isutirali vas vojnici u japankama iz avganistana. vi cete pobediti ruse olosi.sreca sto nemaju cizme inace bi vam guzice bile plave od sutiranja ovako ste dobro prosli.

  2. Лепо кажу – после боја сви су генерали паметни. Овај је био у прилици да буде ”паметан” и после Афганистана, па је, изгледа, мало окаснио. Тако су Амери ”морали” да победе и у Кореји (уместо тога имају конфликт с којим не знају шта ће), на Тајвану (исти случај), у Вијетнаму (још горе), Афганистану…а наш народ каже да мора само да се умре (при чему ће Американац додати – и да се плати порез). 😉

  3. “…naglašava general i ponavlja: ​​„Ukratko, to znači da Ukrajina mora da pobedi“. / Укратко, имајући на уму овај ваш став, ово значи да Русија мора да победи Украјину, јер јој нећете никад дати мира док год постоји и један део Украјине који ви подржавате. Нажалост, лоша опција за све, укуључујући и вас са Запада.

  4. Nema nikakvog zamrznutog konflikta. Rusija je porazila Ukrajinu.
    Ovo sada je samo pravljenje i pranje para od oružja, droge, belog roblja, trgovine ljudskim organima…
    Sve ono što Divljaci sa razvijenog Zapada mnogo vole.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version