Naslovna Novosti Organizacija ruske armije vraća se u formu iz doba SSSR-a; na severni...

Organizacija ruske armije vraća se u formu iz doba SSSR-a; na severni bok NATO-a motri moskovska i lenjingradska vojna oblast

1
ruska vojska 2
ruska vojska 2
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 23.02.2024. godine ministar Sergej Šojgu i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin pregledali tok radova na renoviranju zgrade Generalštaba Moskovske vojne oblasti, na Kosmodamjanskom nasipu u ruskoj prestonici.

Predstavnici ministarstva su ovom prilikom obavestili kako se trenutno priprema da organizvoanje Moskovske vojne oblasti obuhvata formiranje organa upravljanja regionom i pripremu istorijske zgrade u kojoj će biti smešten njen Generalštab.

„Trenutno je u toku formiranje organa upravljanja Moskovske vojne oblasti i renoviranje istorijskog zdanja u kome će se nalaziti Generalštab regiona na Kosmodamjanskaja nasipu.

Građevinsko-montažni radovi su u toku, s obzirom na to da se u štabu Moskovske vojne oblasti nalazi objekat kulturnog nasleđa saveznog značaja“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje su prenele sve ruske agencije.

Smeštanje Generalštaba Moskovske vojne oblasti u rekonstruisanu zgradu planirano je za mart ove godine“, dodali su predstavnici ministarstva.

Agencija Tass je pre nekoliko dana prenela da je, prema podacima Jedinstvenog državnog registra pravnih lica, institucija savezne vlade pod nazivom Zajednička strateška komanda Zapadnog vojnog regiona (pravni naziv regiona) dostavila obaveštenje o reorganizaciji u vidu podele.

„Počeo je postupak reorganizacije po deobi“, navodi se u izvodu iz registra, koji je dostupan Tassu. U bazi podataka registra se navodi da će se reorganizacijom stvoriti Zajednička strateška komanda Lenjingradske vojne oblasti i Zajednička strateška komanda Moskovske vojne oblasti.

Ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu, prvi put je govorio o planovima ministarstva za stvaranje dva nova vojna regiona na sastanku Ministarstva odbrane u decembru 2022. godine

Kasnije, u decembru 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija bila prinuđena da uspostavi Lenjingradsku vojnu oblast zbog ulaska Finske u NATO.

Formiranje nove Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti u okviru Oružanih snaga Ruske Federacije podrazumeva ne samo ukidanje Zapadne vojne oblasti, već i reorganizaciju Severne flote.

Ova poslednja će izgubiti status Zajedničke strateške komande (vojne oblasti) i preneće u Lenjingradsku vojnu oblast i 45. armiju VKS i PVO i Armijski korpus snaga obalske odbrane.

Ponovnim uspostavljanjem Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti, koje treba da bude završeno u martu 2024. godine, struktura vojnih oblasti će se vratiti u formu bivšeg SSSR-a.

1 KOMENTAR

  1. Видим ја да мало по мало све се враћа у форму СССР-а. Па то је и у складу са чувеном реченицом В.В. Путина да је “Растурање Совјетског Савеза највећа геополитичка катастрофа 20. века.”. Е па у 21. веку је ред да се та грешка (мада мени више личи на глупост) исправи. Без тога, све ово што се сада ради једноставно нема смисла и биће узалудно.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version