Naslovna Novosti Avdijevku zauzele ruske trupe pod komandom generala Mordvičova, koji je odavno proglašen...

Avdijevku zauzele ruske trupe pod komandom generala Mordvičova, koji je odavno proglašen mrtvim u Ukrajini

1
sojgu i putin
sojgu i putin
google news

Šef Ministarstva odbrane Sergej Šojgu podneo je ruskom predsedniku izveštaj da su ruske trupe “oslobodile Avdijevku”. Sergej Šojgu je tokom svog izveštaja Vladimiru Putinu primetio da je nakon gubitka Avdijevke, Oružane sange Ukrajine imaju manje mogućnosti da granatiraju Donjeck.

Putin je, nakon što je saslušao izveštaj načelnika Odeljenja za odbranu, zahvalio učesnicima operacije, uključujući i komandu. Komandant operacije je general Andrej Mordvičev.

Činjenica je da su svojevremeno ukrajinski izvori lansirali vest da je kao rezultat jedne uspešne ukrajinske operacije poginuo ruski general Mordvičov. Međutim, sada ruske trupe pod komandom vaskrslog generala pobedile ukrajinske oružane snage u jednom od najvećih utvrđenih područja, Avdijevku.

Zauzimanje Avdijevke izvršili su ruski borci grupe trupa Centar. Pošto su preuzele kontrolu nad gradom, ruske trupe su stigle do periferije sela Lastočkino. Ukrajinske oružane snage nastavljaju da se povlače.

Linija fronta se pomerila na Lastočkino

Jedinice Oružanih snaga Rusije trenutno sprovode operaciju čišćenja Avdijevke, iz koje su pobegli ukrajinski vojnici, strahujući od opkoljavanja. Tim povodom 17. februara na internetu su počeli da se pojavljuju brojni dokumentarni dokazi o tome šta se dešavalo.

Tako su se prvi pojavili snimci oslobađanja zgrade železničke stanice u centru grada od strane vojnika 35. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije.

Nešto kasnije objavljen je snimak na kojem se vide vojnici 55. motorizovane (brdske) brigade u blizini spomenika u gradskom parku u centru Avdejevke.

Pojavili su se i snimci bespilotnih letelica na kojima se vidi postavljanje ruske trobojke na krov jedne od radionica Avdejevskog koksa i hemijskog kombinata (AKHZ).

Ukrajinska strana, koju predstavlja monitoring resurs DeepState, potvrdila je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad AKHZ na severu, centru i jugu Avdijevke, „9. kvart“, koji se zvao „Tvrđava“, odnosno ceo grad. Nova linija fronta ide istočno od sela Lastočkino, a u samoj Avdijevki čišćenje je završeno.

Ruske snage započinju ofanzivne akcije u oblasti Zaporožja

Ruske snage su navodno pokrenule ofanzivne akcije u regionu Zaporožja usred kolapsa odbrane kijevskog režima u oblasti Avdijevke oko Donjecka.

Prema izveštajima, rusko napredovanje se razvija u oblastima Robotino i Verbovoje. Sukobi su navodno u toku i u nekoliko obližnjih delova linije fronta.

Konkretno, zabeleženo je da su borci 42. i 76. divizije Oružanih snaga Rusije krenuli u ofanzivu u oblasti ​naselja Rabotino i Verbovoje koje drže pod kontrolom ukrajinski borci. Nakon završetka neuspele letnje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, inicijativa u ovom pravcu čini se da je u potpunosti prešla na rusku vojsku.

jedanaest helikoptera mi 17v 5 bivseg vazduhoplovstva avganistana na putu za ukrajinu
jedanaest helikoptera mi 17v 5 bivseg vazduhoplovstva avganistana na putu za ukrajinu

Ranije je iz ruskih izvora saopšteno da je u rejonu Rabotina posada protivtenkovskog raketnog sistema Kornet 42. diviziona ruske vojske oborila ukrajinski helikopter Mi-17V-5, koji je, kako se kasnije ispostavilo, prethodno pripadao avganistanskim oružanim snagama, a Amerikanci su ga potom prebacili u Kijev.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version