Naslovna Novosti Šokantan 10-minutni duel između dva Bredlija M2 i T-90M; M242 Bušmaster „zbrisao“...

Šokantan 10-minutni duel između dva Bredlija M2 i T-90M; M242 Bušmaster „zbrisao“ najbolji ruski tenk

4
m242 busmaster „pobedio najbolji ruski tenk
m242 busmaster „pobedio najbolji ruski tenk
google news

Dron snima šokantan duel američkih Bredlija M2 iz 47. brigade ukrajinske vojske sa ruskim glavnim borbenim tenkom T-90M u Stepovu, naselju severno od Avdijevke.

Skoro 10-minutni video prikazuje žestok duel između dva BVP M2A2 Bradley i ruskog T-90M usred kasetnih bombi ukrajinske artiljerije.

Prema Telegram kanalu Ratne arhive, incident se dogodio u četvrtak, a do nedelje je video pregledan 1,7 miliona puta.

Video je takođe postavio prokijevski nalog na X socijalnu mrežu, Specijalna Hersonska mačka. Kako ovaj tviteraš primećuje, Bredli napreduje i povlači se dok puca na ruski tenk, koji se nalazi u sredini naselja.

Prema rečima poznatog ruskog analitičara, T-90 je verovatno pretrpeo značajnu štetu jer posada ne može da kontroliše kretanje kupole. Isti izvor napominje da je ruski tenk verovatno upao u zasedu. Prvi Bredli ga je naveo, a onda je drugi ušao u borbu.

Bredli kao glavno naoružanje nosi lančani top M242 Bushmaster kalibra 25×137 mm. Top je u širokoj upotrebi u američkim i drugim savezničkim oružanim snagama. Od 2019. godine, Northrop Grumman Innovation Systems proizvodi oružje.

Tipična brzina paljbe je 200 metaka u minuti. Oružje ima efektivni domet od 3.000 metara sa vrstom korišćene municije.

Avdijevka je do sada bila svedok nekih od najžešćih i najkrvavijih borbi u ratu. Rusija je započela napad na grad 10. oktobra i posebno je fokusirana na tu oblast jer je grad ukrajinsko uporište koje je skoro deceniju provelo na liniji fronta.

Dakle, ako ga ruske snage zauzmu, biće to važna taktička i simbolična pobeda Rusije.

Oklopna vozila Bredli bila su deo vojnog paketa za Ukrajinu koji je Bajdenova administracija objavila 2023. Za top od 25 mm proizvođač BAE Systems ističe njegovu „odličnu izdržljivost, mobilnost i smrtonosnost“.

Ruski mediji su T-90M, poznat i kao Proriv-3, nazvali „najnaprednijim“ ruskim tenkom posle T-14 Armata. Ima snažniji motor, unapređenu kupolu i poboljšanu sposobnost preživljavanja protiv protivtenkovskih i T-72 tenkova koje koriste obe strane.

Bredli, ukrajinsko borbeno vozilo pešadije

Najnoviji uslovi rata na bojnom polju zahtevaju naprednu tehnologiju u tenkovima i oklopnim vozilima.

ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke
ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke

Smatra se da su ova borbena vozila pešadije sa svoje strane, dobro služila vojsci SAD tokom godina njihove potpune dominacije po znatno inferiornijim bojištima od prilika u Ukrajini.

Kao prvo borbeno vozilo pešadije razvijeno u Sjedinjenim Državama, M2 Bredli je uveden u upotrebu 1980-ih. U poređenju sa prethodnim takvim borbenim vozilima tipa BVP, nova su bila opremljena protivtenkovskim raketnim sistemom, autotopom malog kalibra i snažnijim oklopom.

Današnji M2A2 Bradley ODS-SA može prevesti do 10 osoba. Ima 600 konjskih snaga i teži 34.250 kg. Bradley može preći udaljenost od 402 km sa punim rezervoarom, koji, usput rečeno, prima 662 litara. Maksimalna brzina vozila je 61 km/h.

Bredli je nastavio da služi tokom Hladnog rata i nakon njega, uključujući američku invaziju na Irak 2003. nakon što je prvi put video akciju u Zalivskom ratu 1991. Iako je Bredli prolazio kroz stalne nadogradnje od strane američke vojske u poslednjih 50 godina, smatra se da je odavno premašio svoj planirani životni vek u službi.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Nakon što ga je američka vojska koristila zajedno sa svojim tenkovima Abrams u različitim sukobima, BVP Bredli je pokušao da služi i ukrajinskoj vojsci ali ovoga puta protiv ozbiljnog protivnika, Rusije.

U junu mesecu, ukrajinska vojska je konačno upotrebila ova borbena vozila za pokušaje napredovanje protiv ruskih formacija u okviru svoje kontraofanzive.

Međutim, operacije koje su uključivale i ove BVP su rezultirale potpunim debaklom na bojnom polju. Čak i Amerikanci tvrde da je barem 15% ovih vozila je izgubljeno samo u prvim danima pokretanja operacija, zajedno sa izvesnom količinom tenkova Leopard 2. 

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Dakle, može se nagađati da je ta brojka čak i veća. Prema izveštajima i vizuelnim dokazima koji se pojavljuju u medijima, ukrajinska vojska je izgubila najmanje 35 oklopnih vozila Bredli koje su Kijevu predale Sjedinjene Države.

Uprkos tome što su izgubili iznenađujući broj Bredlija u bici protiv Rusije, ukrajinski zvaničnici su nastavili sa tvrdnjama da će borbena vozila biti presudna za povratak teritorija u njihovim kontraofanzivnim naporima. To se nije dogodilo.

4 KOMENTARA

  1. Rusija, drzava sa neistrosivom vojnom snagom, jedan padne drugi uzima pusku, a u osvajanja teritorija idu solo, cak ni bez vizuelne podrske iz vazduha, ponekad se zapitam koji im je k..ac i sto tako ratuju, ko da se bore protiv zulu plemena.

  2. Да ли сам ја ово добро видео,а нисам гледао баш пажљиво,ако је ово на самом крају руски тенк,он делује још увек у једном комаду!?

    • S obzirom da su svi Ukrainski proslavljeni snimci rezolucije 240x240pixela moze biti da je i neki krokodil u pitanju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version