Naslovna Novosti Švedska: Nakon ulaska u NATO, mogli bi da prebacimo avione Gripen u...

Švedska: Nakon ulaska u NATO, mogli bi da prebacimo avione Gripen u Ukrajinu

6
jas 39 gripen
jas 39 gripen
google news

Švedski ministar odbrane potvrđuje spremnost svoje zemlje da pošalje lovačke avione u Ukrajinu nakon što se završi članstvo u NATO-u.

Pal Džonson, ministar odbrane te skandinavske zemlje, dao je izjave o ovoj temi, u intervjuu datom 16. februara kijevskom glasilu povodom Minhenske bezbednosne konferencije.

„Da bismo doneli odluku, moramo da budemo punopravni članovi NATO-a i deo člana 5. Ovo je takođe odluka koja se mora doneti u saradnji sa drugima “, rekao je Džonson.

„Ukrajini su potrebni borbeni avioni četvrte i pete generacije. Ako mi, na ovaj ili onaj način, možemo da pomognemo vama (Ukrajini), otvoreni smo za to “, rekao je ministar.

Džonson je istakao da su saveznički napori trenutno usmereni na snabdevanje ukrajinskih trupa F-16. Holandija, Danska, Belgija i Norveška su se obavezale da će pokloniti neke od svojih F-16 Ukrajini.

„Ali ako možemo na bilo koji način da pomognemo, rado ćemo ispitati tu mogućnost “, rekao je ministar.

Iako je Švedska zajedno sa Finskom podnela zahtev za ulazak u NATO 2022. godine ubrzo nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, proces su odložile Mađarska i Turska, dok je Finska ušla u NATO.

Nakon što je turski parlament konačno ratifikovao zahtev Švedske ranije ove godine, Budimpešta ostaje poslednja prepreka koju “treba otkloniti”, tvrde ostali na zapadu.

saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen

Od početka eskalacije sukoba, Ukrajina je od Zapada tražila moderne lovačke avione pomoću kojih uporno smatra da bi mogla bolje da kontroliše svoj vazdušni prostor.

Kao rešenje nametnut je avion F-16 prvenstveno zbog velikog broja prodatih aparata svuda po zapadu, ali i njegovih tehničkih povoljnih predispozicija. SAD su 2023. godine pristale da odobre ostalim državama da ih isporuče ukrajinskim trupama.

Pored F-16, ukrajinski zvaničnici su pokazali interesovanje i za druge tipove lovaca, uključujući i Saab JAS 39 Gripen švedske proizvodnje. Stokholm je i ranije izjavio da će razmatrati nabavku ovakvih aviona tek nakon ulaska u NATO.

Švedska obučava ukrajinske pilote da upravljaju lovcima Saab JAS 39 Gripen

U okviru jačanja vazduhoplovstva i saradnje sa evropskim partnerima, Ukrajina je počela testiranje svojih pilota na lovcima Saab JAS 39 Gripen, saopštili su ukrajinski mediji još u junu 2023. godine. O ideji Gripenu za Ukrajinu pisali smo prvi put još decembra 2022. godine. Međutim, ni jednom do sada nisu potvrdili predaju aviona.

Ovaj višenamenski borbeni avion, koji je razvila švedska kompanija Saab, poznat je po svojoj upravljivosti i visokoj tehnologiji.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini
Da li ćemo gledati jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini?

Prema izvorima, svrha testova je da se proceni adaptacija pilota na novi tip vojnih aviona i utvrdi potreba za dodatnom obukom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je ovu informaciju.

Gripen možda najbolji izbor za Ukrajince

U izveštaju koji je 7. novembra pretprošle godine objavio Royal United Services Institute (RUSI), britanski stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ za borbene avione zapadne proizvodnje.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

MAĐARSKI GRIPENI
MAĐARSKI GRIPENI

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta.

Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

Gripen kao što smo rekli, koristi mali broj zemalja u svetu. U realnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini. 

Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

6 KOMENTARA

  1. Нема шансе. Приче за малу децу. То је један од најбољих апарата,али треба много сати обуке на њему. Ту могу да лете само Шведски пилоти

  2. Kome su god Rusi poklonili slobodu, posle drugog sveckog rata, sada ga imaju kao neprijatelja, malte- ne u oruzanom sukobu ,proksi , preko ukraine. Pored skandinavskih zemalja, Nemackoj je veoma lako poklonila polivinu teritorije i besplatno povukla vojsku. Dok Ameri ,koga kolonizuju cvrsto drze u saci i danas ,drze vojne baze u tim zemljama i teraju ih da im silom budu saveznici : Nemacka, Japan , itd. Pouceni ovim, i po logici stvari Rusi da bi neku zemlju imali za ,,trajnog saveznika” treba predhodno da bace atomsku bombu na njih, pa kada bezuslovno kapituliraju, pomoci im i dobiti saveznika- slugu, za sva vremena. To vidimo u praksi najbolje funkcionise.

  3. Taman tako su navukli i Svabe sa leopardima negativna reklama, a Abramsi i Chaligeri su samo za tik tok kakva akcija.

    • Kakvi fini ljudi? Pa Švedska je na prvom mestu po broju silovatelja i jedina zemlja koja ima političku stranku koja se zalaže za legalizaciju sporazumnog seksa sa decom.
      To su bre sve divljaci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version