Naslovna Novosti Putin, tokom posete UVZ, nazvao T-90M Proriv ‘najboljim tenkom na svetu’

Putin, tokom posete UVZ, nazvao T-90M Proriv ‘najboljim tenkom na svetu’

0
t 90
t 90
google news

Tokom posete UralVagonZavodu (UVZ), ruskom glavnom proizvođaču tenkova i železničkih vagona, predsednik Vladimir Putin nazvao je tenk T-90M Proriv najboljim glavnim borbenim tenkom na svetu.

„Naši momci, tenkovske posade, pa čak i protivnici to priznaju: (T-90M Proriv) je najbolje vozilo na svetu“, naveo je Putin.

Владимир Путин посетил Уралвагонзавод
Neverovatno, ali YouTube nalog UralVagonZavoda idalje nije obrisan te ih prenosimo

Putinove izjave dolaze usred tekućeg rata u Ukrajini i, kako tvrde zapadni izvori, značajnih gubitaka koje su pretrpele ruske oružane snage.

Predstavljen kao nadogradnja T-90 iz sovjetske ere, jednog od najnaprednijih tenkova Rusije, 2020. godine, T-90M je naišao na čvrste protivnike, ukrajinske oružane snage.

Prema zapadnim izveštajima od 24. februara 2022. godine, ukrajinske snage su navodno uništile 70 tenkova T-90M, od kojih tvrde da je oko šest zarobljeno i da njima sada upravljaju ukrajinski vojnici.

Jedan od retkih, ali prema razmerama pisanja o tome na zapadu, očigledno značajnih incidenata uključivao je ukrajinske snage koje su koristile dva borbena vozila Bredli (koje su donirale SAD) da bi uvukli u zamku i udarili na tenk T-90M, otkrivajući ranjivosti.

Zapadni analitičari su identifikovali slabosti tenka te naveli ograničeno vidno polje za komnadira tenka i nišandžiju, preveliko zaštitno staklo sklono oštećenju i produženo vreme punjenja cevi topa u poređenju sa zapadnim.

bliska bitka izmedu ruskog glavnog borbenog tenka t 90 i dva borbena vozila ukrajinske vojske americke proizvodnje bredli
bliska bitka izmedu ruskog glavnog borbenog tenka t 90 i dva borbena vozila ukrajinske vojske americke proizvodnje bredli

Uprkos svom robusnom oklopu, T-90M je donekle podložan prodoru modernog protivtenkovskog oružja i samoubilačkih dronova, naglašavajući izazove sa kojima se suočavaju takođe i najnapredniji dizajni tenkova zapadnih proizvođača.

Putinova podrška T-90M je, kao i sve ostalo, u suprotnosti sa procenama zapadnih stručnjaka, koji su identifikovali kritična pitanja inherentna tenkovima iz sovjetske ere, uključujući i baznu verziju T-90, koja je zasnovana na tenku T-72 iz doba hladnog rata.

T-90M ukratko

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole. 

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka.

rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova
rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm.

Unapređena verzija T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

t 90m u najnovijoj verziji
t 90m u najnovijoj verziji

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka. 

Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version