Naslovna Novosti SAD žele da daju Kijevu nove varijante raketa ATACMS koje dobacuju „još...

SAD žele da daju Kijevu nove varijante raketa ATACMS koje dobacuju „još dalje od poluostrva Krim“

7
atacms 1
atacms 1
google news

Nakon višemesečnih zahteva ukrajinskih zvaničnika, Bajdenova administracija radi na tome da Ukrajini obezbedi nove moćne balističke rakete dugog dometa, kažu dva američka zvaničnika, piše američki NBC.

Krajem prošle godine, Sjedinjene Države su počele da snabdevaju Ukrajinu vojnim taktičkim raketnim sistemima poznatim kao ATACMS, ali su do sada obezbedile samo starije rakete srednjeg dometa.

Sada su SAD sklone da pošalju rakete proširenog dometa Ukrajini, dakle novu verziju balističke rakete ATACMS sa još većim dometom nego ranije. Oni će omogućiti Kijevu da „udari dalje od poluostrva Krim“, piše NBC News.

Međutim, finansiranje isporuke oružja Ukrajini ostaje pod sumnjom zbog protivljenja bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika u Kongresu, nastavlja NBC.

Prošle nedelje, Senat je usvojio paket inostrane pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Međutim još nije jasno kada će i da li će o toj meri glasati Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca, niti da li će moći da prođe glasanje.

Mesecima su republikanci koji podržavaju Trampa govorili da će odobriti američku vojnu pomoć Ukrajini samo ako Bajdenova administracija pristane na republikanski paket o imigraciji i bezbednosti granica.

Tramp i njegovi saveznici u Predstavničkom domu i Senatu ovog su meseca odbacili dvostranački kompromis o bezbednosti granica i imigraciji koji su postigli republikanci i demokrate u Senatu.

Američki zvaničnici rekli su za NBC News da SAD imaju ograničenu zalihu ATACMS-a i da je malo verovatno da će ih poslati u Ukrajinu bez novca za popunjavanje američkih zaliha.

sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk

Oružane snage Rusije su u zoni specijalne vojne operacije (SVO) prvi put presrele dve operativno-taktičke rakete američke proizvodnje ATACMS prebačene u Ukrajinu, objavljeno je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije iz oktobra meseca 2023. godine.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, SAD su tajno isporučile ATACMS rakete dugog dometa Ukrajini, dajući Ukrajini značajnu novu sposobnost koja bi mogla da omogući njenim snagama da napadaju nove ruske ciljeve koji su ranije bili nepristupačni.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je više puta ponavljalo da su rakete Storm Shadow korisne, ali da im je potreban ATACMS. Juri Ignat je napomenuo da su Ukrajini potrebne rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 kilometara. Ove rakete se mogu lansirati pomoću sistema HIMARS.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Taktička raketa ATACMS

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

7 KOMENTARA

  1. Izgleda da će ovim biti izgubljeno strpljenje Rusije, i ustezanje od upotrebe taktičkih nuklearki tj uništavanje Ukrajine u potpunosti! Ruski narod neće dozvoliti da padaju Američke rakete po njihovim gradovima! Biće to početak kraja, tj ubrzo će doći do trečeg svetskog rata, a time i do kraja civilizacije! Pitanje je sada, da li ćemo dočekati 2025.god?!

  2. Što oni dalje Rusi će do kraja da poravnaju Kijev. Ima li u toj Ukrajini normalnih i te kriminalce pohapsi i sednu za sto dok još ima smisla.

  3. 🤣🤣pa Rusi jedva i čekaju da im Amerikanci pošalju rakete dugog dometa!! Niko i dalje ne sluša Putina”” koliko budu daleko ukrajinske rakete gađale,toliko ćemo pomerati front prema zapadu!!”” To i ostvaruju Rusi

    • Navijam za Ruse, i ako ispadaju glupi po dosta svojhi dela, ali to njihovo odvratanje od svojih granica im mnogo nešto sporo ide, mada malo po malo pa neka dron “doleti i do Moskve ili Santpetersbuga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version