Naslovna Novosti Napeto u Crvenom moru: SAD i Velika Britanija u novoj rundi napada...

Napeto u Crvenom moru: SAD i Velika Britanija u novoj rundi napada na Hute; USS Mason uništio balističku raketu

0
napeto u crvenom moru sad i velika britanija u 4. rundi napada na hute uss mason unistio balisticku raketu
napeto u crvenom moru sad i velika britanija u 4. rundi napada na hute uss mason unistio balisticku raketu
google news

Pobunjenici Huti koje podržava Iran nastavljaju sa napadima u Crvenom moru. USS Mason u subotu je uništio balističku raketu ispaljenu iz Jemena.

Regionalna komanda Oružanih snaga SAD CENTCOM saopštava da je meta projektila bio američki transportni brod Torm Thor, piše Rojters. Nijedan od brodova nije oštećen u eksploziji projektila.

Huti, koje podržava Iran, od novembra napadaju brodove u moreuzu Bab al-Mandab, koji je na glavnoj globalnoj trgovinskoj ruti.

Prošle nedelje, primera radi, potopili su teretnjak Rubymar. Usled učestalih napada, mnoge brodarske kompanije su počele da koriste alternativne rute koje izbegavaju to područje.

SAD i Velika Britanija su gađale nekoliko ciljeva u Jemenu

Pozicije pobunjenika Huta u Jemenu ponovo su pogodile američke i britanske snage večeras oko 23.50 (po jemenskom vremenu), tvrde američki izvori. Ovo je četvrti talas udara koji su zajedno izveli SAD i Velika Britanija protiv vojnih ciljeva Huta, kako tvrde preciznom municijom.

Udari su odgovor na talas napada jemesnke grupe na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Američki lovački avioni lansirani su sa nosača aviona USS Dwight D Eisenhower, koji se nalazi u Crvenom moru.

uss mason
uss mason

Prema CENTCOM-u, američki i britanski ratni avioni napali su oko 18 lokacija iz više pozicija, gađajući rakete, lansere, rakete, bespilotne letelice i bezposadna nadvodna i podvodna plovila.

Britansko ministarstvo odbrane je sa svoje strane navelo da su udare Ujedinjenog Kraljevstva izvela četiri aviona Typhoon FGR4 Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva uz podršku dva aviona za punjenje gorivom Voyager.

Britanci su se usredsredili na napad na objekat nekoliko milja severoistočno od Sane. Nekoliko dronova veoma dugog dometa, koje su Huti koristili i za izviđačke i za napadne misije, gađano je, prema britanskom ministarstvu odbrane, prenosi njihov Skaj njuz.

„Naši avioni su koristili visokoprecizne vođene bombe Paveway IV protiv dronova i lansera Huta”. Pored toga, američki brodovi patroliraju Crvenim morem, područjem gde Huti obično napadaju.

Takođe, u Crvenom moru bi trebalo da počne i pomorska zaštitna misija Evropske unije „Aspides“, ali koja se ne oslanja na direktne napade na položaje pobunjenika.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, uključujući prestonicu Sanu, kažu da su napadi odgovor na izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze i podršku koju zapadne zemlje bezrezervno daju izraelskoj vladi.

Tokom prošlog meseca, Sjedinjene Države su izvele najmanje 200 vazdušnih udara u Jemenu. Svi ovi napori SAD nisu uspeli da otvore moreuz Bab el-Mandeb. Neki ratni brodovi su navodno oštećeni, a trgovački zasigurno.

sad udari na hute
sad udari na hute

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Pojasa Gaze, koji je do sada odneo živote nekoliko desetina hiljada Palestinaca.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvođenjem desetina napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa ostaje nepokolebljiva. Poslednjih dana, dva broda povezana sa Velikom Britanijom pogođena su projektilima Huta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version