Naslovna Novosti Rusi povećavaju pokretljivost trupa: Vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateškim...

Rusi povećavaju pokretljivost trupa: Vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateškim pravcima

0
rusi povecavaju pokretljivost trupa vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateskim pravcima
rusi povecavaju pokretljivost trupa vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateskim pravcima
google news

Ruski dnevnik Izvestija piše, pozivajući se na izvore iz vojnog resora, da rusko Ministarstvo odbrane usvojilo odluku o povećanju mobilnosti trupa u svim strateškim pravcima. U tu svrhu počelo je formiranje nekoliko novih pukova u sastavu Vojno-transportne avijacije.

Prvi puk ovog tipa je već formiran u okviru Istočne vojne oblasti, a drugi će se pojaviti na strateškom pravcu Zapad. U bliskoj budućnosti počeće formiranje sličnih vojnih jedinica iu drugim vojnim rejonima.

Kako su primetili sagovornici ruskog izdanja, odluka je doneta na osnovu iskustava stečenih tokom neprijateljstava u Ukrajini. Vojno-transportna avijacija je odnedavno postala univerzalno sredstvo, koje pomaže da se trupe i vojna oprema pomeraju na velike udaljenosti, u najkraćem mogućem roku.

Misije novih avijacijskih pukova sastojaće se od transporta ljudstva, naoružanja i vojne opreme, kao i vazdušno-desantnih i izviđačkih trupa. Avioni opremljeni novim jedinicama obavljaće i zadatke snabdevanja trupa materijalom, gorivima i mazivima, kao i evakuaciju ranjenika.

Osnovu vazduhoplovnih parkova novih pukova činiće vojno-transportni avioni Il-76, uključujući i modernizovane avione Il-76MD-90A. Planirano je i da se uključe avioni An-26 i helikopteri Mi-26.

U glavnom gradu Republike Burjatije, Ulan-Udeu, 1. decembra održana je ceremonija ponovnog formiranja 600. transportnog avijacionog puka u sastavu Vojno-transportne avijacije u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije. Jedinica je ukinuta pre 25 godina, tačnije 1998. godine.

Ranije je isti ruski list objavio da će do kraja godine u Tambovu biti formiran i puk transportne avijacije. Da bi se to prilagodilo, lokalni aerodrom se proširuje kako bi postao velika i moderna vazduhoplovna baza.

Noć kada je Il-76 kružio nad Beogradom

Ministarstvo odbrane Rusije je već 2021. godine počelo da radi na pitanju formiranja novih pukova u okviru Vojno-transportne avijacije. Tako je do kraja decenije planirano da trupama stigne više od 100 novih aviona tipa Il-76.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin rekao je za Izvestiju da se u poslednje vreme političko-vojna situacija u svetu mnogo promenila, a snage Vojno-transportne avijacije, na koje su se ruske trupe oslanjale, više nisu dovoljne.

„Manevre trupa i njihovo prebacivanje postaju glavne tačke koje obezbeđuju odbrambeni kapacitet zemlje. Ako je potrebno, moramo brzo prebaciti snage sa jednog strateškog pravca na drugi. S obzirom na veličinu naše zemlje, avioni najbolje mogu da podnesu ove misije. Međutim, postojeća Vojno-transportna avijacija nije dovoljna. Stoga će na glavnim pravcima biti raspoređeni novi pukovi. U početku će biti mešoviti, ali će u budućnosti morati da se oslanjaju na jednu vrstu opreme. To će znatno olakšati logistiku i održavanje aviona“, rekao je Šurigin.

Sa svoje strane, ruski pilot specijalizovan za testiranje vazduhoplovne tehnike Igor Malikov rekao je da Vojno-transportna avijacija igra vitalnu ulogu u logističkom obezbeđenju Oružanih snaga, uključujući i tokom operacija u Ukrajini.

„Trenutno najveći obim posla imaju piloti Vojno-transportne avijacije. Postoji stalna potreba za transportom osoblja, a korišćenje civilnih sredstava bilo bi skupo i nedovoljno brzo. Sopstveni avioni će odvesti vojsku od tačke A do tačke B što je brže moguće. A tu su i transporti za opremu, teret i moguće misije za izvođenje vazdušnih operacija. Pored toga, avijacija pomaže da se brzo isporuči municija iz skladišta iza fronta na jedan ili drugi pravac u Ukrajini. Sada je loše vreme, putevi su zaleđeni ili zavejani, a saobraćaj se odvija veoma otežano. U ovom slučaju brzo priskaču u pomoć letelice Vojno-transportne avijacije, jer se aerodromi trajno održavaju u stanju neophodnom za rad“, rekao je Malikov.

Trenutno se u borbenoj službi Vojno-transportne avijacije nalazi oko 250 aviona i helikoptera. Poslednjih godina, međutim, značajno je porasla uloga Vojno-transportne avijacije. Počev od 2015. snabdevena je grupa ruskih trupa u Siriji, a prošlog januara ruski državljani su evakuisani iz Kazahstana, koji je bio zahvaćen nemirima, a u toj oblasti su raspoređene jedinice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Od početka operacije u Ukrajini, avioni Vojno-transportne avijacije kontinuirano učestvuju. Prema zvaničnim podacima, udvostručen je obim posla pilota u Vojno-transportnoj avijaciji.

ruska vojska istovremeno podigla u vazduh 7 aviona an 124 ruslan
ruska vojska istovremeno podigla u vazduh 7 aviona an 124 ruslan

Avioni An-124 i Il-76 su od početka 2022. godine do sredine jula ove godine obavili više od 10.000 letova. Prevezeno je 2.300 jedinica vojne tehnike, preko 300.000 vojnika i 160.000 tona robe. Pre samo nekoliko dana, Ruska vojska je istovremeno podigla u vazduh 7 aviona An-124 Ruslan, što je rekordan broj ruske vojne avijacije.

Trenutno se pod komandom Vojno-transportne avijacije u Moskvi nalaze dve vazduhoplovne divizije, i to 12. transportna avijaciona divizija – Tver (Migalovo) i 18. divizija transportne avijacije – Orenburg. U toku 2024. godine formiraće se novi pukovi transportne avijacije na strateškim pravcima Sever i Jug (po jedan za svaku diviziju).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version