Naslovna Novosti Borba jemenskih Huta protiv zapadnih sila se zahuktava: Nakon obaranja drona MQ-9...

Borba jemenskih Huta protiv zapadnih sila se zahuktava: Nakon obaranja drona MQ-9 Reaper, potopili britanski brod

8
huti potpili britanski brod rubymar
huti potpili britanski brod rubymar
google news

Borba Huta protiv zapadnih sila donela je prvu značajnu pobedu. Britanski brod za rasute terete Rubymar, koji je bio napadnut 19. februara, potonuo je u Crvenom moru.

Brod je pogođen sa dve protivbrodske rakete. Posada nije uspela da ugasi požar koji je izbio na brodu i bila je prinuđena da se evakuiše. Uprkos pokušajima da se spasi brod, on je potonuo kao rezultat napada Huta.

Rubymar je postao prvi brod koji je potonuo kao rezultat napada u Crvenom moru. Ranije je samo oštećeno na desetine. Huti su potvrdili uništenje broda i najavili nove napade.

Nakon potapanja Rubymara, snage Huta su napale još 2 broda namenjena za prevoz rasutog tereta. Jemenske oružane snage najavile su raketne napade na američka komercijalna plovila Sea Champion i Navis Fortuna, koja su navodno pretrpela “katastrofalnu štetu”.

Prema nezvaničnim izveštajima, jedna od raketa je pala pored jednog od brodova i izazvala ograničenu štetu gelerima i eksplozivnim talasom, šleper je zadržao kurs. Nema podataka o oštećenju drugog broda.

Ovakav razvoj situacije u očima Jemenaca predstavlja još jednu pobeda Huta u protekla 24 sata. Prva je bila uništavanje američke jurišne i izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper raketom zemlja-vazduh. Više snimaka pokazuje olupinu američkog drona:

Američka vojska je odgovorila novim udarima na jemensku teritoriju, ali usred tekuće eskalacije, oni izgledaju da ne donose željene rezultate.

Huti ne zaustavljaju svoje napade, štaviše povećavaju njihov intenzitet, uključujući po prvi put i pomorske dronove. Istovremeno, Huti nesmetano puštaju kineske i ruske brodove da prolaze kanalom.

Tokom prošlog meseca, Sjedinjene Države su izvele najmanje 200 vazdušnih udara u Jemenu. Svi ovi napori SAD nisu uspeli da otvore moreuz Bab el-Mandeb. Neki ratni brodovi su navodno oštećeni, a trgovački zasigurno.

sad udari na hute
sad udari na hute

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Pojasa Gaze, koji je do sada odneo živote više od 28.000 Palestinaca.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvođenjem desetina napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa ostaje nepokolebljiva. Poslednjih dana, dva broda povezana sa Velikom Britanijom pogođena su projektilima Huta.

8 KOMENTARA

  1. Ti si Veseline sa debele kruške pao, ne znam odakle si ti pao, ali mogo bi da zakažeš skener da pregledaš glavu.

      • Veseline ne znam odakle si sišo, al ja rodjeni Beogradjenin koji hejtuje nespremnost i odlučnost Rusa da učine ono što su trebali još odavno.

        • Ti si dečko rođeni Albanac u Srbiji koji je živeo na grbači i školovao se na račun svoje Srbije.
          Mene si našao da ložiš NATO botino iz Prištine…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version