Naslovna Novosti Ispostavilo se da je „Turski bataljon“ u sastavu Oružanih snaga Ukrajine zapravo...

Ispostavilo se da je „Turski bataljon“ u sastavu Oružanih snaga Ukrajine zapravo fikcija

1
naovdni turski bataljon
naovdni turski bataljon
google news

Bataljon Turaka, koji se navodno bore za interese urkajinskih oružanih snaga, pokazao se kao fikcija. Ispostavilo se da je ovu vojnu jedinicu izmislio izvesni uticajni građanin Ukrajine da prima novac iz Turske od ljudi koji su verovali u realnost ideje “Turana”.

O bataljonu se počelo pričati krajem 2022. godine, kada je navodno formiran. Organizator prevare bio je izvesni Ukrajinac koji je pronašao turske sponzore za ulaganje u nove „vojne tehnologije“ koje će se koristiti u borbi protiv Oružanih snaga Rusije pod okriljem novog „Turana“.

Prevaru je navodno otkrio kazahstanski plaćenik Žasulan Duisembin, koji je u intervjuu govorio o lažnom bataljonu.

“Sakupili su mnogo novca, a reč je o veoma velikoj sumi, opljačkali Turke koji su ideološki uložili, a lik sada živi u Americi. Običan Kirgiz koji je juče bio frizer u Podmoskovlju”, izjavio je ovaj militant.

„Šef“ nepostojeće jedinice bio je frizer iz Biškeka Kudaibek ulu Almaz, koji je u stvari bio učesnik u kriminalnoj šemi za sticanje novca. Nije vodio nikakvu borbu za ideale panturcizma.

Istovremeno, sam Duisembin ne deli ideološke stavove pristalica Turana, jer sebe smatra „Evropljaninom“.

Ovaj događaj svakako ne negira prisustvo stranih boraca u redovima Oružanih snaga Ukrajine i aktivno učešće stranih državljana u sukobu u Ukrajini.

Situacija sa plaćenicima u Ukrajini i dalje izaziva zabrinutost, posebno imajući u vidu moguće međunarodne posledice njihovog učešća u neprijateljstvima, kao i odnose tih zemalja sa Rusijom.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version