Naslovna Novosti Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Rusi koriste manje aviona nakon što su pretrpeli velike gubitke...

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Rusi koriste manje aviona nakon što su pretrpeli velike gubitke proteklih dana

17
novo streljačko oružje ruskih pilota pp 2000; automat će prvi zadužiti piloti su 30sm i su 35
su 30sm i su 35
google news

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je nakon što je Ukrajina oborila veći broj ruskih vojnih aviona, Rusija je ređe raspoređivala letelice.

,,Naše iskustvo govori da nakon što su ruski avioni oboreni i uništeni, okupatori se ne usuđuju da priđu bliže – to se dešava u oblasti fronta na severu, jugu i istoku. Što se više približavaju avioni naoružani vođenim bombama, to više ove bombe mogu da pogode izvan naše odbrane“, rekao je Juri Ignat, portparol Vazduhoplovstva Ukrajine.

Ignat je takođe rekao da ruske snage shvataju da su u dometu ukrajinske protivvazdušne odbrane „i da više ne deluju sa istom smelošću kao ranije“.

Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da je 19. februara uništilo dva ruska aviona, lovac-bombarder Su-34 i lovac Su-35.

Dok tvrde da su 17. februara oborili na istočnom frontu još tri ruska aviona: dva ruska bombardera Su-34 i jedan lovački avion Su-35.

ISW: „Rusija privremeno uspostavila usku i ograničenu vazdušnu nadmoć“

U početku je Rusija imala poteškoća da uspostavi vazdušnu nadmoć, uprkos pokušajima da je nametne nad Avdijevskim frontom, tvrdi “Institut za proučavanje rata” (ISW) koji deluje iz Vašingtona.

ISW takođe tvrdi da je Rusija „privremeno uspostavila usku i ograničenu vazdušnu nadmoć“ baš u poslednjim danima aktivnosti u Avdijevki pre ukrajinskog povlačenja.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su se suočile sa značajnim neuspesima i gubicima, što ih je sprečilo da ostvare punu vazdušnu superiornost na frontu, tvrde iz ISW. Ukrajina je uspešno oborila nekoliko ruskih borbenih aviona, što je uticalo na napore Rusije da kontroliše vazdušni prostor iznad linije fronta, zaključuju profesori “ïnstituta”.

Zapadni vojni eksperti nastavljaju da ističu strateški značaj delovanja Ukrajine u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj nadmoći iako rapidno gube teritorije pod svojom kontrolom poslednjih dana.

Preživeli borci Oružanih snaga Ukrajine iz Avdijevke spominju novu taktiku Rusa

Borci Oružanih snaga Ukrajine koji su preživeli napad na utvrđenje Avdijevke izneli su svoja zapažanja o taktičkim odlukama ruske armije primenjenim u bitkama za predgrađe Donjecka.

Prema njihovim rečima, ukrajinski vojnici nikada ranije nisu naišli na takvu taktiku Oružanih snaga Rusije.

“Prvo dolazi veoma snažno artiljerijsko granatiranje i bacanje KAB/FAB bombi. Glavni ciljevi su položaji naših trupa, putevi i pozadina, frontova PVO,” rekao je jedan od preživelih boraca.

On je dodao da ruska vojska nakon masovne artiljerijske i vazduhoplovne pripreme šalje veliki broj FPV dronova na ukrajinske položaje. Paralelno sa tim transportuje se pešadija koja sa boka zaobilazi ukrajinske položaje. Ponašanje ukrajinskih trupa u ovom trenutku kontrolišu ruski izviđački dronovi, čiji su operateri na vezi sa jurišnim jedinicama.

fab bomba
fab bomba

Rusi, zauzevši nove položaje, odmah unose opremu i brzo opremaju nova utvrđenja. Takva nova taktika, kako navode ukrajinski zarobljenici, daje ruskoj vojsci prednost u borbi i omogućava im da brzo steknu uporište na tek zauzetim pozicijama.

Podsetimo, aktivna upotreba FAB bombi od strane ruske avijacije jeste uzdrmala ukrajinsku vojsku u Avdijevki do te mere da su zaista prijavljena napuštanja položaja ne čekajući naređenja komande.

17 KOMENTARA

  1. Da li znate ko su najveći lažovi na planeti? Pa Ukrajinci, naravno! Oni toliko lažu, da na kraju sami sebi poveruju!

    • Puse ga i rusi, a sad su pocinili jos i ratni zlocin jer su pobili sve ranjene Ukrajince u Avdijivki.
      Ovamo puse, ovamo se plase Navaljnog i mrtvog…..Polako, sada ide 60 milijardi pomoci, oruzje od EU, milion dronova od Engleske…. Bit ce vruce….

      • Ма како да не? Увек иста прича ,упорна одбрана, па изгину а онда нешто да скрену пажњу а већ планирано. После Бахмута упали у Русију диверзанти и убили два цивила, после Маринке гађају Крим, сад оборени авиони. Има и истине али то је крпа за катастрофу. Замајавање. Добиће они помоћ и бориће се Запад до задњег Украјинца. Туга

      • Ovi će stvarno do zadnjeg Ukrajinca da ih prze i šalju sve sto imaju, i para će nestati, nema na granati made in vijetnam.

      • Gdje to rusi puše da ti nije kojim slucajem zelenski javio,pa po vašima pricama za ove dve godine tvoji ukrajinci su do sibira došli i aj ne seri i neka su sve poubijali

  2. Žalosni ookušaji Ukrajinaca da daju neku utehu za gubitke koje su pretrpeli. U narednom periodu će doživeti još veće gubitke i neka zahvale bogu što ih Rusi štede inače da Rusija krene sa petinom svoje snage Ukrajinci bi bili bukvalno satrveni.

  3. Ruska avijacija svakodnevno bombarduje ukrajinske položaje avio bombama, pametnom dosta. Ukrajincima više niko iole informisan ništa ne veruje i ne naseda na njihovu propagandu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version